pondelok, 13. júna 2011

Spestrené spaghetti aglio e olio peperoni

Tento recept vznikol tiež počas učenlivej prestávky.. 
"Aglio e olio peperoni" je podľa mňa sám o sebe asi najjednoduchší a jeden z najlepších receptov na cestoviny, ktoré neopísateľne milujem. To možno aj vďaka talianskym koreňom, ktoré mi zabezpečil môj pra-pra-starý otec Pietro, ktorého som žiaľ nezažila, ale z rozprávania to bol Talian ako sa patrí! :)


INGREDIENCIE:
celé balenie špagiet (400g)
4 strúčiky cesnaku
4 chilli papričky (najlepšie sú čerstvé, ale môžu byť aj sušené)
100g hydinovej šunky 
kyslá smotana (asi polovicu až celý obyčajný malý kelímok)
20g masla
olivový olej
soľ
čerstvá vňať petržlenu pre farebnú ozdobu a chuť!


POSTUP:
Cestoviny uvaríme v slanej vode al dente. Z vody pred zlievaním odoberieme malú šálku. Kým sa nám varia cestoviny, nakrájame šunku na malé štvorčeky a tieto osmažíme na masle s trochou olivového oleja. Keď sa šunka začne "vykrúcať", pridáme na tenučké plátky nakrájaný cesnak a očistené čerstvé chilli papričky, alebo rozdrobené sušené a jemne orestujeme. Na záver prilejeme odobratú vodu a necháme prevariť a čiastočne odpariť. Táto voda nám slúži na to, aby sa cestoviny lepšie kĺzali a obalili šunkovo-cesnakovo-chilli-zmesou. Do zmesi vložíme odkvapkané špagety a poriadne premiešame. Na záver pridáme kyslú smotanu a opäť všetko poriadne premiešame.

Pozoooor! Ihneď servírujeme, lebo je ťažké odolať! ..pre estetičnosť porcie nezabudnite rýchlo posypať petržlenom!


P.S.: ..pre dokonalosť ešte posypte parmezánom, ktorý som ja žiaľ pri príprave nemala.


A dôkaz..


tu je!


A ešte detail.

Buon appetito!

Žiarivá polievka

Posledné letné dni boli naozaj horúce a miestami som ďakovala za dážď, ktorý žiaľ spôsobil mnohým ľudom problémy so záplavami, no tie horúčavy boli už neznesiteľné a tak ma ešte viac potešilo, keď klesla aj teplota na teplomeroch a je von príjemné leto prefúkané sviežim vetrom. No tieto krásne dni majú u mňa aj menej pozitívnu stránku.. s prvým horúcim letom totiž vždy prichádzajú aj skúšky v škole a v mojom prípade to budú už čoskoro štátnice a tak môj pobyt von a kdekoľvek okrem hromady papierov s poznámkami je obmedzený na minimum. Ale, keďže tráviť celé hodiny nad knihami nám určite neprospieva, tak si čas kompenzujem príležitostným upratovaním, praním, aby náš byt nezapadol prachom alebo sa čo najdlhšie snažím tráviť voľné chvíle v kuchyni, pri mojom milovanom varení. A v dôsledku jednej z takýchto chvíľ vznikol aj tento recept, ktorý nie je novinka, ale spríjemnil mi učenlivé chvíle a inšpirovaný bol práve počasím tohoročného leta...


 INGREDIENCIE:
2 mrkvy
1 jarná cibuľka
menší zeler
1 petržlen, alebo paštrnák
1 sušená chilli paprička
sušená zelerová vňať
30g masla
olivový olej
1 lyžica vegety, alebo len soľ
1 kopcovitá lyžicka mletej červenej papriky
mleté čierne korenie


POSTUP:
Zeleninku - mrkvu, zeler, petržlen/paštrnák, zelenú vňať jarnej cibuľky si nakrájame na drobné kocky a osmažíme ich na masle s troškou olivového oleja. Keď sa nám zeleninka mierne osmahne, zalejeme ju asi litrom vriacej vody prihodíme ohnivú chilli papričku, bielu hlávku cibuľky, vegetu, mletú červenú papriku a varíme, kým zelenina úplne nezmäkne. 
Pred koncom pridáme sušenú vňať zeleru podľa chute. Odstavíme z ohňa a rozmixujeme celý obsah na hladký krém. Môžeme dochutiť soľou, mletým čiernym korením a prípadne zjemniť krémovou sladkou smotanou, lebo polievka bude naozaj žiarivá, no hlavne pikantne hrejivá.


Podávame s chlebovými krutónmi, alebo s inou obľúbenou závarkou do krémovej polievky a posypeme sušenou vňaťou zeleru na ozdobu.


a tu je polievka sama...


...aj tu...



...aj tu.