utorok, 30. augusta 2011

Brandymisu.. alebo tiramisu s brandy

Už pár dní som mala veľkú chuť na tiramisu... strašne veľkú, priam neznesiteľnú! A ešte v nedeľu Jamie Oliver varil čokoládové menu a samozrejme tiramisu! Tak som svoju chuť proste musela ukľudniť a nejaké tiramisu zrealizovať :).
Je veľké množstvo receptov, jedla som ho už vo všetkých možných verziách a tá moja tiež nie je originál, takže neviem, či ju vlastne môžem nazývať tiramisu... ale čo už, hlavne že som si urobila radosť!
Ponúkam Vám teda moju domácu - slovenskú - z domácich zásob verziu tiramisu :).

INGREDIENCIE:
1 vanička nízkotučného mäkkého tvarohu
1 kyslá smotana
1 nátierkové maslo,samozrejme bez príchute
100g práškového cukru
1 vanilkový cukor
350ml silnej espresso kávy ( asi 4 veľké kopcovité lyžičky na to množstvo vody)
poldeci brandy
kakao na posypanie
piškóty okrúhle - potrebovala som asi 2/3 balenia (250g)


POSTUP:
Uvaríme si kávu a necháme vychladnúť. Zatiaľ vymiešame tvaroh, smotanu, nátierkové maslo, cukor a vanilkový cukor na hladký krém.
Po vychladnutí do kávy nalejeme brandy. Do kávovej zmesi namáčame piškóty a naukladáme na dno nádoby prvú vrstvu, na ktorú následne natrieme asi tretinu krému. Opäť nasleduje vrstva piškót v kávovej-brandy zmesi a tak striedame jednotlive vrstvy.. takže asi 3 vrstvy piškót a 3 vrstvy krému - ktorý vrstvenie aj ukončuje. Najlepšou bodkou na záver je cez sitko nasypaná vrstva kakaa, ktorá musí byť poctivá, teda aspoň podľa mňa... :)

Tak a tu je brandymisu...
...a ešte raz...
...brandymisu.

Ryžový quiche so syrovo-syrovo-paradajkovou náplňou

Áno, paradajková sezóna pokračuje!...
...toto jedlo bolo súčasťou dnešného obedového menu spolu s predchádzajúcou polievkou.
Je to kombinácia dvoch receptov, ktoré ma v posledných dňoch oslovili v časopisoch o varení, ktoré patria medzi moju obľúbenú literatúru... :)
Ryžový podklad je z nového Gurmetu a náplň z júlového Dobrého jedla.


INGREDIENCIE:
1 lyžica masla na vymazanie formy
3 hrnčeky varenej ryže (čiže asi 2 hrnčeky "surovej")
1-2 vajíčka (ja som dala 2 menšie)
2 lyžice strúhaného syra (najlepšie parmezánu)


NÁPLŇ:
1/2 PL dijonskej horčice
100g topeného syra
150g mozzarelly (jedno balenie) - natrhanej na malé kúsky, alebo postrúhanej nahrubo
1 lyžica rozpusteného masla
1 vajce, ak použijete smotanu na varenie tak 2 vajíčka
150ml sladkej smotany
1 strúčik cesnaku, prelisovaný
1 KL sušeného oregana
1 ČL bazalky (môže byť aj sušená)
1 veľkú paradajku a 5-6 malých -  cherry, alebo 3-4 veľké, nakrájané na hrubšie kolieska (cherry na polovičky)
soľ, mleté čierne korenie


POSTUP:

Ryžu uvaríme klasicky podľa návodu, resp. môžeme použiť aj ryžu, ktorá nám ostala z obeda predchádzajúceho dňa. Pokiaľ sme ju varili čerstvo , necháme ju trochu vychladnúť a vmiešame do nej vajíčka a syr (môžeme ju dochutiť soľou, korením..).

Vložíme túto zmes do formy na pečenie (asi 26-28cm priemer) a vyformujeme quiche - čiže po bokoch necháme vyššiu vrstvu. Ryžu vložíme do rozohriatej rúry na 170°C a zapečieme asi 20 minút, do svetlozlata.
Kým sa pečie podklad, vymiešame náplň - čiže všetky suroviny okrem paradajok a čierneho korenia. Zmes rozotrieme na predpečený korpus a poukladáme na ňu paradajky reznou stranou navrch. Na záver posypeme čerstvo namletým čiernym korením. 
Hotový quiche dáme zapiecť znovu pri rovnakej teplote, ale na 35-40minút, kým nestuhne plnka.




Tu je výsledok:


..aj tu..

..ešte pár detailov..

..detail č.2(táto paradajka bola najfotogenickejšia)..

..a takto mizne..

...dobrú chuť!

Rajčinofka s bazalkou

Keďže leto stále pretrváva a ako som spomínala, naša záhrada je úžasne štedrá, tak po cukete a černiciach asi tretie najproduktívnejšie miesto majú paradajky.
Lenže podľa mňa paradajky majú u nás nenahraditeľné miesto po celý rok, či už čerstvé, alebo zavárané (áno, my nekupujeme konzervy, čo vnímam ako eko-krok pre zdravie, alebo aj planétu?! :))) ), či "džúsované", takže je to u nás v kvantite top-zelenina a až ďaleko, ďaleko za ňou sú ostatné druhy plodiny. 
Do tretice k paradajkám, milujeme paradajkovú polievku v klasickej, či pozmenenej forme.. tu je jedna z nich:


INGREDIENCIE:
500g paradajok (nakrájané na kocky)
1mrkva (nahrubo nastrúhaná)
1cibuľa ( najemno nakrájaná)
30g masla
1 PL olivového oleja
1 ČL cukru
1/2 Litra zeleninového vývaru
250ml vody
50 ml smotany na varenie
bazalka (sušená, čerstvá - hlavne na ozdobu)
mleté čierne korenie, soľ


POSTUP:
Do hrnca dáme rozohriať maslo s olejom a osmahneme a podusíme asi 10 minút zeleninku. Následne zalejeme vývarom, dolejeme vodu a varíme ešte polhodinku.
Po polhodine polievku rozmixujeme na hladkú zmes, pridáme cukor, bazalku (podľa chuti), smotanu, korenie a dosolíme. Ešte chvíľku povaríme a odstavíme. 
Ozdobíme čerstvou bazalkou.


1.


2.

3. bazalkový detail

4. Dobrú chuť!

streda, 24. augusta 2011

Keď je brownies zo zeleniny

Ako aj pri poslednej pridanej polievke s cviklou aj tu ma táto dokonale zafarbená zelenina (mimochodom farba cvikly patrí po zelených odtieňoch medzi moju druhú najobľúbenejšiu) oslovila práve v augustovom Apetite (to číslo bolo ako veľký letný ohňostroj farieb a chutí). 
A keďže sa mi zapáčil experiment so sladkými koláčmi v zeleninovej verzii, tak som sa rozhodla, že niečo z toho predsa musím vyskúšať a brownies je podľa mňa dokonalý koláč, tak prečo neskúsiť aj túto verziu? ... a skúsila som. 
Zážitok už pri príprave cesta bol neopísateľný, teda hlavne z estetického hľadiska, pretože cvikla z čokoládovej zmesi vytvorila takú farebnú dokonalosť, ktorá sa len ťažko opisuje.. cesto malo totiž (pokúsim sa to popísať teda) bordovo-hnedo-so sem-tam červenými odleskami-úžasnú farbu!!! Fakt to bol pre mňa zážitok, krásny zážitok. 
Chuťovo je tento koláčik podobný browniesu, takmer rovnaký, až na ten cviklový nádych, ktorý možno niekomu nebude "sedieť" v ústach. Priznám sa, ani mne na prvé ochutnanie nesadol, ale po ďalších sústach sa mi začal usádzať stále viac. 
Je to tiež poriadne sladký zážitok, takže odporúčam neutralizovať chuť vyšľahanou smotanou bez cukru a podávať len menšie porcie :)... ale to už je na Vás.


INGREDIENCIE:
500g cvikly (uvarenej do mäkka)
100g masla + na vymazanie pekáčika
200g tmavej čokolády (čím vyššie percento kakaa, tým lepšie)
1 lyžička vanilkového extraktu (nemusí byť)
250g trstinového cukru (ja som mala doma už len málo, tak som dala na polovicu s kr. cukrom)
3 vajcia
100g hladkej múky
25g kakaa


POSTUP(180°C / 25-40 minút, forma asi 20x30cm):
Do mixéra vložíme uvarenú cviklu, vanilkový extrakt, maslo a čokoládu (teplá cvikla ich roztopí) a rozmixujeme na hladkú kašu. Kým sa zmes mixuje, vyložíme si vymastený pekáčik papierom na pečenie (nerozumiem prečo je potrebné vymastiť pekáč pod papierom, ktorý ma "vymasťovaciu" funkciu, ale nevadi..). Cukor a vajcia vyšľaháme na pevnú penu a pomaly do nej vmiešame chladnúcu čokoládovo-cviklovú zmes. Nakoniec vsypeme múku zmiešanú s kakaom a dobre premiešame. 
Nalejeme do pekáčika a dáme do vyhriatej rúry.
Brownies je hotový, keď okraje sú spevnené, povrch je suchší, ale stred sa trošku chveje, čiže po 25 minútach je tak akurát, no môže to byť aj o pár minút dlhšie (len pozor na prepečenie!) a neľakajte sa ani zalepeného "skúšobného" špáradla, lebo to je správna konzistencia browniesu.
Po vychladnutí nakrájame na kocky a podávame tento "hutný" koláčik.


p.s.: brownies z cvikly má "vraj" o polovicu menej kalórií, takže bez výčitiek... nech sa páči! :)






Hrniec plný zeleniny

... alebo paradajkovo-cviklová polievka.


Áno, toto je asi najvýdatnejšie-zeleninová polievka akú som kedy jedla a je v nej maximálna chuť leta!
Natrafila som na ňu v augustovom Apetite a nedala mi pokoj, kým som ju nevyskúšala. 
Má prekrásnu farbu, vlastne farby, ktoré prekrýva červeno-ružový závoj z cvikly a paradajok.
Táto polievka je okrem bohatého farebného zážitku aj zážitkom chuťovým a v letných dňoch perfektné zastúpi aj hlavný chod.
Tak nech sa páči.

INGREDIENCIE:
2 lyžice olivového oleja
1 cvikla, nakrájaná na malé hranolčeky
1 malý paštrnák, alebo petržlen, nakrájaný na tenké kolieska
2 strúčiky cesnaku
800g zrelých paradajok
75g polievkových cestovín 
1 malá cuketka nakrájaná na malé kúsky
1 konzerva bielych fazúľ, scedená a prepláchnutá
2 stonky zeleru nakrájané na kolieska
oregáno, petržlenová vňať, čierne korenie a soľ

POSTUP:
Vo veľkom hrnci (ozaj väčšom, lebo tej polievky je hojne, pre celú rodinu) na rozpálenom oleji opečieme 5 minút cviklu a petržlen. Potom na pol minúty pridáme prelisovaný cesnak a následne pridáme nakrájané paradajky a zalejeme 1,5litrom vriacej vody, osolíme, privedieme k varu a na miernom plameni nezakryté varíme 10 minút . Po uplynutí tohto času pridáme oregano, cestovinu a cuketu a dĺžka varenia je podľa návodu na obale cestovín. 
Ku koncu pridáme do hrnca ešte zeler a fazuľu, ochutíme čiernym korením a chvíľku povaríme.

Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme k nej opiecť chlebové krutóny ochutené cesnakom, prípadne syrom.


Moje fotky sú bez petržlenovej ozdoby (zabudla som na ňu, prepáčte.. ):


1.


2.


3.


Dobrú chuť a pohodu pri slnečných letných dňoch prajem!

utorok, 23. augusta 2011

Banánovo-škoricové smoothie

Dnes som strávila väčšinu dňa zavretá v bezpečí chladného domova. Von bolo neskutočne horúco a každý väčší pohyb spôsoboval "potný kúpeľ", tak som si len tak prezerala rôzne recepty a rôzne stránky o známych kuchároch a natrafila som na toto smoothie od Rachel Allen.
Doma sa nám stále vyskytne nejaký ten prezretý banán a teda vo väčšine prípadov skončí už len narýchlo v mixéri.
Aj dnešný dôvod prípravy tohto bleskurýchleho nápoja bol ten istý a okrem iného som chcela konečne skúsiť pripraviť niečo, čo vymyslela Rachel (podľa mňa írska blonďavá Nigella). Preto som sa rozhodla začať so skúškou jej receptov takto jednoducho. 
A vyplatilo sa!


INGREDIENCIE (pre 1 porciu):
1 banán, čím zrelejší, tým lepší
150ml bieleho jogurtu
100ml mlieka
1 čajová lyžička mletej škorice


POSTUP (asi najkratší na svete):
Všetko vložíme do mixéra a rozmixujeme do hladka (asi 20 sekúnd). Nalejeme do pohárov a ozdobíme škoricou.
Hotovo!


p.s.: Do mixéra môžeme pridať aj pár kociek ľadu pre osviežujúcejší efekt.




...bez ozdoby...


a ešte...


...farba možno nie je taká vábna, ale chuť bola skvelá!

piatok, 19. augusta 2011

Talianska cuketovka

Už som spomínala, že posledné dni je našou vernou potravinovou kamarátkou cuketa, so svojimi neobmedzenými možnosťami prípravy. 
Tak tomu bolo aj v tomto prípade, kde zohrala hlavnú rolu. Povedala by som, že táto polievka patrí medzi tie najlepšie, aké som kedy jedla. U nás doma všeobecne krémové polievky "idú na dračku" a táto za žiadnou z nich nezaostáva. Nakoniec ma v tom utvrdzuje aj fakt, že patrí do talianskej kuchyne.
Tentokrát ma inšpiroval môj obľúbený časopis Apetit, no recept som si trošku, takmer neviditeľne, prispôsobila.


INGREDIENCIE:
1kg cukiet (asi jedna stredne veľká)
60ml olivového oleja
sušená bazalka asi veľká lyžica, alebo hrsť čerstvej
2-3 strúčiky cesnaku nasekaného nadrobno, alebo na tenké plátky
soľ a mleté biele korenie
750ml kuracieho, alebo zeleninového vývaru
60ml smotany na varenie
hrsť petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
asi 50g nastrúhaného tvrdého syra (najlepšie parmezánu)


POSTUP:
Vo väčšom hrnci na miernom ohni na rozohriatom olivovom oleji opekáme cuketu s bazalkou asi 10 minút, v posledných minútach pridáme aj cesnak. Keď cuketa zmäkne, okoreníme ju bielym korením, prilejeme vývar a varíme opäť približne 10 minút. Potom polievku odstavíme z ohňa a rozmixujeme na hladký krém. Ak máte chuť na väčšie kúsky plávajúcej cukety, tak môžete časť odobrať do misky a po rozmixovaní vrátiť späť do hrnca. Následne prilejeme smotanu a vrátime na oheň asi na 2 minúty. Odstavíme, vmiešame petržlenovú vňať, ktorá polievku krásne prevonia a taktiež syr, ktorý jej dá lahodnejšiu konzistenciu.
Podávame ju s opečenými chlebovými krutónmi a posypanú mletým farebným korením, pre estetično pokrmu, no a ešte prípadnými zvyškami nastrúhaného syra.



...a...


:)

štvrtok, 18. augusta 2011

Letné cestoviny II. ( Bucatini/spaghetti amatriciana)

Keďže leto je v plnom prúde a naša záhrada, vďaka Bohu, nezastaviteľne plodí úrodu, máme možnosť využívať jej relatívne ekologickejšie plody v nadmernom množstve. Každý pohľad pri príchode do záhrady je neopísateľne krásny a plný nápadov do kuchyne.
Zvláštne, že kým som bola mladšia a slobodná, tieto nápady ma akosi obchádzali a videla som len neskutočne otravnú prácu... hmm, asi starnem, dozrievam a to mám len pár dní pred 25. rokom života :))).
Nuž, našťastie ma tá radosť zasiahla skôr ako v strednom veku a môžem okrem kuchyne kamošku aj záhradku :).
Tento recept tiež nie je mojim vlastným nápadom, ale inšpiráciou z časopisu „Kuchyne.cz“, špeciálneho čísla venovaného milovaným cestovinám... asi sa ich nikdy neprejem! Talianska kuchyňa je proste úžasnááá!


INGREDIENCIE:
1 cibuľa nahrubo nakrájaná
1 pretlačený strúčik cesnaku
4 plátky slaniny, mäsovejšej
1 lyžica olivového oleja
1 rozdrvená sušená chilli paprička
400g konzerva kúskov paradajok – my zavárame vlastné, domáce, úžasné
150-200g špagiet, linguine.. proste dlhých špagiet
Poriadna hrsť voňavej petržlenovej vňate nasekanej nahrubo
Strúhaný syr, najlepšie parmezán
Soľ

POSTUP:
Vo veľkej panvici na oleji opekáme slaninku, asi 2 minúty, pridáme cibuľu a opekáme ďalších 5 minút, asi minútku pred koncom pridáme cesnak. Pridáme chilli a paradajky, prehrejeme a asi 15-20 minút povaríme na miernom plameni. Dosolíme, ale pozor na slanosť slaninky. (Omáčku môžeme zjemniť trochou smotany.)
Cestovinu uvaríme podľa návodu, zlejeme a primiešame k omáčke. Odstavíme z ohňa a pridáme na záver to najlepšie – petržlenovú vňať, mňam! 
Porcie podávame posypané syrom. 

Tak nech sa páči...
1.

2.

3.

 Buon appetito!

Letné cestoviny I.

V posledných týždňoch je neodmysliteľnou súčasťou nášho jedálneho lístka cuketa. Fantastická zelenina, ktorá má v kuchyni neobmedzené možnosti sebarealizácie!
Skúšala som ju už hádam vo všetkých možných variáciách a nikdy nesklamala a čo ma teší najviac je to, že jedlá sú ľahké a moje svedomie je, čo sa týka postavy, čisté :)... teda okrem sladkých koláčov z cukety, ale v tom prípade si to aspoň nahováram, že to nebude až také zlé, keď je v nich táto zdravá, nízkotučná zelenina.
Tento recept je inšpiráciou z časopisu Dobré jedlo, z cestovinových variácií, ktoré ponúkal v júnovom čísle.

INGREDIENCIE (3 porcie, resp. 2 väčšie):
300g cestovín (väčšie ako penne, farfalle,..)
1 lyžica masla
2 lyžice taveného syra
150 – 200 ml smotany na varenie
1 stredná cuketa, pokrájaná na kolieska a tie na štvrťky
100 – 150g šunky pokrájanej na drobné štvorčeky
Olej, soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale, scedíme. V panvičke roztopíme maslo, tavený syr a smotanu, ochutíme soľou a korením, povaríme, kým omáčka trochu zhustne a odstavíme.
Vo väčšej panvici na oleji osmažíme pár minút kúsky šunky a cukety, potom primiešame cestoviny a zalejeme omáčkou. Hotovú zmes trochu prehrejeme a podávame.


 
..a detailnejší pohľad..


streda, 17. augusta 2011

Černicové potešenie

Pár hodín dnešného krásneho letného dňa som strávila pri oberaní čiernočiernych šťavnatých tento rok bohato plodiacich černíc. 
Úroda v záhrade je tento rok všeobecne úžasná a ani černice nesklamali. Striedali sa chvíle potešenia pri oberaní typu "2 do úst, 1 do vedierka" s chvíľami, keď som mala pocit, že z tých horúčav a nekončiaceho množstva ovocia na kríkoch asi odpadnem... no nakoniec som vydržala priniesla som si domov vedierko úplne plné.
Doma skončila väčšina v mrazáku, kde si počkajú na chvíle, keď von po nich ostanú len zamrznuté konáriky a oni sa rozvoňajú v nejakom "na leto-spomínajúcom" dezerte. 
Pár som si ich však odložila a inšpirovaná receptom v najnovšom septembrovom časopise Dobré jedlo, som vyrobila toto "smoothie", koktejl, či len jednoducho potešujúci nápoj pre prácou v záhradke unaveného manžela... áno, odtiaľ vznikla inšpirácia pre názov.



INGREDIENCIE:
250g černíc + na ozdobu (asi 3ks na ozdobu 1 pohára)
2 kopcovité lyžice práškového cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
1 vanilkový cukor
350ml studeného mlieka
ľad - nemusí byť



POSTUP:
Všetko okrem ľadu vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú zmes, ktorú vložíme do chladničky na pár hodín ak máme trpezlivosť.. no ak ju nemáme (my sme nemali:)), tak rovno nalejeme zmes do pohárov (ja som týmto množstvom naplnila 2 poháre s objemom 335ml) a ozdobíme černicami na špajdli (ako na obrázku) a do každého pohára vložíme 2 kocky ľadu aby bolo osvieženie a potešenie po horúcom dni dokonalé. Hotovo, podávame!


Bez ľadu..


...s ľadom...

...a ešte detail černicovej ozdoby.


Dobrú chuť!

utorok, 16. augusta 2011

Newyorkský cheesecake po mojom

Už dlhší čas som nič nenapísala aj keď kulinárskych inšpirácií a nápadov (aj realizovaných) bolo mnoho.
Jedným z nich bol aj cheesecake, o ktorom som už toľko počula a čítala, ale odvahu som na neho naberala veľmi pomaly. 
Jedného pekného konco-júnového dňa som ju nabrala dostatočne a rozhodla som sa, že ho upečiem, nech sa deje čokoľvek, či sa podarí, alebo nie. Hľadala som najistejší recept, múdre rady ako postupovať pri príprave a keďže leto bolo v plnom prúde, tak som sa zamerala na osviežujúcu citrónovú chuť. Po nekonečnom listovaní na stránkach internetu som sa vrátila k mojej obľúbenej stránke časopisu Apetit a tam som našla ten pravý.
Samozrejme, že nie vždy to ide ľahko s hľadaním dostupných ingrediencií, tak som si trošku pomohla a pozmenila to.. ale výsledok sa podaril podľa reakcií konzumentov :)


INGREDIENCIE:

KORPUS: 
100-250g sušienok (maslové, BeBe..)
70-120g masla + na vymastenie formy


NÁPLŇ:
600g mäkkého tvarohu, použila som nízkotučný, ale lepší je plnotučný
250g práškového cukru
vanilková esencia
strúhaná kôra z jedného citrónu
1 a pol lyžičky citrónovej šťavy
3 veľké vajcia + žĺtok navyše 
200ml kyslej smotany
likér limoncello, podľa chuti zmesi

POVRCH:
250ml kyslej smotany
1 lyžica práškového cukru
2 lyžičky citrónovej šťavy, alebo limoncello, tiež podľa chuti


POSTUP:
Na začiatok musím podotknúť, že postup je pri cheesecake-u veeeľmi dôležitý!!! 
Začíname korpusom, ktorý vytvoríme z podrvených sušienok a roztopeného masla. Ideálna je hrudkovitá zmes.
Tortovú formu s priemerom 24cm (ja som použila 26cm a nebola to veľká zmena:)) vymažeme maslom a sušienkovú zmes do nej vtlačíme rovnomerne po celej ploche dna a formu vložíme do chladničky, kým pripravujeme tvarohovú zmes.


Tvarohová zmes vznikne vymiešaním tvarohu, kyslej smotany, cukrom, citrónovými ingredienciami a vanilkou. Do hladkej hmoty až na záver vmiešame vajcia a žĺtok. Výslednú zmes nalejeme na korpus, ktorý tuhol v chladničke a 5 minút necháme odstáť, aby sa uvoľnili bublinky vzduchu, ktoré v cheesecaku nemôžu byť. 
Po 5 minútach v zmesi nožom nakreslíme písmenko "S" a tým sa uvoľnia aj posledné zatúlané bublinky vo vnútri zmesi.
Tortovú formu vložíme do vodného kúpeľa v pekáči(forma zaliata asi do polovice) a pečieme pri 160°C. Ak pečieme cheesecake "nasucho", tak prvých 10 minút pečieme pri 200°C a potom znížime na 110°C. Pečieme na strednej mriežke. Rúru nesmieme otvoriť počas pečenia 30 minút vôbec!!! Teda aspoň 25 minút, pretože koláč by sa mohol prepadnúť a výsledný efekt by nebol cheesecake-ový. Taktiež nie je dobré koláč "prepekať", lebo by mohol popraskať a to tiež nie je znakom správneho cheesecake-u.
Koláč je hotový, keď lyžicou poklepeme po boku formy a tvarohová zmes sa "želatínovo" trasie - to je znakom upečenosti, pretože ešte nás čaká posledný - najdlhší proces a tým je chladnutie.

Koláč necháme chladnúť v rúre s dvierkami pootvorenými asi 5 cm( pri zatvorených dvierkach bude tvarohová hmota suchšia) približne 2 hodiny.. Áno, chce to veľkú trpezlivosť.
Koláč potom zakryjeme alobalom a necháme vychladnúť do druhého dňa v chladničke, kde skvele stuhne. 

Na druhý deň - vo finále ho potrieme smotanovo-citrónovou zmesou a opatrne otvoríme formu.
Cheesecake prenesieme na podnos a strážime, aby sa nám ušiel aspoň jeden kúsok.. :)


Dokumentácia môjho prvého..


..a ešte raz:

..nie je dokonalý, ale bol skvelý.