pondelok, 28. novembra 2011

Bieločokoládovo-lieskoorieškové muffiny

Tak! Zima prišla, ako som predvídala! :) U nás sa už udržiaval cez víkend aj nejaký ten snehov poprašok a tak sa všetko naokolo pocukrovalo vločkami a dostalo hneď inú atmosféru. 
Tento víkend som si predbežne dokonca naplánovala aj koláčiky, ktoré budem piecť na Vianoce, lebo so začínajúcim adventom mi začalo pomaly aj zápočtové obdobie a tak nebudem mať na viachodinové analýzy receptov čas a Vianoce sú za rohom...:)))

Tento rok som zvolila taktiku (keďže som si nakúpila trošku viac časopisov o varení, plných vianočných dobrôt, že z každého vyberiem jednu najzaujímavejšiu dobrotu, ktorá ale nebude klasická - čiže žiadne linecké, vanilkové rožteky, či orechové labky, ani medovníčky u nás nenájdete. 
Tie prenechám  "klasikom", ktorí s nimi už nejaké tie Vianoce potešujú moje chuťové bunky... :) 
Rozhodla som sa upiecť koláčiky, ktoré voňajú po Vianociach, ale veľmi bežné nie sú... aspoň nie v mojom okolí. 



Tieto muffiny ale patria medzi plánované PRED-vianočné dobroty,  ktoré nám robia spoločnosť teraz počas adventných (pre mňa učením naplnených) dní.
Čo také na ich adresu? ...voňajú a chutia hlavne po lieskovcoch a biela čokoláda, ktorá ide do cesta, mu dotvára  výbornú chuť s nádychom vanilky... sú jemnučké ako obláčik a s troškou nutelly, či džemu si určite budú rozumieť... :)))


INGREDIENCIE (12ks):
125g masla
110ml vody
125g bielej čokolády
225g polohrubej múky
1/4ČL prášku do pečiva
165g práškového cukru
štipka soli
1ČL vanilkovej esencie
1 vajce
80-100g lieskových orieškov + nejaké na ozdobu


POSTUP (180°C/25minút):
Predhrejemesi rúru a formu na muffiny vyložíme košíčkami. 
V kastróliku si zohrejeme maslo s vodou, kým sa úplne neroztopí. 
Odstavíme z ohňa a pridáme nalámanú čokoládu, miešame kým sa neroztopí aj ona a nevznikne hladký krém.
Do veľkej misy  dáme preosiatu múku, cukor, prášok do pečiva a soľ a dobre premiešame. 
Pridáme vychladnutú čokoládovú masu, vanilku, vajce a premiešame. 
Na záver pridáme nahrubo nasekané oriešky, ktoré sme si chvíľu prehrievali nasucho na panvici, aby sa rozvoňali. 
Na záver znovu premiešame a plníme košíčky asi do 2/3 - 3/4. 
Dáme piecť a či je upečené, zistíme špajdľou. 
Necháme trochu vychladnúť a môžeme konzumovať! :)



Zelerový krém s bielym vínkom

V poslednej dobe "fičia" krémové polievky a veru, ja som tiež ich fanúšikom. 
Neviem ani, ktorá mi nechutila. Asi žiadna! :)
Táto polievočka je tiež krémová a hlavne veľmi jednoduchá, no chuťovo je luxusná!
Zeler sa skvele dopĺňa s bielym vínkom a pikantnosť jej dodáva poprašok bieleho korenia. Ako doplnok sa hodia chrumkavé chlebové krutóniky a z prostých ingrediencií vznikne dokonalosť na tanieri. 



INGREDIENCIE (4 osoby):
1 zeler
2 zemiaky
1cibuľa
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
2PL masla
150ml bieleho vínka
1L zeleninového bujónu
soľ, mleté biele korenie

POSTUP:
Zemiaky aj zeler si očistíme a nakrájame na drobné kocky, cibuľu si nakrájame nadrobno. Na masle si do sklovita osmažíme najskôr cibuľu a potom pridáme na minútku zeler a prelisovaný cesnak, stále miešame. Po minúte zalejeme vínkom a necháme povariť asi 3 minútky na miernom ohni. Potom pridáme zemiaky, zalejeme vývarom a varíme až kým sa neuvaria zemiaky a zeler do mäkka. Rozmixujeme na hladký krém a okoreníme, prípadne dosolíme.
Porcie podávame posypané chrumkavými chlebovými krutónmi.


Dobrú chuť!

Zdroj: časopis Dobré jedlo 12/2011

nedeľa, 20. novembra 2011

Florentský koláč, alebo špenátová dobrota!

Špenát - rastlinka, ktorú jedni milujú, iní nemôžu ani cítiť... popravde, mi nejde do hlavy, že prečo, lebo ja by som ho vedela jesť aj každý týždeň a vo všetkých možných podobách! Ale možno je to zlá skúsenosť s nedostatočným ochutením, keďže špenát sám o sebe sa výraznosťou chute veľmi "nesnaží", no s troškou cesnaku, či muškátového orieška a soli robí hotové zázraky... a nezabudnime na jeho kamoša už od nepamäti - vajce, ktoré je jeho verným spoločníkom, ktorý nikdy nesklame :)
To bol príbeh o špenáte a jeho "známych"... no tento koláč je vážne dobrota, ktorá je rýchla, sýta, zdravá a lákavo farebná... :)

 

INGREDIENCIE (asi pre 4 osoby):

1 lístkové cesto (400g)
400g mrazeného alebo čerstvého listového špenátu
250g ricotty alebo cottage cheesu bez príchute
štipka strúhaného muškátového orieška
1PL olivového oleja
4 vajcia
soľ a mleté čierne korenie
( pre výraznejšie ochutenie špenátu prípadne pár prelisovaných cesnakových strúčikov)

POSTUP:
Rúru si vyhrejeme na 220°C. 
Rozvaľkáme si lístkové cesto - podľa veľkosti plechu (trošku väčší rozmer-aby okraje mierne vytŕčali na boky)  a dáme ho na papierom vyložený plech, popicháme vidličkou a zapekáme do zlatova 10-15 minút.
Ak by sa cesto veľmi nafukovalo, pichneme do nafúknutých kopčekov znovu.
Zatiaľ si na oleji prehrievame špenát a keď trošku zvädne, odstavíme ho a premiešame s muškátovým orieškom, soľou, čiernym korením a prípadne aj cesnakom. 
Po ochutení primiešame ešte ricottu, alebo cottage cheese.
Špenátovú zmes rozotrieme rovnomerne na mierne zapečené cesto a takmer do rohov urobíme štyri priehlbinky, do ktorých vyklepneme celé vajíčka.
Dáme zapiecť ešte na takých 10-15 minút, kým nestuhnú bielky.

Po upečení hneď posolíme vajíčka, okoreníme čiernym korením, nakrájame, no a zjeme! :)

Zdroj: Apetit 3/2011

Rizoto s cheddarom

Keďže ma v poslednej dobe znovu pochytila "mánia" na jedlá od Nigelly, tak som sa rozhodla aj pre toto rizotko, ktoré napriek svojej jednoduchosti je veľká dobrota a len tak sa za ním zaprášilo - podotýkam, že podľa mňa dosť veľký hrniec bol plný do 2/3 až 3/4... a v domácnosti sme len dvaja :)))
Utekala som rýchlo pohľadať ešte aj poslednú pažítku do záhradky, aby bol efekt (aj na fotkách, a bežala som (naozaj! :D ) preto, lebo bolo tesne pred zapadaním slnka a bez denného svetla by som to neodfotila) dokonalý a veru stálo to za to. 




Nigelline recepty sú proste overená chuťová dokonalosť!


INGREDIENCIE (pre 3-4 osoby, alebo pre 2 poriadne porcie):
1PL masla
1PL oleja
2 póriky, alebo jarné cibuľky, alebo ja som použila 1 stredne-veľkú cibuľu - čokoľvek nakrájané nadrobno
300g ryže na rizoto
125ml bieleho vína
1/2ČL dijonskej horčice
1liter horúceho zeleninového vývaru
125g cheddaru, nakrájaného na drobné kocky
na ozdobu nasekaná čerstvá pažítka


POSTUP:
V hrnci na masle a oleji si osmahneme do mäkka cibuľku/pór/cibuľu.
Vsypeme ryžu a asi minútu opekáme.
Pridáme horčicu a hneď zalejeme vínom, ktoré miešame, až kým sa nevyvarí.
Potom už len prilievame naberačkami vývar a donekonečna (asi 20 minút) miešame, miešame a miešame...
Stále keď sa vývar vsiakne do ryže, prilievame ďalšiu naberačku až kým je ryža uvarená do mäkka.
Po poslednej vsiaknutej naberačke pridáme syr a opäť miešame, no len kým sa neroztopí na krém.
Ihneď podávame porcie posypané pažítkou.


Dobrú chuť!

P.S.: Nigella vraví, že v hektických dňoch ju "nekonečné" miešanie rizota ukľudňuje... tak neviem, možno na tom niečo bude... :)))

Zdroj: kniha Nigella Lawson - Express

štvrtok, 17. novembra 2011

Hráškový tatarák

Toto je jedna skvelá, úžasná, dokonalá vec! 



INGREDIENCIE (6 porcií, ale ja by som to kľudne zjedla sama!): 
50g masla
100g anglickej slaniny
3 strúčiky cesnaku
300g mrazeného hrášku
majoránka
1 citrón
extra panenský olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
bageta

POSTUP:
Na panvici osmažíme v masle slaninkové kocky a vyberieme ich dierovanou lyžicou von. Do výpeku vhodíme na plátky nakrájané 2 strúčiky cesnaku a smažíme ho 2 minúty na miernom ohni. Potom pridáme hrášok a znovu dusíme ešte 2 minúty, po minúte s hráškom pridáme majoránku - podľa chuti, ale nebojte sa, neuškodí.
Hráškovú zmes rozmixujeme len nahrubo, pridáme citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie a nakoniec už len vareškou primiešame slaninkové chrumkavé kocky.
Bagetu nakrájame a zakápneme olivovým olejom. Kúsky bagety opečieme na grile, alebo len na panvici, poškrabeme tretím strúčikom cesnaku... aaaa natrieme POCTIVÚ vrstvu tataráku!

Pekne POMALY si vychutnávame každé sústo... ;)))

Zdroj: časopis Gurmet 6/2011

Olivový koláč... nasladko!

Dlhý čas (asi 4-5 mesiacov) som sa pohrávala s myšlienkou, či tento koláč hodím na blog, ale akosi v poslednej dobe mi znovu behá po rozume a tak som sa rozhodla, že predsa trošku exotiky (zvláštnejší koláč som ešte nejedla) neuškodí a možno zaujme.
Pôvodný recept som trošku obmenila - nedala som do neho kandizovaný zázvor a drvené semienka feniklu, ale aj bez toho to bolo veľmi zvláštne, dosť sladké (napriek slaným olivám - áno slaným!) a celkovo také iné...
Takže, kto má rád takéto bežne nezlúčitelné chuťové pokusy, tak nech skúsi! :)




INGREDIENCIE 
(okrúhla forma s priemerom 22cm, ja som robila menšie množstvo, lebo som to robila len ako pokus pre seba - tak preto má na fotke tvar chlebíkovej formy):
2 hrnčeky (200ml) hladkej múky
1hrnček práškového cukru
1ČL kypriaceho prášku
1ČL jedlej sódy
2ČL mletého kardamónu
1ČL mletých klinčekov
1ČL mletej škorice
3 vajcia
100ml olivového oleja
200ml hustého bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany
1ČL octu
2PL medu
170g čiernych olív bez kôstky (nie je potrebné ich opláchnuť/ale môžete)
strúhaná kôra a šťava z jedného pomaranča
1/2 hrnčeka hrozienok
(je možné pridať ešte spomínaný kandizovaný zázvor - 1/2 hrnčeka a 2ČL podrvených feniklových semienok)

POSTUP (180°C/35-40minút - skúste špajdľou):
Formu si vymažeme olejom a vyložíme papierom na pečenie.
Múku si zmiešame s kypriacim práškom, cukrom, sódou a koreniami.
V ďalšej miske zmiešame vajcia, med, jogurt, olej, pomarančovú kôru a šťavu a ocot.
Tekutú zmes vlejeme do múčnej a pridáme hrozienka a olivy (+ zázvor a fenikel).
Premiešame, vylejeme do pripravenej formy a upečieme.
Najlepší je ešte teplý... :)))

Zdroj: Apetit 3/2011

streda, 16. novembra 2011

Citrónovo-medový koláčik s perníkovým chai latté

Už niekoľko dní mám pocit, že zima je už za rohom... Predpovede sú síce skôr o peknom počasí, ale počula som už ohlasy, že na niektorých miestach Slovenska poletoval prvý sneh, čiže moje pocity neboli až také pomýlené... :)

Včera som si už zase kúpila nejaké časopisy o varení (musím podotknúť, že decembrové čísla - plné vianočných chutí a dekorácií) a akosi sa moje jesenné zmýšľanie, pri ich čítaní, prefarbilo z jesennej oranžovej na červenú predvianočnú a priznám sa, moje chute výrazne zmenili smer... lepšie povedané "jablková škoricovosť" prirodzene zrazu dala prednosť chuti po škorici v perníkovej zmesi a tak som sa rozhodla hneď urobiť nejakú štartovaciu predvianočnú sladkosť. 

V jednom z týchto časopisov som objavila aj tento recept, ktorý v pôvodnej myšlienke mal byť receptom na muffiny, o ktorých napísala dnes aj Martinka, ale povedala som si, že namiesto muffiniek si urobím raňajkový koláčik a kvôli svojej nešikovnosti (počas prípravy ingrediencií som si rozbila sklenenú "koreničku" na muškátový oriešok aj s obsahom vo vnútri) som urobila maličké zmeny aj v zložení ingrediencií.
Výsledok, ktorý voňal už tak "zimošne" / predvianočne a k tomu ešte pohár horúceho Perníkového chai latté mi už rozvinuli tie zimné predvianočné pocity naplno.


Neviem sa už dočkať decembra a predvianočných príprav, teda hlavne pečenia (už teraz uvažujem, že čo by som tak upiekla tento rok a súčasne sa pokúšam redukovať to množstvo, čo by som chcela, na množstvo, ktoré bude reálne... popravde ma to trošku desí! :)))
Tak teda si takto pomaly rozbehnem, nastavím a usmerním chute aspoň takýmito občasnými voňavými dobrotami a budem si vychutnávať toto úžasné obdobie... :)


CITRÓNOVO-MEDOVÝ KOLÁČIK

INGREDIENCIE (na klasickú chlebíkovú formu, alebo 12 muffinov):
50g masla
5PL medu
250g bieleho jogurtu
1 vajce
strúhaná kôra z jedného citróna
60ml citrónovej šťavy - asi z jedného citróna
140g hladkej múky
170g celozrnnej múky
2ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL perníkového korenia (alebo štipka muškátového orieška)
3PL rumu

POSTUP:
1. Rúru si vyhrejeme na 170°C.
2. Zmiešame si maslo s medom a v druhej miske si vymiešame jogurt, vajce, kôru, šťavu a rum.
3. Maslo s medom pridáme k jogurtovej zmesi a  poriadne premiešame aj so suchými ingredienciami.
4. Cesto dáme do vymastenej formy / resp. do košíčkami vyloženej muffinovej formy a dáme piecť.
5. Koláčik pečieme asi 50-55 minút, kľudne aj hodinu (treba skúsiť špajdľou), ale muffiny len 25 minút!
6. Podávame "zasnežené" práškovým cukrom.


PERNÍKOVÉ CHAI LATTÉ

Tri lyžičky sypaného, alebo dve vrecúška čierneho čaju a tri lyžičky perníkového korenia zalejeme 400ml horúcej vody a necháme 4 minúty lúhovať.
Zohrejeme si zatiaľ 150ml mlieka - nesmie vrieť a penovačom si ho napeníme do tuhšej peny.
Po vylúhovaní čaj precedíme a pridáme tri lyžice medu.
Rozdelíme do hrnčekov, pohárov, šálok a navrch navrstvíme napenené mlieko.
Najdôležitejší bod postupu:
Vychutnávame si tú voňavú, hrejivú chuť... :)))

Skoro-carbonara (fajnové) spaghetti

Dnes znovu prišla na mňa cestovinová chvíľa a zároveň som v procese vyberania si vianočného darčeka - kuchárskej knihy od manžela. 
Po dlhom niekoľko týždňovom premýšľaní som sa znovu rozhodla pre dve knihy od Nigelly Lawson a to Vianoce s Nigellou, alebo Kitchen, ktorá je ešte iba v angličtine, takže je to trošku risk, ale zase u Nigelly sa riskovať oplatí a nejaké tie anglické food-slovíčka som už pochytila, tak myslím, že na kandidátku na darček si ju môžem kľudne zaradiť... Uvidíme, ktorú pod stromčekom nájdem, ale už sa neviem dočkať! :)))
No, vráťme sa k cestovinovej chvíli... 
Znovu som varila len pre seba a rozhodla som sa práve pre recept z Nigellinej Kitchen relácie (recepty sú aj v spomínanej knihe), ktorú som na nete objavila, hoci trošku (teda asi dosť podstatne) obmenený... :)
Pôvodná verzia receptu je tu... ale ruku na srdce, kde na Slovensku dostaneme olej z bielych hľuzoviek a viete si predstaviť tú cenu??! 
Tieto cestoviny mi teda skôr začali pripomínať jej recept na cestoviny Carbonara, len chýbala slaninka na bielom víne a štipka muškátového orieška... ;)


 INGREDIENCIE (pre jednu osobu): 
asi 150g celozrnných (alebo aj obyčajných) špagiet
50ml sladkej smotany
1 vajce
3PL strúhaného cheddaru, alebo parmezánu
1PL olivového oleja
mleté biele korenie 
1PL masla
čerstvo mleté korenie štyroch farieb 


POSTUP:
Cestoviny si uvaríme podľa návodu na obale. Pred zliatím si odoberieme asi polovicu šalky vody, v ktorej sa varili a odložíme nabok.
Kým varíme cestoviny vymiešame si hladkú omáčku z všetkých ostatných ingrediencií, teda okrem masla.
Hrniec v ktorom sa varili cestoviny po zliatí znovu postavíme na oheň, špagety do neho znovu vrátime, no a pridáme maslo a odloženú vodu. Chvíľu túto vodu v špagetách vyvárame a nakoniec ich zalejeme pripravenou omáčkou a dobre premiešame, kým nám omáčka začne trošku hustnúť a následne odstavíme, aby sa vajíčko veľmi nezrazilo - musí ostať krémová konzistencia.
Podávame posypané čerstvo namletým korením štyroch farieb... a vychutnávame si túto dobrotu! :)

...a takýto chutný pohľad sa vám na tanieri vyskytne, keď sa na porciu pozriete zblízka... :)

nedeľa, 13. novembra 2011

Jablkovo-hruškový crumble

...alebo ako to má Jamie Oliver v svojej knihe poslovenčené -  Ovocie s mrveničkou.
A veru, je to ovocie s mrveničkou, posýpkou, drobenkou, ...či to už pomenujete akokoľvek, znovu tu platí to najdôležitejšie, že "V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA!"
Crumble (krambl) je strašne jednoduchá vec... šťavnaté ovocie, trochu múky, či ovsených vločiek, nejaký cukor a maslooo! Čo ešte navyše treba?
Možnosť ovocia je takmer neobmedzená a obohatiť posýpku môžete o nejakú škoricu, zázvor, kokos, mandlové lupienky, oriešky... proste maximálna tvárniteľnosť... fantázia môže prúdiť a úspech je zaručený! :)


INGREDIENCIE:
(4-6 osôb)
cca 0,5kg ovocia - ja som použila mix hrušiek s jablkami
3 PL hnedého cukru

posýpka:
225g polohrubej múky ( alebo polovicu môžeme nahradiť ovsenými vločkami)
115g masla (kľudne aj viac, masla nikdy nie je dosť :))
90g hnedého cukru
štipka soli


POSTUP (200°C / 30minút):
1. Ovocie si očistíme a najkrájame na malé kocky (ja som ho šupku nechala, aby neodišlo preč všetko zdravé), zmiešame ho s 3PL cukru a navrstvíme na spodok pekáčika, či zapekacej misky ( ja som použila štvorcovú cca 20x20cm).
2. Zmiešame si ingrediencie na posýpku a rovnomerne ju nasypeme na ovocie.
3. Pekáčikom trochu zatrasieme aby sa posýpka dostala aj do medzier a dáme piecť do vyhriatej rúry.
4. Ak by povrch začal hnednúť, znížime trochu teplotu a pečieme spomínanú polhodinku.
5. Necháme trochu vychladnúť a podávame s vyšľahanou smotanou, alebo tvarohovým krémom, či iným tekutým doplnkom... ;)


Pečené zemiaky s jednoduchou verziou fazule

Toto jedlo som robila, keď bola u nás moja sesternica a neviem, či poznáte ten pocit, že varíte pre relatívne cudzie chute a napriek tomu, že viete, že to je kombinácia skvelých prísad, nie ste si istí/-é, že uspejete. 
Mala som podobný pocit, akoby som prvý krát varila. S veľkým rešpektom som sa do toho púšťala a rozmýšľala som len o tom, že čo vymyslím ako alternatívu, keby jej nechutilo,...

...ale chutilo a na moje veľmi pozitívne prekvapenie si nabrala ešte aj druhý krát! :)))


INGREDIENCIE(asi 3-4 osoby):
6-7 veľkých zemiakov (podľa toho, koľko máte radi)
olej
čerstvé mleté čierne korenie

2 (jedna asi 400g) konzervy červenej fazule - zliate
1ČL cukru
štipka mletého chilli alebo pár kvapiek tabasca
1ČL mletej červenej papriky
4 plátky slaniny pokrájané na kocky
1cibuľa pokrájaná na väčšie kocky

kyslá smotana (prípadne aj pažítka nasekaná na drobno)

POSTUP:
Zemiaky si očistíme a nakrájame na väčšie kocky (1 zemiak asi na 4-6kociek). Plech si vyložíme papierom na pečenie a olejom potreté zemiaky naň rovnomerne rozložíme a pokoreníme. Dáme piecť pri asi 220°C na takých 30 minút ( resp. kým nie sú upečené, lebo zemiaky sa pečú rôzne dlho).
Zatiaľ si na panvici osmažíme slaninku s cibuľou, kým nezmäkne a pridáme zliatu fazuľu, cukor a chilli s paprikou.
Chvíľu ohrievame a odstavíme z ohňa.
Hotové jedlo podľa chuti na tanieri dosolíme a podávame s kyslou smotanou, prípadne ochutenou bylinkami.

 
(my sme mali tej fazule trochu menšie množstvo - lebo kým prišiel môj muž z práce, tak z nej dosť výrazne ubudlo, no a tak som ju nakoniec s kyslou smotanou zmiešala a tiež to bolo jedlé :)))

Zázvorovo-kakaový chlebík s hruškami

K tomuto receptu napíšem len toľko, že Nigelline recepty sú tak úžasne tvárnitelné a vždy použiteľné, že si ju proste neviem vynachváliť.


Je to proste recept na jej hruškovo-zázvorové muffiny len ochudobnený o polovicu z množstva všetkých ingrediencií (čiže akoby na 6 muffinov). 2-3PL múky sú nahradené rovnakým množstvom kakaa a zázvoru ostalo pôvodné množstvo. 


Mám k tomu malý dotaz kvôli vlastnej len malej skúsenosti s pečením takýchto chlebíkov, že či by pôvodné množstvo surovín nebolo veľa na klasickú chlebíkovú formu, resp. asi by nebolo, len by bol vyšší (tento mal výšku asi len 4cm) a hlavne ako dlho to potom piecť? 3x dlhšie?!

Piekla som to, v papierom na pečenie vyloženej chlebíkovej forme, asi 2x dlhšie, čiže takých 40 minút, ale skúšajte špajdľou po takých 30 minútach častejšie aby sa to neprepieklo viac než treba.. ;)


Vynechala som len cukrový posyp navrchu, ale to len z osobných "hmotnostných" dôvodov, pre čistejšie svedomie, no určite by mu neuškodil... :))))


Pôvodný - úplný recept nájdete v tomto príspevku. :)

Osviežujúce cestoviny

Prichádzam na to, že čím ďalej, tým viac mi chutia cestoviny s minimálnou "hutnosťou" omáčky (aj keď od detstva je moje najobľúbenejšie jedlo - cestoviny s kuracími prsiami na smotane). 
Na túto verziu cestovín som natrafila ešte počas horúceho leta a odkladala som ich prípravu, lebo mi pripadali až príliš prevoňané...
Ale veľká každo-týždňová chuť (kvôli nedostatku cestovín počas celotýždňového pobytu na intráku, lebo si ich nemám kde uvariť) ma prinútila nájsť niečo, čo tu (v mojich ústach) ešte nebolo a čo je nenáročné na prípravu (keď varím len pre seba, tak akosi nemám chuť tráviť pri tom veľa času). 

Tieto cestoviny patria medzi veľmi praktické, čiže blesku-rýchle jedlá - omáčka sa nemusí variť, no a prevoňané sú tým správnym spôsobom, čiže sa nie je čoho báť, ja ich určite zaradím medzi obľúbené.

Možno trochu - svojim základom - pripomínaju Aglio e olio, ale obohatené sú o tak úžasné bylinky, že tejto klasike dávajú úplne iný krásny chuťový "rozmer".


INGREDIENCIE:
(pre 2 osoby, alebo jedného "hladoša" :))) 
 cca 1/2 balenia špagiet (to je 200g)
2PL olivového oleja ( kľudne aj trošku viac)
1PL masla (roztopeného/teplého)
1-2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno, alebo prelisované
2PL strúhaného cheddaru, alebo parmezánu
1 chilli paprička nasekaná
soľ
kôra z 1/2 (bio)citróna - nemusí byť
hrsť lístkov bazalky
hrsť petržlenovej vňate
1/2 lyžice mäty
1ČL oregana
(bylinky odporúčam nasekať tesne pred podávaním a hlavne čerstvé, ale ja som robila so sušeným oreganom a trochou bazalky, lebo naše bylinky už dožívajú túto sezónu)

POSTUP:
1. Uvaríme si cestoviny podľa návodu.
2. Všetky ingrediencie okrem byliniek si premiešame a je naozaj dobré keď je maslo dosť teplé, aby "vystúpili" chute.
3. Keď to máme hotové, nasekáme ešte bylinky a všetko poriadne premiešame a...
4. ...podávame.

5. Dobrú chuť!



streda, 2. novembra 2011

Dutch apple pie

...voňavý maslovo - jablkový páj s posýpkou z chrumkavých ovsených vločiek.

DOKONALÁ DOBROTA!!!

Neviem ani, čo by som k nemu napísala... vlastne viem... 

UPEČTE SI HO! :)))

 

INGREDIENCIE:
 cesto:
190g hladkej múky
125g vychladeného masla, nasekaného na menšie kúsky
1PL krupicového cukru
štipka soli
 náplň:
1kg očistených, ošúpaných jabĺčok nakrájaných na drobné kocky
100g krupicového cukru
100g hrozienok, prepláchnutých
1/2ČL škorice
1/2ČL mletého nového korenia
štipka mletého muškátového orieška
1PL citrónovej šťavy
2PL tekutého masla
posýpka:
80g prírodného cukru
80g masla
100g ovsených vločiek

POSTUP:
V mixéri si rozmiešame prísady na cesto a pomaly prilievame 2PL vody a krátko premixujeme, kým nám vznikne tuhé cesto.
Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke asi hodinu.
Zatiaľ si pripravíme náplň zmiešaním všetkých uvedených prísad na náplň a posýpku z prísad na posýpku.
Po hodine si na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto s priemerom asi 28cm a pomocou valčeka ich prenesieme do formy s priemerom 24cm.
Na cesto navrstvíme náplň a na záver posypeme posýpkou.
Prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C 30 minút.
Po polhodine alobal dáme preč a ešte 25 - 30 minút zapekáme pri rovnakej teplote do zlatista.
Pred podávaním necháme trochu vychladnúť.

(odporúčam formu s koláčom vložiť na plech, lebo mne z formy (napriek tomu, že bola úplne nová a tesní skvele) vytekalo maslo a keby som nemala pekáč, tak by to bolo vytečené v rúre)

Zdroj receptu: Apetit 11/2011

Cícerové guličky s kari omáčkou

Tento recept vznikol nechcene. Pôvodne to mali byť guličky s cestovinou a paradajkovou omáčkou - sugo, ale naše domáce zavárané paradajkové pyré bolo skysnuté a prišla som na to neskoro, takže skončilo... tam.
Najhoršie bolo, že guličky už boli upečené a tak bolo po plánovanom obede, ale niečo iné sa mi už robiť nechcelo, keďže som bola už strašne hladná. Napadlo ma teda, že napriek "nezdravosti" mekáča, milujem ich kari-omáčku a tak si ju urobím, keďže kari sa s cícerom veľmi hodí. 
Doma som prišla, pri pokusoch o vyrobenie vlastnej, na to, že je to vlastne kečup s kari korením. Ale odporúčam domáci kečup a ten z obchodu už nebudete chcieť nikdy. 
Výsledkom bolo jedlo, ktoré sa hodí skôr ako chuťovka na party s priateľmi, ale zasýtila aj môj obedňajší hlad :))).




INGREDIENCIE:
2 plátky bieleho chleba bez kôrky
75g parmezánu
400g konzervovaného cíceru ( ja som použila suchú - polovičné množstvo - napučanú cez noc vo vode a uvarenú v slanej vode do mäkka)
6 strúčikov cesnaku-prelisovaných
2ČL sušeného oregana
hrsť bazalky
1 vajce
1PL olivového oleja
kečup, kari korenie

POSTUP:
Rúru si vyhrejeme na 220°C. Chlieb, parmezán, cícer, cesnak, oregano a bazalku si rozmixujeme na hladkú sypkú zmes a pomaly primiešavame rozšľahané vajíčko, kým nám nevznikne kompaktná zmes, z ktorej formujeme guličky s priemerom asi 2- 2,5cm, rukami potretými olejom. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 15 minút. Približne v polovici ich otočíme.
Kým sa nám pečú guličky, zmiešame si kečup s kari korením -  množstvá podľa chuti a počtu konzumentov. Omáčku vložíme do chladničky odležať aspoň na čas, kým sa upečú guličky.
Podávame s dobrým vínkom, či pivkom...  :)))

Palacinky s bryndzovou omáčkou a klobáskou

Viem, že momentálne nie je obdobie ideálnej chute bryndze, ale neďaleko mesta, kde bývajú moji rodičia vyrábajú takú super bryndzu počas celého roka, že je len veľmi ťažké nezjesť ju len tak s chlebíkom.
Bežne, keď vyjdeme z miestneho obchodíka, cestou domov jednu "kocku" zjeme len tak "odštipovaním".
Nejakú tú kocku, čo vydržala cestu domov, som mala ešte zamrazenú a keďže mrazením stráca bryndza tú skvelú chuť, tak som ju musela spotrebovať narýchlo a chcela som vymyslieť niečo, čo sme ešte nemali, pretože posledné dva víkendy sme mali halušky a pirohy - samozrejme s bryndzou :))) .


Palacinky zvykneme doma jedávať len nasladko, vlastne naslano som ich ešte nejedla. 
Nuž, raz to prísť muselo a tak som sa rozhodla spojiť ich s bryndzovým krémom a samozrejme zakápnuť niečím mastnejším, čo sa s bryndzou veľmi dobre kamaráti - klobáskovými kockami, lebo slaninku sme nemali.
Výsledok - viditeľná spokojnosť, ale je to trošku ťažšie jedlo, takže 1-2 palacinky ako porcia úúúplne stačia. :)


INGREDIENCIE:

PALACINKOVÉ CESTO:
500ml mlieka
3 vajcia
250g polohrubej múky
soľ
olej
BRYNDZOVÁ OMÁČKA:
125g bryndze
1 klasický kelímok kyslej smotany
soľ
kôpor
OZDOBA :) :
...klobáska, alebo slaninka nakrájaná na kocky a osmažená do chrumkava

POSTUP:
1. Vymiešame si dohladka palacinkové cesto, necháme ho 20 minút postáť v chladničke a na malom množstve oleja smažíme palacinky.
2. Ingrediencie na bryndzovú omáčku si vymiešame na hladký krém a vložíme na chvíľu do chladničky, aby sa chute spojili.
3. Palacinky podávame s omáčkou a posypeme klobáskou.
4. Dobrú chuť!


Šalviovo-voňavá tekvicovka s parmezánovou čiapočkou

Konečne som sa k maslovej tekvici tento rok dopracovala aj ja. Celá šťastná som si ju doniesla domov a v mojej hlave vírili možnosti využitia... no vybrať som si mohla len jednu, keďže tekvičku som si doniesla len malinkú. 
Rozhodla som sa, Marcel Ihnačák nikdy nesklamal a tak som si vybrala polievku z jeho knihy.
Musím uznať, znovu nesklamal. 
V ústach sa Vám pri tejto polievke len tak mihotajú chute, ktoré vytvárajú veľmi zaujímavý výsledok.
Nie je to bežná tekvicová chuť polievky, nie je to len obyčajná krémová zeleninovka, je to súzvuk výnimočnosti pod pokličkou hrnca... treba si ju jednoducho vedieť a chcieť vychutnať... :)))




INGREDIENCIE (5-6 porcií):
1kg maslovej tekvice - ošúpanej a nakrájanej na kocky
200g zemiakov
1 cibuľa - pokrájaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku - pokrájané nadrobno
1 vetvička šalvie, alebo 1 malá lyžička sušenej
3PL olivového oleja
1,5L kuracieho vývaru
parmezán
soľ, mleté čierne korenie


POSTUP:
V hrnci na rozpálenom oleji si osmahneme cibuľu, stiahneme plameň a pridáme cesnak a šalviu. Chvíľu osmažíme a pridáme tekvicu a zemiaky, osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vývarom. Varíme 40 minút, kým sa zelenina nerozvarí.
Ak by polievka príliš zhustla, pridáme ešte vývar. 
Marcel túto polievku nerozmixoval, ale nechal takú "hrboľatú", no ja všeobecne obľubujem skôr hladké krémy, čiže som ju odstavila a rozmixovala tak hladko, ako to len išlo.
Podávame posypanú poriadnou vrstvou parmezánu postrúhaného najemno... 
...alebo aj s chlebíkom, opraženým na olivovom oleji (olejom nemusíme šetriť).

Dobrú chuť!

Horúca čokoláda pre chladné jesenné večery

Posledné dni je vonku prekrásne. Stromy hýria neskutočnými farbami a tá vôňa vo vzduchu je jesenne nenahraditeľná... 
Milujem jeseň.
Súčasťou tohto obdobia je postupné skracovanie dní a keď pozriete von z okna poobede okolo piatej, tak do očí Vám zasvietia už len pouličné lampy a keď nakloníte hlavu, ovanie Vás chladný jesenný vetrík. 
Vtedy sa človeku chce už len zaliezť pod deku, pustiť si dobrú hudbu, alebo film a s hrnčekom niečoho teplého, sladkého a voňavého si vychutnávať chvíle pohody s niekým, kto je pre Vás dôležitý...

Na druhej strane milujem čokoládu, vo všetkých podobách, no a táto je jednou z najpríjemnejších... je síce supersladká a je jej poriadne veľa, ale raz za čas si treba dopriať poriadny čokoládový šok a poctivo si ho vychutnávať. 
Čokoláda je proste dokonalá sladkosť!




INGREDIENCIE:
(pre 2-4 osoby, podľa toho, koľko toho naraz zvládnete, lebo je to naozaj poctivo sladké)

1 tabuľka horkej čokolády (čím vyššie percento, tým čokoládovejší zážitok)
5PL kakaa ( najlepšie holandského)
2PL cukru
1/2 L mlieka (odporúčam plnotučné)

POSTUP:
1. Kakao a cukor rozmiešame v kastróliku asi v 2-3 PL mlieka na hladkú kašičku. 
2. Prilejeme zvyšné mliečko a poriadne premiešame a necháme pomaly zovrieť.
3. Odstavíme z ohňa, pridáme na kocky rozlámanú čokoládu a miešame a miešame a miešame.. až kým sa neroztopí a nevznikne hladký redší  krém.
4. Ihneď servírujeme v pohároch, hrnčekoch, šálkach... a vychutnávame :)