piatok, 23. decembra 2011

Kokosovo-citrónové nepečené kocky a "Odpadové" guličky LEN pre dospelých!

Tento rok som chcela urobiť aj niečo nepečené a ja doslova milujem kokosové roládky, paličky, guličky a podobné nepečené väčšinou supersladké dobroty. 
Tieto koláčiky ma oslovili hlavne svojim vzhľadom, lebo vyzerajú ako vianočné zlaté svetielka, alebo zlaté perličky na stromčeku :)))... chuťovo sú výborné, veru sladké, ale doplnené kyslastou citrónovou polevou, ktorá ich sladkosť vyvažuje. 
Jediný nedostatok je, že (asi je to mojou nešikovnosťou) sa veľmi ťažko krájajú, lebo sú veľmi krehké a ich kokosový "podvozok" sa trošku rozsýpal... ale použila som možno zlé sušienky, ktoré do neho idú... fakt neviem.
No nebolo to až také zlé, pretože z odpadu mohol vzniknúť ďalší druh, ktorý mal na moje prekvapenie (pretože to bola moja úplná improvizácia a ešte v situácii, keď som bola veeeľmi naštvaná, že nedokážem nakrájať 2 rovnaké kocky a stále sa mi z niektorej odlomilo) veľký úspech. :)))



 Kokosovo-citrónové nepečené kocky
(Zdroj: Gurmet)
 INGREDIENCIE: 
125g masla
125ml salka
250g maslových sušienok
1ČL citrónovej kôry
250g kokosu
POLEVA:
30g roztopeného masla
300-350g práškového cukru
3PL citrónovej šťavy
3-4PL kokosu na posyp
zlaté cukrové perličky na ozdobu

POSTUP:
V kastróliku rozpustíme maslo a zmiešame ho so salkom. Odstavíme. V mixéri rozomelieme sušienky najemno a primiešame kokos a citrónovú kôru. Prilejeme salkové maslo a poriadne vymiešame.
Do menšieho plechu/pekáča dáme papier na pečenie a cesto poriadne natlačíme v rovnomernej asi centimetrovej vrstve. Dáme asi na hodinu do chladničky zatuhnúť.
POLEVA:
V miske do hladka vymiešame cukor s maslom a citrónovou šťavou. Hotovú hustejšiu polevu navrstvíme na "cesto" a posypeme kokosom. Hneď nakrájame a dozdobíme cukrovými perličkami. 
Skladujeme v chladničke vo vzduchotesnej nádobe. 




"Odpadové" guličky LEN pre dospelých! 
INGREDIENCIE:
(množstvá podľa chuti a konzistencie cesta - aby sa z neho dali formovať pevnejšie gulôčky)
rozdrvené maslové sušienky alebo detské okrúhle piškóty
roztopené maslo
rum
malinová marmeláda 
 strúhaný kokos 
práškový cukor
hrozienka na ozdobu

POSTUP:
Všetky ingrediencie vymiešame na formovateľné cesto a tvarujeme z neho guľôčky, do ktorých "šťuchneme" po hrozienku.. :)

Pozor, podávame LEN dospelákom! :)

Arašidky

Tieto tyčinky by som zaradila skôr medzi pečivko "do počtu", pretože nie je veľmi výrazné, ani sladké, ale zase arašidy v takejto "neslanej" podobe nie sú bežné, teda aspoň u nás na arašidové sladkosti nebýva veľmi chuť (teda ak vynechám snickers :))). 
Skúsila som ich, lebo ma na prvý pohľad zaujali, no na mňa sú trošku málo sladké... možno by som ich ešte pooblievala (alebo aspoň pokvapkala) čokoládou? ;)))


INGREDIENCIE:
150g polohrubej múky
50g kukuričného škrobu
70g mletých nesolených arašidov
100g práškového cukru
100g masla
1ČL vanilkového extraktu
1 vajce + 1 žĺtok + 1 vajce na potretie
NA OBALENIE:
200g nahrubo pomletých nesolených arašidov
50g kryštálového cukru

POSTUP:
Múku, mleté arašidy, kukuričný škrob a práškový cukor si zmiešame. Pridáme zmäknuté maslo, vanilku, vajce, žĺtok a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Po polhodine z cesta tvarujeme valčeky asi (1cm x 5cm) a potierame ich rozšľahaným vajíčkom a obaľujeme v cukrových arašidoch.
Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 12 minút.

Zdroj: Dobré jedlo

Cheddarové prehryznutie

Pri všetkých tých sladkostiach, čo nás na stoloch postretnú sa pomedzi poháriky dobrého vínka hodí prehryznúť aj niečo slané s nejakou výraznou príchuťou, či už pikantne korenistou, alebo klasickou škvarkovosťou v pagáčikoch, ale u nás najčastejšie "fičia" syrové slanosti.
Toto slané pečivko má u mňa ešte jedno veľké plus a to, že môj najobľúbenejší syr - cheddar tu má podstatné zastúpenie.  Skvele ho dopĺňa chuť vlašského orieška, ktorý mu okrem chuti dodáva aj nejakú tú estetičnosť... :)
Čiže, pre milovníkov skôr slaného pečivka pri vianočnom posedení ich určite odporúčam! :)))


INGREDIENCIE ( asi 40ks):
220g hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
170g studeného masla, nakrájného na kocky
225g nastrúhaného cheddaru (najlepšie svetlého)
3/4 ČL mletého farebného korenia, alebo mletého ružového korenia
3PL studenej vody
vlašské orechy na ozdobu

POSTUP:
Múku a prášok do pečiva zmiešame a pridáme kocky masla. Snažíme sa vypracovať hrubšiu drobenku, najlepšie to ide v robote.
K drobenke pridáme nastrúhaný syr a korenie a znovu miešame v robote pri vyšších otáčkach. Pridávame po lyžiciach studenú vodu.
Cesto by malo vytvoriť viac-menej guľu - malo by sa proste spojiť.
Z cesta robíme polievkovou lyžicou "lodičky" a trošku ich sploštíme a do stredu každej zapichneme polovicu vlašského orecha.
Jednotlivé kúsky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 12 minút pri 200°C vo vyhriatej rúre.

Zdroj: Apetit

Čokoládové prekvapenie

Neviem, či je to čokoládou, ktorú som použila, ale tieto koláčiky chutia ako obrovské lentilky. 
Na pohľad nie sú ničím výnimočné, aj keď mne sa veľmi páči ich cukrová krustička.
Sú mäkučké a zároveň hutné a superčokoládové... aaa neviete ich prestať jesť! :)


INGREDIENCIE (cca 40ks):
200g tmavej čokolády
50g masla
2 vajcia
150g krupicového cukru ( hmotnosť vrátane 3 balíčkov vanilkového cukru)
250g hladkej múky
štipka soli
1/2 ČL prášku do pečiva
kryštálový cukor na obaľovanie
PREKVAPENIE:
kúsky čokolády (ktorú máte najradšej), alebo čokoládové cukríky


POSTUP:
Nalámanú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme maslo a rozmiešame na jednotnú zmes.
Vajíčka prešľaháme s cukrom a prilejeme k chladnejšej čokoládovej zmesi.
Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a so soľou, no a vymiešame na jednotné hladké cesto. 
Misku zakryjeme fóliou a odložíme asi na polhodinku do chladničky.
Po polhodine z cesta formujeme placky do ktorých zabalíme "prekvapenie" a vyformujeme guličku, ktorú ešte obaľujeme v cukre a dáme na plech vyložený papierom na pečenie s určitým odstupom, lebo sa nám z guličiek vytvoria placičky. 
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 10 minút.

Zdroj: Apetit

Orieškové voňavé tyčinky

O týchto tyčinkách som si najskôr myslela, že budú typicky liesko-orieškové, ale korenie, ktoré lieskovcom v nich robilo spoločnosť, im dalo úplne inú "dimenziu", urobili z nich neobyčajne chutné orechové pečivko, ktoré k Vianociam, obzvlášť kvôli tej vôni, patrí... :)


INGREDIENCIE (cca 45-50ks):
125g masla pokrájaného na malé kúsky
250g hladkej múky
75g mletých lieskovcov
150g hnedého cukru
1ČL mletého anízu
1ČL mletého zázvoru
1ČL mletého koriandra
1ČL mletej škorice
štipka soli
2 vajcia
100g čokoládovej polevy (ja som použila mliečnu čokoládu)
30g hobliniek horkej čokolády

POSTUP (180°C/15-20minút):
Maslo zmiešame s preosiatou múkou, lieskovcami, cukrom, korením a soľou. Pridáme vajíčka a spracujeme na hladké lepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky.
Cesto si medzi 2 fóliami vyvaľkáme na cca 8mm vrstvu - vaľkanie ide veľmi ťažko, lebo cesto sa veľmi lepí, tak odporúčam buď veľmi pomúčiť, alebo použiť spomínané fólie.
Plech si vyložíme papierom na pečenie a z cesta vykrajujeme tyčinky 2x5cm, ktoré naň ukladáme v menších rozostupoch.

Po upečení necháme chvíľu vychladnúť na plechu a potom hneď preložíme na mriežku a vychladnuté tyčinky máčame oboma koncami do polevy, ktoré nakoniec posypeme čokoládovými hoblinkami a necháme stuhnúť.


Zdroj: Dobré jedlo.

štvrtok, 22. decembra 2011

Korenisté kôpky

Dnes je konečne po pečení a naša rúra si môže konečne vydýchnuť, lebo posledné tri dni som jej dala trošku viac zabrať. Nešlo to vždy ľahko ale po všetkých peripetiách pri mojom amatérskom pečení som sa dopracovala do úspešného konca a teraz nám ostáva už len všetko napečené spotrebovať... no, myslím, že s tým problém u nás teda nebude... :)
Rozhodla som sa, že budem piecť s typickými surovinami, ale druhy koláčikov, na ktoré nie som zvyknutá a myslím, že obohatiť svoje vianočné chute stálo zato. 
Tak vám postupne predstavím jednotlivé dobroty, ktorými by som Vás tento rok u nás pohostila :)

Tieto kôpky, ktoré prišli na rad ako prvé nielen v príspevkoch, ale celkovo aj pri pečení mi "buchli" do oka hneď ako som ich zbadala. Sú naozaj pikantné, ale zároveň medovníkovo sladké a veeeeeľmi mi pripomínajú perníčky v cukrovej poleve z obchodu, len nie sú také jemnučké, hebučké, ale skôr tuhšie, ale to domáce perníčky zvyknú byť, tak snáď ešte zmäknú... 


INGREDIENCIE (cca 50 ks):
50g nasekaných mandlí
200g medu
100g hnedého cukru
50g masla
1 žĺtok
1ČL mletej škorice
1ČL mletého čierneho korenia
1/2ČL mletých klinčekov
1/2ČL mletého kardamónu
1/2ČL mletého anízu
soľ
350g hladkej múky
1ČL prášku do pečiva
2PL rumu

POLEVA:
100g práškového cukru
1 bielok (lepší je z menšieho vajíčka, aby bola poleva hustejšia)
1PL hrubo mletého farebného korenia


POSTUP (180°C / 15-20minút):
Nasekané mandle si zľahka opečieme na suchej panvici a necháme vychladnúť.
V menšom kastróliku zohrejeme med a cukor, kým sa cukor neroztopí. Pridáme maslo, rozmiešame a necháme vychladnúť.
Vo väčšej miske rozšľaháme vychladnutú medovú zmes so žĺtkom a mandľami, pridáme koreniny, rum a štipku soli.
Nakoniec primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme chladiť na 30 minút.
Po polhodine cesto vyberieme a formujeme z neho guličky asi vo veľkosti vlašských orechov.
Dávame ich na plech vyložený papierom na pečenie s určitým odstupom lebo trochu narastú pri pečení.
Dáme piecť a po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Polevu si pripravíme vymiešaním práškového cukru s bielkom do hustej bielej polevy. Môžeme aj zriediť kvapkami vody.
Polevou potierame vychladené kôpky, posypeme štipkou farebného korenia a necháme na mriežke, kým stuhne poleva.
Uskladňujeme v uzavretej nádobe.

Zdroj: Nový Čas pre ženy - Vianočné varenie a pečenie 2011

Prekrásne dni Vianoc




... a veľa úsmevu, lásky, pokoja a požehnania z pravého významu Vianoc  
Vám - milí čitatelia a celá blogerská komunita 
 zo srdca prajem...
...Mary.                        

p.s.: ...a aby nás láska k vareniu a jedlu sprevádzala aj v roku 2012! :)))

sobota, 10. decembra 2011

Švédske ovsené sušienky

Sú plné vianočnej krehkosti, vláčnosti, vône, chuti a proste sú vianočné!

Jednoduché sušienky, ktoré k šálke horúceho punču vytvoria tú pravú atmosféru týchto dní...
...a vraj "švédskym" spôsobom... :)


INGREDIENCIE (asi 40ks):
125g mäkkého masla
175g cukru
1 balenie vanilkového cukru
1/2ČL soli
1ČL škorice
trochu rumovej arómy
1 vajíčko
75g mletých orechov
75g polohrubej múky
1ČL prášku do pečiva
100g jemných ovsených vločiek

POSTUP (175°C/ 10-13minút):
Všetky prísady vymiešame na hladké cesto, ktoré dáme na 30 minút do chladničky odpočívať.
Plech si vyložíme papierom na pečenie a čajovou lyžičkou robíme malé kôpky, dostatočne ďaleko od seba, pretože sušienky sa veľmi rozlejú do priestoru.
Pečieme do zlatista.
Po upečení necháme trošku chladením uschnúť a zatvrdnúť na plechu.



p.s.: môžeme máčať aj do čokoládovej polevy... :)


Datlový koláč s čokoládovým prelivom

S datlami sa stretávam pravidelne na Vianoce v miskách sušeného ovocia, ale väčšinou ich obídem a vezmem si radšej čokoľvek iné. Vlastne len ojedinele ochutnám aspoň jednu z nich. Nie sú mi veľmi sympatické, lebo sú lepkavé, ani nie veľmi lákavé na pohľad a celkovo sa s nimi dosť ulepím zakaždým, keď sa nechám zlákať... ale to je len moja nešikovnosť, pretože chuťovo sú skvelé.
Pri, už niekoľkokrát spomínanom, štúdiu predvianočných receptov som natrafila aj na tento a nejak mi nechcel dať pokoj, až kým som sa nerozhodla ho vyskúšať, napriek tomu, že hlavnou ingredienciou sú datle... :)
Kúpila som si teda niekoľko balení datlí, s úmyslom, že im tieto Vianoce dám väčšiu šancu a časť z nich som hneď využila v tomto koláčiku.
Je to hutná sladkosť, ale nie veľmi presladená, teda... keď to nepreženiete s tou dokonalou omáčkou... dokonalou! Mňam!
Podľa môjho názoru je to fajný nedeľný dezert ku kávičke v týchto chladných dňoch.

p.s. ja som tento koláčik robila v tortovej forme, ale je to recept na muffinky, čiže milovníčkam muffinov ich odporúčam dokonca radšej v ich podobe :)))



INGREDIENCIE:
(jedna tortová forma - asi 24cm priemer, alebo 15muffiniek)
250g datlí bez kôstok
1ČL sódy
1 a 1/2 hrnčeka vriacej vody
125g mäkkého masla
1/2 hrnčeka hnedého cukru
1ČL vanilkovej esencie
2 vajcia
1 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
1/2 balenia prášku do pečiva
ČOKOLÁDOVÝ PRELIV:
100g horkej čokolády
60g masla
1plechovka salka
1/2 ČL vanilkovej esencie

POSTUP
(165°C/cca 30minút)
Predhrejeme si rúru. Formu si vymastíme maslom a vysypeme múkou (alebo muffiny - vyložíme košíčkami).
Datle si nasekáme a posypeme sódou, zalejeme horúcou vodou a necháme 20 minút odpočívať.
V mise si vyšľaháme maslo, cukor, vanilku až do svetlého krému. 
Po jednom prišlahávamé vajcia a postupne pridávame do zmesi lyžicou datle aj s vodou.
Primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva, no a poctivo vymiešame.
Nalejeme do formy, resp. do košíčkov a pečieme asi polhodinu.
Upečenosť skontrolujeme špajdľou.
PRÍPRAVA PRELIVU:
Maslo a čokoládu si roztopíme a vymiešame na jednotnú zmes.
Salko a vanilku zahrejeme v kastróliku a pridáme čokoládové maslo.
Minútku necháme bublať a odstavíme.

Koláčik popicháme husto špajdľou a prelejeme...

...no a zbytkom opäť polievame jednotlivé porcie ešte na tanieri... :)

Dobrú chuť!

piatok, 2. decembra 2011

Fašírky z červenej šošovice s kôprovým dipom

Minule som sa dostala prvý krát k červenej šošovici a keď som dostala konečne možnosť niečo z nej uvariť, nenachádzala som veľmi veľa receptov, teda okrem nespočetného množstva polievok. 
Začala som teda hľadať aj recepty bez zamerania na červenú a prehľadávala som recepty aj s klasickou šošovicou. 
Nakoniec som sa rozhodla pre tento recept, ktorý patrí medzi šošovicové klasiky, aké poznám, ale zároveň je trošku iný obsahom... ale chuťovo je typicky výborný.
Zároveň je super, že šošovica je veľmi zdravá a celkovo "nezdravostí" je v tomto jedle minimum, čiže s čistým svedomím si môžeme dopriať tento "zdravý fastfood" - divné slovné spojenie, však?
...zo školy si pamätám, že sa tomu, tuším, hovorí oxymoron? :)))



 INGREDIENCIE (4 osoby):
50g strúhanky
6 strúčikov cesnaku
1PL mletej rasce
1PL mletého koriandru
1ČL chilli (ale s mierou, každý podľa chuti)
soľ
mleté čierne korenie
160g mandlí, alebo vlašských orechov
280g červenej alebo klasickej šošovice uvarenej do mäkka
160ml oleja
1 vajce

DIP:
200ml bieleho jogurtu
2PL nasekaného kôpru
soľ, mleté čierne korenie

Jednoducho ich zmiešame dokopy.

neposlednou ingredienciou pri tomto jedle je čerstvý vláčny voňavý chlebík :)

POSTUP:
V mixéri si rozmixujeme strúhanku, cesnak, koreniny a soľ. Pridáme mandle/orechy a rozmixujeme opäť najemno. Pridáme studenú uvarenú šošovicu a 8PL oleja. Poriadne vymiešame. Nakoniec pridáme rozšľahané vajíčko a vytvoríme kompaktnú masu, z ktorej tvarujeme fašírky. 
Smažíme ich na zvyšnom rozohriatom oleji do bronzova (asi 6-8minút) na miernom ohni.
Z panvice ich vyberieme na kuchynskú utierku aby sa odsal prebytočný olej.
Podávame preliate s dipom, medzi dvomi plátmi čerstvého chlebíka. 


Dobrú chuť!

Ó, tak dobrý koláč!

Áno, tento americký koláč má svoj originálny názov "Osgood pie", ktorého prvá časť názvu vznikla zo slovného spojenia "oh, so good!" a názov je, veru, opodstatnený!
Tento koláč je fakt "táááák dobrýýýý", chute sú veľmi vyvážené... oriešky vedú rozhovor s hrozienkami a kyslou smotanou a zároveň vytvárajú spolu so snehom z bielkov nadľahčený chuťový zážitok navoňaný klinčekmi, škoricou a muškátovým orieškom... :)
Skúste ho a tiež si "ó, tak dobre" povzdychnete... ;)))



INGREDIENCIE: 
CESTO:
1 hrnček polohrubej múky
štipka soli
110 g studeného masla, pokrájaného na menšie kúsky
NÁPLŇ:
2 vajcia, bielky a žĺtka oddelene
¾ hrnčeka krupicového cukru
¼ hrnčeka polohrubej múky
štipka mletého muškátového orieška
½ lyžičky mletej škorice
štipka mletého klinčeka
štipka soli
1 lyžička kakaa
1 hrnček kyslej smotany
3 PL roztopeného masla
2 PL jablčného octu
1 hrnček mletých orechov (ja som použila lieskovce)
½ hrnčeka hrozienok

POSTUP (koláčová forma s priemerom 26-28cm):
Na dosku preosejeme múku so soľou a pridáme maslo s 2 PL studenej vody. Vypracujeme hladké cesto, z ktorého vytvoríme bochníček a zabalený v potravinovej fólii ho vložíme na 2 hodiny do chladničky.
Rúru si predhrejeme najprv na 200°C. 
Rozváľame cesto na tenký plát a vyložíme ním formu. Cesto vo forme ešte popicháme vidličkou a zapečieme 15 minút. Necháme ho trošku vychladiť, kým do neho vlejeme náplň.
Na náplň si najprv vyšľaháme bielky do polotuha a potom do nich pomaly zašľahávame cukor. Tuhý sneh ešte rozmiešame s rozšľahanými žĺtkami.
V mise zmiešame preosiatu múku s koreninami, soľou, kakaom a striedavo do suchej zmesi zamiešame kyslú smotanu a vaječnú zmes. Nakoniec primiešame roztopené maslo, jablčný ocot, oriešky a hrozienka.
Naplníme mierne vychladnutý predpečený korpus a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C prvých 5 minút. Potom teplotu znížime o 20°C a pečieme ešte 30-40 minút, kým náplň stuhne, ale nesmie byť vysušená, skôr vláčna.
Upečený koláč necháme chladiť približne 2 hodiny.
...potom už len vychutnávame :)

Zdroj: Kniha z edície Apetit: Koláče