Ešte len dva - tri dni je tak ozajstne letne a už strááášne túžim po poriadnom daždi, ktorý by osviežil aspoň jeden môj nádych... :D
Je náročné robiť akýkoľvek pohyb, lebo zakaždým ho sprevádza "orosenie" od potu a tak aj pohyb po kuchyni som zredukovala na absolútne nevyhnutné minimum... no jesť musíme (aj keď posledné dni mám skôr pocit, že musím vkuse len piť) a tak sa snažím robiť jedlá, ktoré nie sú náročné na prípravu, sú relatívne zdravé a ľahšie a hlavne sa stále pokúšam do väčšiny jedál zakomponovať aj zeleninu.
Tento receptík som objavila len včera, keď som zo schránky vytiahla nádherne farebné nové číslo Apetitu a hneď som vedela, že v dohľadnej dobe si znovu spravíme obľúbený špenát a opäť v inej, síce jednoduchej, ale veľmi chutnej verzii.
Oplatilo sa.
Ešte dnes padla plná zapekacia misa (pripomínam, že sme len dvaja stravníci :) ) a to napriek tomu, že v jedle nie je ani štipka mäsa...
a tentokrát sa dokonca ani mäsom nedojedalo... jupí! :)))
INGREDIENCIE (pre 4osoby):
800g zemiakov očistených a nakrájaných na tenké plátky
250ml smotany na šľahanie
1-2 očistené strúčiky cesnaku
2 vetvičky rozmarínu + na ozdobu
250g špenátových listov, kľudne aj mrazených
na hrot noža mletého muškátového orieška
1PL masla na vymastenie
30g strúhaného syra
mleté čierne korenie
soľ
POSTUP:
Rúru predhrejeme na 200°C. Sklenenú misu, alebo pekáčik na zapekanie vymažeme maslom a na dno naukladáme asi tretinu, až polovicu zemiakov.
Smotanu spolu s cesnakom a rozmarínom privedieme takmer k varu a hneď odstavíme, následne ochutíme muškátovým orieškom, korením, soľou a necháme chvíľu postáť.
Špenátové listy prelejeme vriacou vodou v sitku, necháme odkvapkať a môžeme nakrájať, alebo natrhať na menšie kusy, ktoré rovnomerne rozložíme na spodnú vrstvu zemiakov.
Osolíme a okoreníme, soli sa netreba báť, lebo ja som osolila podľa môjho názoru dosť a aj tak to nebolo veľmi slané a dosolila som si aj na tanieri.
Na špenát rozložíme zvyšok zemiakov a zalejeme smotanou, z ktorej najskôr vyberieme cesnak a rozmarín.
Nakoniec posypeme strúhaným syrom a dáme piecť najskôr prikryté na 35-40 minút a potom odkryjeme a dopečieme ešte asi 10 minút.
Podávať môžeme ešte posypané čerstvo mletým čiernym korením a ozdobené rozmarínovou vetvičkou :)
Dobrú chuť!