pondelok, 27. februára 2012

Koláč plný lekváru

Keď som bola malá, lekvárový chlieb patril medzi moje obľúbené jedlá na raňajky a podobne. A ako som vyrastala, tak ma táto lekvárová láska nejak opúšťala a teraz nám jeden malý takmer plný otvorený lekvárový pohárik robí spoločnosť v chladničke aj celé mesiace.
No keďže lekvárom, džemom a podobným domácim laskominám po otvorení nerobí taký dlhý pobyt veľmi dobre, tak som sa rozhodla, že zakročím extrémne a využijem celý obsah na jedenkrát.


Tento recept ma oslovil asi pred mesiacom a keď prišiel čas - dnes, tak som sa rozhodla ho zrealizovať - trošku po svojom, ale výsledok je skvelý tak, či onak.
Nie je to nič prevratné, ale aspoň týmto klasickým koláčom, pripomínajúcim perník, nič neskazíte a je aj veľmi rýchlo hotový, keby vás nečakane prepadla návšteva... :)
Je voňavý, šťavnatý a aj úžasne sladký, takže kto veľmi neobľubuje "príkrejšie" sladkosti, tak nech uberie na cukre - ja som bola zvedavá, aký sladký bude, keď ho spravím podľa pôvodného receptu a môžem potvrdiť, že je dosť sladký - a to ja som cukrový závislák.







...a keď ešte môžem nejakým spôsobom popísať svoje pocity z neho... 
...chuťou mi pripomína jeseň prechádzajúcu do zimy... 
...vonia a chutí tak trochu predvianočne...



 



 
INGREDIENCIE:
Zdroj: Gurmet
1a1/2 šálky hladkej múky
1ČL muškátového orieška
1ČL mletej škorice
hrozienka - dala som 100g balenie
1/2 hrnčeka masla
1 hrnček cukru - vrátane jedného balíčka škoricového cukru
3 vajcia
1ČL sódy
3ČL bieleho jogurtu
 1 hrnček lekváru - použila som slivkový, ale výber príchute je na vás

100g čokolády a asi 50g masla roztopíme a vymiešame na polevu


POSTUP:
Múku zmiešame s koreninami a hrozienkami.
Maslo vymiešame s cukrami a po jednom zašľahávame vajcia.
Pridáme sódu, jogurt a lekvár, dobre premiešame a pridáme k múčnej zmesi.
Znovu poriadne premiešame a vylejeme do papierom na pečenie vyloženej koláčovej formy - buď okrúhlej, alebo hranatej (moja mala cca 20x25 cm).
Pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C asi 35-45minút - upečenosť skúsime špáradlom.
Necháme vychladnúť a potom potrieme pripravenou čokoládovou polevou.
Necháme trochu stuhnúť a pokrájame.


Potom už len vychutnávame s hrnčekom horúcej kávy, či čaju... :)



piatok, 24. februára 2012

Slivkový koláč s makom

Trošku jesene z mrazničky, alebo z kompótovej fľaše? :)
Pomaly vyprázdňujem mrazničkové zásoby ovocia a slivky mi zaberali poriadny kus miesta, takže prišiel ich čas... 
Tento recept na mňa síce "volal" už od jesene, ale jeho čas príchodu dozrel až s pomaly prichádzajúcou jarou za oknami. :)


Tak si trošku zaspomínajme na tie jesenné farby a chute... mňam!


INGREDIENCIE:
zdroj: Gurmet
175g masla + na vymazanie formy
200g polohrubej múky + na vysypanie
500g sliviek čerstvých, rozmrazených a podľa mňa kľudne aj zaváraných bez šťavy
175g cukru
3 vajcia
100g maku -  v pôvodnom recepte bol mletý, no my mlynček ešte nevlastníme O:-)
1ČL prášku do pečiva
2PL posekaných lieskových orieškov


POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 180°C a vymažeme a vysypeme si formu na pečenie (použila som 28cm, ale podľa mňa lepšia je 24/26cm).
Slivky si odkôstkujeme a môžeme ich aj pokrájať na menšie kúsky (mne sa nechcelo :)).
Maslo si vyšľaháme s cukrom a po jednom prišľaháme vajíčka. 
Potom prisypeme múku a mak zmiešaný s práškom do pečiva. 
Nakoniec vmiešame slivky a cesto nalejeme do formy.
Môžeme ozdobiť kúskami sliviek a posypeme posekanými lieskovcami.
Pečieme 45 minút a hotový je, keď kamoška špajdľa vyjde von suchá.
Necháme úplne vychladnúť a pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom, ak máme slivky kyslejšie, prípadne podávame len s kopčekom vyšľahanej smotany... hmmm... :)

A... vychutnávame si spomienky na jeseň... tak dobrú chuť!


Mňam!


Slané rožteky

Toto pečivko je skvelé, keď máte chuť dať si k čaju, či káve pre zmenu aj niečo slané. 
Sú jemné a mäkučké so slabunkou lesklou kôrkou, skvelé len tak narýchlo do ruky, či do pohody k nejakej obľúbenej nátierke.


INGREDIENCIE:
 (na asi 32ks - ja som robila polovičnú dávku, teda vyšlo asi 16ks)
960g hladkej múky
40g rozpusteného chladnejšieho masla
480ml vlažnej smotany
1 kocka droždia
10g krupicového cukru
1ČL mletého zázvoru
taká väčšia štipka soli
1 vajce na potretie
mak / rasca / sezam / alebo len hrubá soľ na posypanie - ak ju nepoužijete, odporúčam trošku viac osoliť cesto

POSTUP:
Múku preosejeme do misy. Pridáme maslo, smotanu, droždie, zázvor, cukor a soľ a vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme približne hodinu kysnúť.
Rúru si predhrejeme na 200°C. 
Odporúčam cesto rozdeliť aspoň na 2, alebo aj 3 časti a z každej vyvaľkáme okrúhlu placku.
Placku si kolieskom rozkrájame na rovnaké trojuholníčky.
Jednotlivé trojuholníky zrolujeme od širšej časti smerom k vrcholu trojuholníka a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
Potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme obľúbeným posypom, alebo len hrubou soľou.
Pečieme v rúre do zlatista cca 20 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a potom už len chrumkáme... :)


Červeno-šošovicová polievka

Keďže mám nejaké blogové resty a jedál, ktoré nám chutili som nafotila tentokrát akosi viac, tak je tu ďalšia z polievok, ktorú sme mali tento týždeň.
Ja som skôr na krémové, preto "číre" robievame len v nedeľu a to väčšinou len klasický kurací vývar.
Táto polievka patrí znovu medzi rýchlovky, ktoré máte do polhoďky na stole.
Jediné, čo ma mrzí, že šošovica v nej stratí svoju červeno-oranžovosť... Ale čo už, hlavné je, že jej to neuberie na chuti! :)


INGREDIENCIE:
zdroj: Apetit
3PL olivového oleja
1 veľká cibuľa
200g červenej šošovice
1L zeleninového vývaru
3 štipky mletého koriandra
soľ 
šťava a kôra z citróna na dochutenie

POSTUP:
Na oleji si speníme cibuľu s koriandrom. 
Pridáme premytú šošovicu a  premiešame.
Prilejeme vývar a varíme asi 15 minút, kým sa šošovica trochu nerozvarí.
Na záver môžeme, ale nemusíme rozmixovať.
Dochutíme soľou a citrónom.

 Môžeme dozdobiť hoblinkami citrónovej kôry.

Dobrú chuť!

štvrtok, 23. februára 2012

Rizoto s hráškom

Tentokrát som robila krémové rizoto (klasické slovenské fakt už ani nerobím, zato krémového sa neviem dojesť) s krásnym zeleným hráškom. 
Okrem iného, toto je ďalší z receptov, ktoré privolávajú jarné pocity... :) 


INGREDIENCIE:
200-250g ryže na rizoto - Arborio a pod.
350g mrazeného, alebo čerstvého hrášku
750ml zeleninového vývaru
70ml suchého bieleho vína
50g masla
50ml olivového oleja
1 menšia nadrobno nasekaná cibuľa
1 strúčik cesnaku nasekaného nadrobno
50g strúhaného parmezánu

POSTUP:
Hrášok zalejeme cca 2dcl horúceho vývaru. 
Cibuľu a cesnak si speníme na oleji a pridáme ryžu.
Opekáme asi 2 minúty, kým spriesvitneje, potom prilejeme víno a miešame kým sa nám úplne vyvarí tekutina.
Pridáme naberačku zbytku vriaceho vývaru a miešame a pridáme ďalšiu a miešame a pridáme ďalšiu a miešame... a tak dokola asi 15 minút, kým  sa ryža neuvarí tak "al dente" a na záver pridáme hrášok aj so zbytkom vývaru a ešte ho pri miešaní vyvaríme do krémova.
Odstavíme a pridáme maslo, ktoré necháme rozpustiť. 
Na úplný záver primiešame parmezán a ihneď podávame.


Dobrú chuť!

Predjarná špenátová polievka

Áno! Konečne sa kúsok oteplilo a von to vyzerá, akoby chcela prísť jar trošku skôr, o čom pochybujem a podľa mňa zima ešte ukáže, čo sa v nej skrýva, ...no, uvidíme.
Ale! Neviem, či ste si všimli časopisy (hlavne tie o varení) ako z nich začínajú svietiť voňavé, chrumkavé jarné receptíky na šaláty, polievky a podobné dobroty pastelovo-farebných odtieňov, ktoré potichúčky volajú "Prichádza jar!" 
Napriek tomu, že milujem aj  zimu, jar a jeseň sú pre mňa dokonalé ročné obdobia a jar hlavne preto, že všetko sa prebúdza, nádherne čerstvo vonia a chutí, no a zelená (jedna z mojich najobľúbenejších farieb) má tie najkrajšie odtiene!
Príroda a stvorenstvo ukazuje práve na jar svoju zázračnosť a to ma nikdy neprestane  fascinovať.
No, nechala som sa uniesť...

Špenát je úžasná vec! To už vieme dávno a úžasné je na ňom hlavne to, že je to celoročne dostupná dobrota a možnosti jeho využitia sú vážne nekonečnééé!
Táto polievka je ďalšou z jednoduchých verzii využitia a napriek tomu, že je vďaka zázvoru hrejivá v chladnejších dňoch, je krásne zelená a vyvoláva "jarné" pocity... :)))


INGREDIENCIE:
1PL oleja
10g čerstvého zázvoru
400g špenátových listov (najlepšie čerstvých, ale môže byť aj mrazený)
1L zeleninového vývaru
1PL kukuričného škrobu
250ml mlieka
150ml sladkej smotany
mletý muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ
chlebové krutóniky 


POSTUP:
Na oleji si krátko podusíme nastrúhaný čerstvý zázvor a pridáme špenátové listy. 
Zalejeme vývarom  a na miernom ohni varíme asi 15 minút. 
Škrob si rozmiešame v troške mlieka a prilejeme ho do uvareného špenátu spolu so zvyškom mlieka a so smotanou.
Povaríme ešte 5 minút pri stálom miešaní.
Odstavíme a rozmixujeme do hladka.
Ochutíme korením, muškátovým orieškom a prípadne dosolíme. 


Podávame s krutónmi.

Veselé farebné kari

V prvom rade musím podotknúť, že odborníčkou na KARI - jedlá a vlastne všetky ostatné jedlá "z Východu" s prívlastkom "indická kuchyňa" je na blogoch hlavne Miška.
Na jej varenie sa všeobecne nechytám, pretože v prvom rade varí so surovinami, z ktorých niektoré spoznávam práve v jej príspevkoch a aj spôsob prípravy je úplne iný, ako sme zvyknutí/-é. 
No keďže pridáva príspevky skoro denne, tak mi to samozrejme už nejaký ten deň vŕtalo hlavou, čím si ukľudniť chuť na niečo s náznakom Indie a tak som si skombinovala pár receptov, ktoré som ponachádzala a pripravila toto ľahké, zdravé, chutné a tiež krásne farebné jedlo... :)


INGREDIENCIE (asi pre 4 osoby):
1PL oleja
1 cibuľa
asi 2-3cm kúsok čerstvého zázvoru
1-2 strúčiky cesnaku
1/2ČL rasce - použila som obyčajnú drvenú, ale asi správne by bolo použiť rímsku
1/2ČL kurkumy
1PL garam masala
3 lusky kardamónu
100g listového špenátu
400g konzerva paradajok, nasekaných - alebo domáce, zavárané
200g suchého cíceru namočeného na noc a uvareného skoro do mäkka, alebo jednu konzervu zavareného
200g kuracích pŕs nakrájaných na kocky, alebo pásiky
 biely hustý jogurt
soľ na dochutenie

POSTUP:
Na oleji si speníme cibuľu nasekanú nadrobno spolu s nastrúhaným zázvorom, nasekaným cesnakom, rascou, kardamónom, garam masalou a kurkumou.
Pridáme mäso a chvíľu ho orestujeme, aby sa trochu osmažilo.
Keď je už trochu "zatiahnuté" pridáme paradajky, cícer a hrnček vody a varíme asi 15 minút, kým sa dovarí mäsko do mäkka. 
Ak je potrebné, tak dochutíme soľou.
Na záver pridáme špenát a varíme ešte takých 5 minút, kým zvädne.
Odstavíme z ohňa a primiešame pár lyžíc jogurtu.
Podávame s chlebom naan, alebo s ryžou.


 My sme mali doma pripravený NAAN chlieb(4ks):
250g hladkej múky
1ČL soli
1/2 balenia sušeného droždia
1,5 PL olivového oleja
150ml vlažnej vody

Múku si zmiešame so soľou a droždím. 
Pridáme olej a vodu tak, aby nám vzniklo mäkké hladké cesto.
Do olejom vymazanej misy ho dáme na hodinku odpočívať, kysnúť.
Potom si ho na jemne pomúčenej doske rozdelíme na 4 kusy a vytvarujeme z nich placku asi 1cm hrubú a s priemerom cca 15cm.
Necháme ich ešte 5 minút kysnúť na pomúčenej doske, popicháme vidličkou (to bol môj nápad, lebo pri opekaní sa mi veľmi nafukovali, tak neviem, či je to správne) a potom ich osmažíme na rozpálenej panvici NASUCHO asi 2-2,5 minúty z každej strany - začnú sa im robiť také bronzovo-hnedé opečené miesta, ale zbytok ostane taký bledý (teda ja som sa bála, že čo to je, či to nebude surové, ale bolo to jemné, fajné "pečivko").

Dobrú chuť, India! :)



streda, 15. februára 2012

Gnocchi zapekané s brokolicou a syrom

Skvelé, jednoduché a (pokiaľ máte gnocchi polotovar) rýchle jedlo, ktoré je sýte a zároveň ľahké, čiže vhodné aj na večeru, vegetariánske a s nádychom Talianska... tak čo viac si priať? :)))


Ja som si gnocchi vyrábala doma, tak mi to trvalo nejakú tú hodku dlhšie a neboli až také úhľadne rovnaké ako tie z obchodu, ale musím podotknúť, že ich príprava mi oproti tým posledným išla asi o polovicu rýchlejšie a aj neporiadku okolo toho som narobila oveľa menej, tak sa vytešujem, že už naberám cvik a môžem ich robiť aj častejšie ako raz za štvrťrok... :)




INGREDIENCIE (pre 4 osoby):
500g gnocchi
200g brokolice
150g syra s modrou plesňou
150ml smotany na šľahanie
maslo na vymazanie zapekacej misy
soľ
mleté čierne korenie



 



POSTUP:
Predhrejeme si rúru na 190°C.  Gnocchi si uvaríme v osolenej vode a v tejto vode si potom predvaríme aj brokolicové ružičky. 
Obe ingrediencie po uvarení zmiešame v mise a nadrobíme na to syr.
Prilejeme smotanu, okoreníme, prípadne dosolíme a opatrne premiešame.
Maslom si vymažeme zapekaciu misu a celú túto zmes do nej vložíme.
Zarovnáme a pečieme odkryté 15-20 minút, kým nám vytŕčajúce končeky gnocchi-ov nezačnú trošku zlatnúť, či bronzovieť... :)


Dobrú chuť!

zdroj: Apetit 2/2012

Zeleninová polievka s parmezánom

Táto polievka je ďalšou zo skvelých, hrejivých zimných polievok, podľa mňa je aj zdravá, veeeľmi chutná, zároveň je úplne jednoduchá, rýchlo hotová a hýri veselými farbami... :)))


INGREDIENCIE (pre cca 4 osoby):
1 mrkva
1 stredne veľký zemiak
2cm hrubý plátok zeleru, ale kľudne aj viac
1 cibuľa
50g masla
2PL olivového oleja
2 štipky sušeného tymianu 
2PL hladkej múky
700ml kuracieho vývaru
300ml mlieka
200-250g brokolicových ružičiek
petržlenová vňať na ozdobu
strúhaný parmezán na posypanie



POSTUP:
Zeleninu si nakrájame na drobné kolieska, kocky, akékoľvek tvary, ktoré sú nám milé, približne rovnakej veľkosti.
Osmažíme si ju na oleji s maslom a tymianom asi 10 minút.
Zaprášime múkou a chvíľu opekáme len tak nasucho, potom prilejeme vývar, premiešame a prilejeme aj mlieko.
Necháme prevrieť a varíme 10 minút, kým sa neuvaria do mäkka zemiaky.
Pridáme brokolicové ružičky a varíme ešte asi 5 minút, kým sa nám uvarí brokolica.
Do hotovej polievky môžeme vmiešať čerstvý petržlen, prípadne len ozdobiť jednotlivé porcie, alebo ho nepoužiť vôbec - ja som nemala a polievka bola výborná aj bez neho.
Ale, bodkou k dokonalosti je čiapočka strúhaného parmezánu, alebo cheddaru na každej porcii... :)


Dobrú chuť!

utorok, 14. februára 2012

...aj láska má svoj deň ♥

Názory na tento deň sú rôzne... chápem to, aj ja som si prešla mnohými názormi na tento "sviatok". Ale akosi sa to utriaslo a môj názor sa ujednotil na tom, že tento deň je oslavou LÁSKY a to nielen "muža a ženy", ale aj lásky vo vzťahoch s ľuďmi, ktorí sú nám najbližší... pretože láska má mnoho podôb a významov a okolo nás je mnoho ľudí, ktorých milujeme...


Medzi typické dezertíky, ktoré si ľudia na svete pripravujú v tento deň patrí aj "Red velvet cake" a to v akejkoľvek forme. Vybrala som si teda tieto muffinky, keďže na cupcakes = ozdobené muffinky sa ešte necítim, tak som ich nazvala "len" muffinkami. Nie sú dokonalé, no upečené s láskou...


RED VELVET muffinky:
 INGREDIENCIE:
(12ks)
220g polohrubej múky
1PL kakaa
1/2KL soli
160g cukru
175ml oleja
1 vajce
červené potravinárske farbivo
1/2ČL vanilkového extraktu
120ml cmaru
3/4ČL sódy
1ČL jablčného octu

Nutella, alebo iné obľúbené muffinkové prekvapenie... :) 
Práškový cukor a roztopená čokoláda na ozdobu



POSTUP:
Najprv si zmiešame múku, kakao a soľ. V inej miske si zmiešame cukor s olejom a vajíčkom. Pridáme vanilkový extrakt a farbivo - ja som dala od oka. Keď sa nám zmes zjednotí pridávame striedavo cmar a sypkú zmes a vymiešame hladké cesto. Nakoniec si v osobitnej miske zmiešame sódu a ocot a premiešame to dôkladne s cestom - miešame cca 5 minút.
Hotovým cestom plníme formu na muffinky - najskôr jednu veľkú lyžicu, potom cca 1KL Nutelly a náplň prikryjeme ďalšou lyžicou cesta - cca 1cm od vrchu otvoru vo forme.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 25 minút. "Upečenosť" si preveríme špáradlom.
Muffinky necháme vychladnúť na mriežke a ozdobíme podľa vlastnej fantázie... 

... a sem tam sa náhodne podarí aj srdiečkový tvar náplne...


Zdroj: http://mspoppycupcake.blogspot.com/

pondelok, 6. februára 2012

Malinová dobrota

Tento koláč patrí znovu medzi recepty, na ktoré som po prvom zahliadnutí nedokázala zbudnúť. V mrazničke sa mi prehadzovali posledné voňavé maliny  z leta a rozhodla som sa, že keď ich mám konečne spotrebovať, tak jedine do tohto koláča... :)


Je veľmi jednoduchý, svieži a pripomína voňavé slnečné letné dni v týchto treskúcich mrazoch... :)))

 

INGREDIENCIE:
(na okrúhlu formu 24cm, ale ja som použila pekáčik s rozmermi 20x30cm - koláčik je trochu nižší a skrátila som dobu pečenia o 5 minút)
200g ovsených vločiek
200g hladkej múky
250g  zmäknutého masla + na vymazanie formy
175g trstinového cukru
kôra z 1 citróna
100g nesolených lúpaných slnečnicových semienok, alebo nasekaných obľúbených orieškov
250g malín (čerstvých, či mrazených)


POSTUP:
Z múky, vločiek a masla si urobíme drobenku. Pridáme cukor, kôru a 75g semienok (alebo orieškov) a vytvoríme hrudky, z ktorých asi 2/3 jemne! natlačíme na dno vymastenej formy, či pekáčika.
Na túto vrstvu naukladáme maliny a posypeme ich zvyškom drobenky a zvyšnými semienkami.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme do zlatova asi 35 (+/- 5) minút.
Po upečení hneď rozkrájame a necháme vo forme, či plechu vychladnúť - hneď po upečení sa zdá koláč rozsýpavý ale chladnutím stuhne, takže potom sa dá v pohode vybrať.
Podávať môžeme s vyšľahanou smotanou... alebo len tak... :)))

Cestoviny s krémom z červenej šošovice a šalviou voňajúcou červenou cibuľou

Tieto cestoviny na prvé počutie/pohľad pôsobia čudne, ale chuťovo je to úplne o niečom inom... naozaj skvelom!
Okrem toho ich môžeme radiť do rýchlych a zdravých cestovinových jedál na obed, či teplú večeru.
Najlepšie je podávať ich hneď, pretože časom trochu krém usychá... 


INGREDIENCIE:
(pre 3-4 osoby)
3 PL masla
1-2 na drobno nasekané strúčiky cesnaku
100 g červenej šošovice, premytej
2 bobkové listy
500 ml vody
1/3 ČL mletého koriandra
soľ
mleté čierne korenie
1-2 červené cibule pokrájané na väčšie kúsky
drvená sušená šalvia
2 ČL cukru
1 PL jablkového octu
300-350 g cestovín - najlepšie sú špagety, makaróny a im podobné... :)

POSTUP:
Na 1–2 PL masla opečieme cesnak, pridáme šošovicu, bobkový list, vodu, koriander, osolíme a okoreníme podľa chuti. 
Privedieme k varu a varíme 20 minút, sem tam premiešame - voda by sa mala takmer celkom vsiaknuť a šošovica trochu rozvariť. 
Po dovarení vyberieme bobkový list a rozmixujeme na krém. 
Do krému vmiešame uvarenú cestovinu.
Na zvyšnej lyžici masla (môžeme pridať aj 1PL olivového oleja) si osmažíme cibuľu so šalviou (množstvo nechám na vašej chuti, ale je to výrazná bylinka, tak opatrne).
Osolíme, pridáme cukor a skaramelizujeme.
Na záver vmiešame ocot a už len 30 sekúnd prehrievame.
Jednotlivé porcie cestovín podávame posypané nasladlou voňavou cibuľkou.


zdroj inšpirácie: Apetit


Zdravá bábovka?

Uvedomila som si, že približne raz za 3-4 mesiace (totiž v tomto intervale vychádza špeciál časopisu Zdravie - Schudni a vždy ma chytí za srdce :))) ) ma prepadne fakt obrovské nadšenie a chuť chudnúť, žiť veľmi zdravo a sem tam aj cvičiť. Samozrejme, veľmi skoro (asi o týždeň, dva) si hľadám chodníček, ktorým by som  mohla z toho uniknúť... a žiaľ, veľmi ľahko sa mi to darí. 
Čo už, aspoň sa snažím... :)))
Aj tento rok sa to pred týždňom akosi naštartovalo, snažím sa jesť cez týždeň "vegetariánsky" (+/- 1 koliesko šunky) aby som aspoň trošku telo očistila od nedeľného (kuracieho) mäsa, takže asi to nie je až také zlé.
Zisťujem, že milujem strukoviny, stále viac, k zelenine si stále cestu len hľadám a úplne ma chytilo šialenstvo ovsených vločiek! Jedla by som ich donekonečna a vôbec sa mi neprejedajú. Len neviem, či je to až také zdravé. 
Mojim najväčším problémom je ale vzťah k cukru... veľmi silný vzťah, neuveriteľná oddanosť... dnes sa tomu hovorí ZÁVISLOSŤ!!! ...žiaľ, bojujem ako sa dá, ale proste sa to nedarí. Hľadám alternatívy, nejaké zdravé "uľahčenie" boja, ale jednoducho sladkej chuti v ústach sa nevzdám... aspoň zatiaľ.


Táto bábovka je tiež zo spomínaného časopisu a sú v nej samé "zdravé" ingrediencie, tak preto som ju nazvala zdravou... teda, podľa mňa je skvelá, sladká - prekvapivo na jedno posedenie nezjete viac ako 1 kúsok (teda ja som viac nezvládla), takže má samé pozitíva. 
Jediné negatívum je, že je trochu viac drobivá, ale aj nato sme našli "fintu", keď sme jednotlivé kúsky rezali ostrým nožom opretím sa kolmo dole, žiadne "pílkovanie", lebo potom vám ostane len neporiadok, ktorý môžete zjesť už iba lyžičkou. 
Pôvodný recept som trošku pozmenila... len máličko :)


INGREDIENCIE:
3 šálky ovsených vločiek – rozmixovať
3 vajcia
1 šálka hnedého trstinového cukru – stačí aj ½ alebo ¾, lebo je to naozaj sladké
1 šálka olivového oleja
1 šálka bieleho jogurtu, alebo kefíru, acidka...
1 vanilkový cukor
1 kypriaci prášok
štipka soli
kôra z 1 pomaranča a šťava z polovice (pôvodný recept bol s kôrou z citróna, ale bez šťavy, takže to nechávam na vás)
hrozienka, alebo iné sušené ovocie alebo akékoľvek oriešky – alebo aj mix zo všetkého - ja som dala hrozienka, sušené slivky a vlašské orechy, neviem množstvá, lebo som to sypala len od oka.


POSTUP:
Všetky suroviny spolu zmiešame a dáme do maslom vymastenej a vysypanej (strúhankou, alebo rozdrvenými vločkami) bábovkovej formy.
(silikónová forma má výhodu, lebo tento „bod postupu“ odpadá :))
Pečieme v predhriatej rúre na 160°C cca 40-50 minút.
Po upečení potrieme obľúbeným lekvárom, alebo oblejeme čokoládou, ak chceme... ja som ju nechala bez polevy.


 Dobrú chuť :)


streda, 1. februára 2012

Farebné "miš-maš" cestoviny

Inšpiráciou na tieto cestoviny bola nedeľná relácia Tajomstvo mojej kuchyne, kde varil tanečník Laci Strike a robil veľmi zvláštne cestoviny - išla tam mrkva, petržlen, avokádo a ešte pár iných surovín... ALE! mrkva, petržlen - koreňový!? - ešte som sa s nimi na cestovinách fakt nestretla a to si myslím, že na cestoviny sa dá nahádzať fakt čokoľvek, ale koreňová zelenina a ešte v takých "veľkých" kúskoch, neviem...
No, nedalo mi to pokoj a keďže som niektoré suroviny doma nemala a mala som iné, ktoré potrebovali byť spotrebované, tak som si vymyslela tento recept.
Podľa mňa je tento recept aj celkom zdravý a ľahký, teda, až na tú kyslú smotanu, ale však čo... :)))


INGREDIENCIE (3-4 osoby):
400g cestovín - penne, farfalle, a podobne... také väčšie
1 pór
1 menšia cibuľa
1 väčšia mrkva
1PL kremžskej horčice
50g masla
100g hydinovej šunky - nemusí byť a je z toho vegetariánska verzia
1 kelímok kyslej smotany
5ks sušených paradajok
mleté čierne korenie
soľ

POSTUP:
V osolenej vode si uvaríme cestovinu. 
Na masle si osmažíme nadrobno nakrájaný pór, cibuľu a mrkvu  pokrájanú na tenké polkolieska.
Zalejeme to asi 200ml vody a necháme cca 10 minút  podusiť - kým sa voda nevydusí.
Potom pridáme šunku, horčicu a korenie a chvíľu premiešavame.
Pridáme paradajky nakrájané na drobné kúsky, kyslú smotanu a prípadne dosolíme.
Nakoniec vmiešame uvarené, scedené (nie prepláchnuté) cestoviny a premiešame.
Podávame posypané strúhaným syrom.


...a mrkva, či iná koreňová zelenina je v cestovinách fakt skvelá! :)


Crêpes Suzette

Palacinky patria už od detstva medzi moje obľúbené sladké jedlá. Vždy sa mi páčilo, hlavne cez prázdniny, keď sme celé dopoludnie behali po vonku a potom celí "upachtení" sme sa vrátili domov a čakala nás obrovská kopa palaciniek. Boli vždy fantastické... s tvarohom, či lekvárom, posypané grankom... sem tam so šľahačkou a nutellou, mňam!

Tieto palacinky sú ale trochu "iné kafe", trochu luxusnejšia (aj keď celkom jednoduchá) verzia, no výborná.

Receptom ma inšpiroval posledný Apetit (2/2012), ktorý je venovaný februárovým témam, medzi ktoré posledné desaťročia patrí aj Valentín. 
Myslím si, že aj táto dobrota by Vám Váš "zamilovaný deň" mohla spríjemniť... :)))



INGREDIENCIE:
Základné cesto - okolo 10-12 palaciniek:  
(kľudne to vaše overené, ale mne sa toto veľmi páčilo - prvýkrát, čo sa mi darilo robiť rovnaké,nadýchané palacinky :D )
140g hladkej múky
štipka soli
300ml mlieka
2 vajcia
25g roztopeného masla + na potieranie panvice

Crêpes Suzette "omáčka":
3PL krupicového cukru
250ml čerstvej pomarančovej šťavy
kôra z 1 (bio)pomaranča
1ČL citrónovej šťavy
1PL pomarančového likéru, alebo brandy
50g masla

POSTUP:
Najskôr si pripravíme palacinky:
1. Vyšľaháme si vajcia s mliekom a postupne pridávame preosiatu múku so soľou. 
2. Keď je zmes hladká, necháme ju odpočívať asi 30 minút - vtedy múka "nadväzuje kontakt" s mliekom a zmes môže zhustnúť, takže možno po polhodine bude potrebné pridať trochu mlieka, aby malo cesto vhodnú konzistenciu.
3. Nakoniec zašľaháme roztopené maslo.
4. Rozohriatu panvicu jemne potrieme maslom a asi 2 veľké lyžice cesta krúžením rozlejeme na panvici.
5. Podľa rád časopisu sa prvá strana má opekať 45sekúnd a po otočení druhá strana 30sekúnd (fakt som to počítala a je to ideálny čas :D ).
6. Hotové palacinky ukladáme na seba aby udržiavali teplo.
Crêpes Suzette "omáčka":
7. Palacinky si zložíme na štvrťky.
8. Do väčšej panvice dáme cukor a necháme ho skaramelizovať.
9. Keď sa nám vytvorí karamel, stiahneme panvicu z ohňa a vlejeme postupne pomarančovú šťavu - POZOR PRSKÁ TO!
10. Pridáme kôru, citrónovú šťavu a likér, či brandy a znovu zahrievame, kým sa karamel nerozpustí.
11. Pridáme maslo a miešame pár minút kým sa vytvorí omáčka.
12. Nakoniec vložíme do omáčky zložené palacinky a zahrejeme, pooblievame a podávame.



13. Posledný krok by mal byť len pre skúsených a trošku exhibicionistických pyromanov/teda pyromanky, lebo tento krok je pri Crêpes Suzette taká "pointa" a teda, pred podávaním by ste mali vziať panvicu a naliať na ňu likér, či brandy a zhasnúť svetlá aaaa... zapáliť, teda flambovať - na toto ale radšej nenaberám odvahu, takže brandy skončilo už v omáčke... :)