piatok, 13. apríla 2012

Môže byť rizoto sladké?

...alebo kokosová ryža so škoricou, mňam! :)))
Tento recept ma dlllho otravoval a jedného pekného dňa som podľahla jeho čaru...

...a ako to dopadlo?

Exotická chuť kokosu spojená s tradičnou chuťou škorice robí v chuťových pohárikoch úžasné veci! :)
Takže túto netradičnú verziu tradičnej mliečnej ryže Vám môžem len odporučiť :)

No... na fotkách nevyzerá najvábnejšie, ale chutila skvele :)))
 INGREDIENCIE (3-4porcie):
130g ryže na rizoto - Arborio a pod.
1-2 kúsky škorice
125ml kokosového mlieka
200ml polotučného mlieka
1ČL vanilkového extraktu
1/4hrnčeka cukru
škoricový cukor na posypanie (pre milovníkov škorice - môžete posypať len mletou škoricou, alebo ju primiešať do škoricového cukru)

POSTUP:
Ryžu si prepláchneme, vložíme do hrnca, pridáme zvitky škorice, zalejeme obyčajným mliekom a uvaríme "al dente"  - asi 10 minút. Prilejeme kokosové mlieko, vanilku a cukor a znovu varíme asi 10 minút, do krémova.
Po uvarení odstavíme a zvitky škorice vyberieme.
Podávame teplé a jednotlivé porcie posypeme škoricovým cukrom.
A... už len vychutnávame :))) 




Zdroj: časopis F.O.O.D
 

Jarné rizoto

Minulý týždeň sme mali akýsi ryžový a tak sme si vrámci Veľkopiatkového pôstu urobili znovu ryžu v podobe krémového rizota, ale teraz na takú jarnú nôtu... bolo teda bez mäsa, ale plné farebnej zeleniny. :)


INGREDIENCIE (asi pre 3-4 osoby):
1 hrnček ryže na rizoto - Arborio a pod.
asi 750ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
100ml bieleho suchého vína
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky, alebo na drobné kocky
zelenina (množstvá sú len orientačné, kľudne sa môžu podľa obľúbenosti meniť, alebo dokonca môžete pridať aj inú zeleninu, ktorá vám chutí/zavadzia v chladničke, prípadne tam vsypať rovno mrazenú zmes): 
mrkva (asi 1-2) nakrájaná na obľúbené tvary - odporúčam tenké kúsky, aby sa stihla uvariť spolu s ryžou hrášok (asi 100g)
kukurica (asi 100g)
jarná cibuľka - 1-2ks nakrájané na tenké kolieska, alebo pažítka (trs)
petržlenová vňať na ozdobu
mleté čierne korenie, prípadne aj soľ
2PL olivového oleja, alebo masla
50g strúhaného parmezánu, alebo cheddaru, alebo iného obľúbeného syra - my sme mali cheddar

POSTUP:
Na rozohriatom oleji/masle si najprv osmažíme cibuľku a mrkvu.
Asi po 3 minútach pridáme ryžu a smažíme ešte asi 2-3 minúty - kým ryža nezačne presvitať.
Podlejeme vínom a miešame až kým sa tekutina takmer celá nevyparí.
Následne prilejeme jednu naberačku vývaru a postupujeme klasicky "rizotovo" - čiže až kým sa nám nevyvarí všetka tekutina tak donekonečna miešame a potom zase a zase...
Asi 5 minút pred koncom varenia pridáme spolu s naberačkou vývaru aj kukuricu a hrášok, okoreníme a znovu miešame a miešame.
Keď ryža zmäkne, odstavíme a pridáme strúhaný syr, nakrájanú jarnú cibuľku/ pažítku a všetko dobre premiešame (syr sa roztopí).
Prikryjeme a necháme ešte asi 8-10 minút postáť a potom môžeme podávať (ja väčšinou tento bod postupu skrátim, alebo rovno preskočím, lebo tak dlho čakať sa jednoducho nedá :)).
Jednotlivé porcie môžeme posypať nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou, prípadne "zakápnuť" ešte olivovým olejom.


Dobrú chuť!

nedeľa, 8. apríla 2012

Ľahký citrónový "kejk"

......alebo Koláč z limoncella a ricotty.

Tento koláčik je úžasne svieži, jemne sladký, fakt skôr kyselkavý po citrónoch, ale "podvozok" zo sušienok ochutených škoricou ho vyvažuje a vytvára úžasný súlad chutí.

Pozor! Je aj celkom zdravý/ľahký, takže dámy, s chuťou do neho! :))) 


Nech sa páči...




INGREDIENCIE (forma s priemerom 20cm):
korpus:
180g podrvených sušienok - Club, BeBe...
1ČL mletej škorice
80g masla + na vymazanie formy
 krém:
2 do tuha vyšľahané bielky
kôra z 1-2 a šťava z 2 citrónov
4PL likéru limoncello - citrónový likér
1 a 1/2 PL želatíny v prášku
250g jemného nízkotučného tvarohu, alebo v pôvodnom recepte ricotty
1 kelímok bieleho jogurtu
5PL tekutého medu
ozdoba:
3-4PL hnedého trstinového cukru
1 citrón nakrájaný na tenké plátky
 


POSTUP:
Zo sušienok, masla a škorice si vytvoríme drobenku, ktorú pevne natlačíme do maslom vymazanej tortovej formy a dáme ju do chladničky na polhodinku.
Do odmerky si dáme citrónovú šťavu, prilejeme limoncello a dopustíme studenou vodou na 150ml.
Šťavou (asi 1-2PL) si pokvapkáme želatínu a necháme pár minúť (asi 3) napučať.
Potom prilejeme zbytok šťavy a nad nádobou s vriacou vodou necháme želatínu úplne rozpustiť.
Misku dáme nabok a necháme trochu vychladnúť.
Zatiaľ si v inej mise zmiešame tvaroh/ricottu, jogurt a med, pridáme citrónovú kôru a po lyžiciach vmiešavame postupne do šťavy so želatínou (dobré je vmiešavať postupne, lebo tie hnusné  hrčky, ktoré by vám pri "jednom všupe" mohli vzniknúť, sú fakt hnusné).
Nakoniec jemne vmiešame do tuha vyšľahané bielky a krém nalejeme na korpus, ktorý sme nechali oddychovať v chladničke.
Znovu hotový koláč vložíme do chladničky a zakrytý napr. alobalom, alebo potravinovou fóliou chladíme minimálne 5 hodín.
Po vychladení, tesne pred podávaním si na panvici necháme skaramelizovať plátky citróna posypané trstinovým cukrom.
Hotovými plátkami môžeme ozdobiť koláč a jednotlivé porcie pokvapkať zvyšným cukrovým sirupom (túto "ozdobu" som ako inšpiráciu videla u Andrejky v pomarančovej verzii.


Tak dobrú chuť! :)

p.s.:
Najpríjemnejší pohľad... :)



Zdroj: Apetit

štvrtok, 5. apríla 2012

Bieločokoládový cheesecake s kopou karamelu vo vnútri i na povrchu...

Nie som prvá, ktorá túto cheesecake-ovú verziu skúsila. Predomnou to bola ešte Anetka - aj ona ho mala z Apetitu, resp. BBC GoodFood a oni ho majú od-neviem-kiaľ, ale nápad na túto verziu cheesecake-u je proste dokonalý!
Každý sme si ho prispôsobili a zrealizovali podľa vlastných možností a predstáv... No každý výsledok stojí za to,lebo je úžasný!
Ale cheesecake vo všeobecnosti patrí medzi dokonalé sladkosti, teda aspoň u mňa... no a u Vás je na tom cheesecake ako? :))) ...myslím, že odpoveď poznám. ;)


 V tejto verzii sa stretáva smotanový karamel/rozumej: dokonalosť sama a biela čokoláda/rozumej: ďalšia dokonalosť :)... k tomu sa v mojej verzii pridala ešte hutná krémovosť neochuteného nátierkového masla (ja viem, tu môj cheesecake asi prestáva byť ozajstným cheesecake-om vo vašich očiach, ale akosi je mi to jedno... lebo viem, ako chutil a stálo to za to, urobiť ho aj s takouto náhradou! ;))
...takže, nech sa páči, tu je moja verzia:


 ...všimnite si tú karamelovú polevu, ktorá sa stretla s karamelkou vo vnútri... ach,jaj... :)

INGREDIENCIE:
(na formu s priemerom 28cm)
300g maslových sušienok, resp. 200g BEBE keksov a 100g vaječných venčekov
100g zmäknutého masla
600g neochuteného náterkového masla, resp. krémového syra 
3PL hladkej múky
2 vajcia
1 kelímok kyslej smotany
300g roztopenej vychladenej bielej čokolády
1 konzerva Salka - varená 2hodiny vo vode, alebo rovno kúpte Salko karamelové
asi 15-20ks karamelových cukríkov - typu Krowka :)

POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 180°C a dno tortovej formy si vyložíme kruhom z papiera na pečenie.
Podrvíme sušienky najemno a zmiešame ich s maslom, až nám vznikne drobenka, ktorú natlačíme v rovnomernej vrstve na dno formy a dáme na 10-15 minút zapiecť do vyhriatej rúry.
Po zapečení vyberieme z rúry von, teplotu stlmíme na 150°C a korpus necháme vychladnúť.
Kým sa nám ešte pečie korpus, zmiešame si v mise nátierkové maslo, kyslú smotanu, vyšľahané vajíčka a hladkú múku.
Nakoniec primiešame čokoládu až sa nám vytvorí jednotná hmota.
Po vychladení korpusu naň naukladáme krowkové cukríky ( môžeme ich aj pokrájať na polovice, alebo drobnejšie kúsky, ale nie je to nutné).
Na cukríky opatrne nalejeme krém a pár krát trochu "ráznejšie" ale opatrne buchneme formou o stôl, aby sa nám na povrch dostali bublinky vzduchu, ktoré môžeme ešte popichať špáradlom.
Dáme piecť - lepšie je vložiť formu ešte do pekáča, lebo mne ostala po poslednom pečení cheesecaku pamiatka vo forme vytečeného sladkého masla, ktoré dodnes celkom z dna rúry nezmizlo.
Pečieme asi 45minút a minimálne prvých 35minút rúru neotvárame, takže sa ozbrojte trpezlivosťou, lebo by sa mohol cheesecake prepadnúť a už by nevyzeral celkom najkrajšie (čo pri jeho chuti je aj tak jedno :D ).
Po upečení by mal byť jeho povrch pevný, ale trochu sa po klepaní na boky formy želatínovo trasie. 
Keď vidíte taký výsledok, môžeme vypnúť rúru a pootvoriť dvierka a koláč necháme chladnúť vo vnútri ešte minimálne 2 hodiny.
Potom ho vyberieme a ak nie je ešte vhodný do chladničky, tak necháme vychladnúť formu na požadovanú teplotu a minimálne na 5 hodín (najlepšie na celú noc... ja viem, vydržať, to je utrpenie, ale výsledok stojí za to) vložíme zakrytú priesvitnou fóliou do chladničky.
Pred podávaním potrieme skaramelizovaným vychladnutým Salkom (sladeným kondenzovaným mliekom) - malo by byť trochu stuhnuté - ja som ho natrela na koláč už pred chladením v chladničke a nič sa nestalo, takže kľudne ho natrite na povrch a dajte cheesecake do chladničky aj s karamelovou polevou.
Po  vychladení (KONEČNE!) opatrne odstránime boky formy a podávame... ach, jaj...  :)))


Dobrú chuť! ...ach, jaj, mňam!

streda, 4. apríla 2012

Hot cross scones

Blíži sa Veľká noc a (hot cross buns/scones - toto je pre Veľkú noc jedno z typických druhov pečiva) môžu byť pre Vás možno inšpiráciou pre raňajky týchto sviatočných dní...


INGREDIENCIE (8-9ks):
225g self raising flour - zmes múky a prášku do pečiva - zoženiete v Tescu 
75g masla
40g hnedého cukru
75g hrozienok
50g kandovanej citrusovej kôry
1/2ČL mixed spice korenia (zmes ktorej základom je škorica,nové korenie a muškátový oriešok, ale môže byť doplnené aj o zázvor, kardamón, koriander, klinček a iné voňavé druhy korenia)
1 vajce
4PL mlieka
50g hladkej múky
2PL kr. cukru
štipka soli

POSTUP:
Predhrejeme si rúru na 220°C.
Self raising flour si zmiešame s maslom a vytvoríme niečo ako drobenku do ktorej primiešame cukor, hrozienka, kôra a mixed spice korenie.
Vajce si vyšľaháme s mliekom a soľou a zmes vlejeme do zmesi sypkej.
Vypracujeme jednotné cesto a vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 2cm.
Okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska s priemerom cca 4cm, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Hladkú múku si zmiešame s 1-2PL hladkej múky a vytvoríme jednotné cesto, ktoré vyvaľkáme natenko a narežene na prúžky z ktorých vytvoríme na vrchu každého kolieska kríž.
Hotové potrieme poctivo mliekom a pečieme v rúre 15 minút do zlatova.
Kým sa nám pečú, cukor si zmiešame s 2PL horúcej vody až nám vznikne sirup, ktorým potrieme povrch hneď po vybratí z rúry.
Necháme trochu vychladnúť a podávame ešte teplé potreté s maslom a obľúbeným džemom.
Dobrú chuť.


Zdroj receptu: časopis delicious.