nedeľa, 23. decembra 2012

VIANOČNÉ PEČENIE 2012 - Kokosové guľky s figovým prekvapením

Toto je posledná sladkosť, ktorú vám z môjho tohoročného pečenia predstavím. 
Znovu jednoduchá novinka plná vianočných chutí, ku ktorým radím aj kokos, či sušené figy, takže ešte trošku exotiky na záver... :)



INGREDIENCIE:
125g kokosu
150g hladkej múky
2PL medu
125g roztopeného masla
na figové prekvapenie:
50g sušených fíg
20g hrozienok
1/4ČL mletej škorice
1PL rumu,alebo iného fajného, voňavého likéru
práškový cukor na posypanie





                                 
POSTUP:
Figy si spolu s hrozienkami, škoricou a alkoholom rozmixujeme.
Múku zmiešame s kokosom, z ktorého odoberieme asi 2 lyžice na obaľovanie pred pečením.
K suchej zmesi pridáme maslo s medom a vypracujeme hmotu, z ktorej formujeme guľky veľké asi ako väčšia čerešňa.
 V strede každej guličky urobíme dierku a dáme do nej trochu voňavej náplne zo sušeného ovocia a znovu zagúľame.
Hotové guličky obalíme v spomínanom kokose a ukladáme na papierom na pečenie vyložený plech.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 10-12 minút do zlatista.
Po upečení ich necháme vychladnúť a nakoniec poctivo posypeme práškovým cukrom.


...a detail prekvapenia, ktoré sa skrýva vo vnútri...


inšpirácia: Nový čas pre ženy - Vianočný špeciál

...milí moji priatelia, bloggeri, čitatelia a ktokoľvek, kto sa na mojom blogu sem tam pristaví, prajem Vám, nech sú Vaše Vianočné dni ochutené pokojom, radosťou a láskou najbližších, no hlavne myšlienkou na ich pravý zmysel...

...ďakujem, že ste.

VIANOČNÉ PEČENIE 2012 - Orieškové makrónky s vôňou škorice

Ak sa vám doma hromadia pri vianočnom pečení zvyšné bielky (u mňa tento rok tvorili postupne kôpku skôr žĺtky), tak tieto kopčeky voňavých škoricovo - lieskovcových pusiniek vám pri ich spotrebe pomôžu veľmi efektívne :).
Znovu veľmi jednoduché na prípravu, lebo ja na tie "zložitosti" moc nie som, ale však aj načo si zbytočne zaťažovať oddychový predvianočný čas? ;)))



INGREDIENCIE:
300g mletých lieskovcov (ale kľudne aj iných obľúbených orieškov)
1 vanilkový struk
4 bielky
125g práškového cukru
2ČL citrónovej šťavy
1Č L mletej škorice

POSTUP: 
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom z neho vyškriabeme zrnká, ktoré primiešame k mletým orieškom spolu so škoricou.
Z bielok vyšľaháme polotuhý sneh a pridáme citrónovú šťavu.
Ďalej šľaháme a postupne prisypávame preosiaty cukor.
Nakoniec do tuhého snehu už len vareškou ručne vmiešame orieškovo-voňavú zmes a na papierom na pečenie vyložený plech robíme lyžičkou malé kôpky.
Pečieme ich v rúre vyhriatej na 160°C asi 15-20 minút.. p.s.: na najnižšej koľajničke.
Hotovo!






VIANOČNÉ PEČENIE 2012 - Čokoládové dukáty

Príprava týchto dukátikov je úžasne jednoduchá a rýchla a na prvý pohľad sa zdajú až príliš obyčajné, ale ak použijete ozajstné maslo, tak v spojení s kakaom a čokoládovou polevou z toho vznikne tak plná chuť, že zmiznú zo stola veľmi rýchlo.



INGREDIENCIE:
170g masla
75g práškového cukru
100g solamylu
180g hladkej múky
1/2 ČL prášku do pečiva
2PL kakaa
1 čokoláda na varenie (alebo ešte lepšia bude horká čokoláda a čím viac percent, tým lepšie)
cukrové perličky na ozdobu

POSTUP:
V jednej miske si vyšľaháme maslo s cukrom.
V druhej zmiešame solamyl, múku, prášok do pečiva a kakao.
Suchú zmes prisypeme k sladkému maslu a vypracujeme hladké cesto, ktoré následne rozdelíme na polovicu a z oboch vytvoríme valce s priemerom asi 3-4cm, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 2 hodinky do chladničky odpočívať.
Pred pečením si rúru vyhrejeme na 175°C a jednotlivé valce krájame na kolieska s hrúbkou 1cm.
Kolieska ukladáme na papierom na pečenie vyložený plech a pečieme približne 15 minút.
Po upečení sú dukátiky krehké, tak ich ešte chvíľu necháme vychladnúť a nakoniec ich namáčame v čokoládovej poleve (zvyšnú necháme odkvapkať na mriežke) a posypeme cukrovými perličkami.


zdroj inšpirácie: Gurmet

VIANOČNÉ PEČENIE 2012 - Citrónové linecké plnené marhuľovým lekvárom s bieločokoládovou polevou

Linecké koláčiky patria na druhé miesto môjho najobľúbenejšieho vianočného pečiva. Je to absolútna klasika, ktorá nesklame ani počas celého roka, proste jeden z najideálnejších druhov domácich sladkostí.
Hľadala som nejakú malú obmenu klasiky a okrem makových, ktoré som robila pred dvoma rokmi (a veľmi ma lákali aj tento rok, ale nemala som doma ani zrnko maku) som našla aj tieto, ktoré sú takmer klasické, lebo u nás je linecké cesto ochutené práve citrónovo, ale odkedy si ho pamätám, vždy sme ho plnili iba ríbezľovým lekvárom a tak zmena na marhuľový urobila svoje. Taktiež, ak dobre viem, boli nanajvýš posypané práškovým cukrom, ale sú skvelé aj bez neho a tak poleva z bielej čokolády, ktorá si práve s marhuľami veľmi dobre rozumie z nich urobila celkom novú verziu.
Mne sa veľmi páčila a hlavne sa mi páči na lineckom pečive všeobecne to, že si dochutiť cesto môžeme absolútne čímkoľvek a vždy to bude dokonalé pečivo k šálke čaju, alebo kávy.


INGREDIENCIE:
210g hladkej múky
140g masla
70g práškového cukru
2 žĺtky
1 lyžička vanilkového cukru
nastrúhaná kôra aspoň z polovice citróna
2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
100g bielej čokolády
30-40g stuženého tuku - CERA a pod.

POSTUP:
Preosiatu múku zmiešame s cukrami a pridáme na kocky nasekané studené maslo, žĺtky a kôru z citróna spolu so šťavou. 
Vypracujeme hladké cesto a zabalíme ho do potravinovej fólie.
Na dve hodinky ho dáme do chladničky a môžeme si pozrieť nejaký pekný vianočný film :)
Po uplynutí času, ho na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme na cesto s hrúbkou asi 3-5mm a obľúbeným tvarom vykrajovačky povykrajujeme - v tomto prípade je dôležité aby konečný počet kúskov bol párny, keďže sa budú zlepovať, ale aspoň odpadá potreba venovať pozornosť tomu, či je rovnaký počet kúskov plných a kúskov s dierkou v strede, ale výber tvaru nechám už na vás.
Ja som si to zjednodušila takýmto spôsobom.
Jednotlivé kúsky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175°C necelých 10 minút - je potrebné ich strážiť, lebo niekedy začnú tmavnúť aj skôr.
Upečené kolieska necháme trošku vychladnúť a zlepujeme ich marhuľovým lekvárom, do ktorého môžeme ešte "cvrnknúť" trošku citrónovej šťavy, no a nakoniec ich polejeme bieločokoládovou polevou ( čokoláda + tuk roztopené vo vodnom kúpeli).

Zdroj inšpirácie: časopis Dobré jedlo

sobota, 22. decembra 2012

VIANOČNÉ PEČENIE 2012 - Vanilkové rožky z ovsených vločiek

Tento rok som už začiatkom decembra zahájila pečenie rôznych vianočných cukroviniek, lebo akosi mám pocit, že čím viac času mám, tým ho viem menej efektívne využívať, a tak som si jedno nedeľné novembrové popoludnie pekne naplánovala, čo upiecť, koľko toho nakúpiť a kedy sa do toho pustiť.
Samozrejme, že moje plány sa priebežne úplne zmenili, ale "dobehla" som do relatívne úspešného konca (žiaľ, nie všetko sa podarilo) a tak sa mi to posledné dni podarilo dokonca aj poctivo nafotiť a dať jednotlivé recepty na blog.
Tento rok som si znovu povyberala recepty, ktoré som ešte nerobila - takže som mala skvelú výhovorku na to, že som si nakúpila pre inšpiráciu asi 5 rôznych časopisov o vianočnom pečení a varení... ;)
Snažila som sa urobiť si výber rôznych druhov/tvarov/konzistencií koláčikov, ale rôznorodosť bola zameraná hlavne v chutiach, ale zároveň milujem, keď sa mi podarí nájsť recept niečoho "klasického" v malej obmene.
A tak vznikol jeden obrovský mix, o ktorom bude najbližších pár predvianočných príspevkov.

Vanilkové rožky sú podľa mňa dokonalá vianočná sladkosť (moja najobľúbenejšia), veď čo vystihuje zimu a Vianoce viac ako snehovobiele krehučké pečivo voňajúce sladkou vanilkou?
Každé Vianoce dúfam, že ak si ich nenapečiem sama, tak ich napečie niekto okolo a ponúkne ma, lebo bez nich by vianočné chute neboli úplné a fakt by to pre mňa nebolo ono. Ale keďže v dnešnej dobe plnej novôt v chutiach a receptoch sa sem tam na klasiku zabúda, tak som pre istotu stavila na prípravu vlastných.
Našla som dokonca "inováciu" (vraj zdravú, aj keď neviem, čo je na tom zdravšie, keď zdravé orechy nahradíte zdravými ovsenými vločkami... skôr by som im dala prívlastok lacnejšia ;) ) v podobe rožkov, ktoré sú s ovsenými vločkami a verte mi, že to, že tam nie sú oriešky si takmer nevšimnete...



INGREDIENCIE:
240g hladkej múky
160g masla
100g mletých ovsených vločiek
50g práškového cukru + 50g na obaľovanie
1 žĺtok
1 balenie vanilkového cukru

POSTUP:
Múku zmiešame s ovsenými vločkami, cukrom a pridáme nasekané maslo - spracujeme na jednotnú zmes, ku ktorej pridáme ešte žĺtok a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme aspoň na hodinku zabalené vo fólii do chladničky.
Cesto po odležaní je stále trochu drobivé, ale v pohode sa z neho dajú šúľať rožteky (ja som potrebovala trochu cviku, kým som sa do toho dostala, ale nakoniec to išlo), takže z neho šúľame rožky s priemerom asi 1cm a dĺžkou asi 5-6cm.
Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, narastú len veľmi málinko, takže rozostupy nemusia byť veľké a pečieme ich vo vyhriatej rúre na 150°C do zlatista asi 10-12 minút.
Po vybratí z rúry ich hneď obaľujeme v zmesi zvyšného práškového cukru spolu s vanilkou a necháme vychladnúť.

Inšpirácia: časopis Kuchyne.cz

štvrtok, 13. decembra 2012

Hrejivá jesenná polievka III. - Krémová s kapustou

...ja viem, trošku s omeškaním, keď hľadím von z okna (pri počúvaní vianočných kolied) a je tam pohľad na snehom vybielenú a vetrom vyfúkanú zimu, no ale oficiálne máme jeseň ešte nejaký ten týždeň aj kus, takže mi úplne nešibe! :)
No toto už bude fakt môj posledný tohoročný jesenný príspevok.
Túto polievku som robila asi pred mesiacom, keď ešte jeseň bola aj na pohľad, takže sa ospravedlňujem len za svoju lenivosť (ktorá ma zas navštívila na chvíľu).
Myslím si ale, že táto polievka je skvelý spoločník aj na mrazivé zimné dni, lebo je s kapustou a ďalšou (tzv. zimnou) zeleninou, ktorú bežne dostaneme v tomto období, tak ak máte chuť na tanier výdatnej, hrejivej, zeleninkovej polievky, pustite sa s chuťou do tejto a neoľutujete.


 INGREDIENCIE:
1 cibuľa
1 mrkva
1cm plátok zeleru
2 strúčiky cesnaku
1/2 kila zemiakov
1/4 hlávky menšej bielej kapusty
1 liter kuracieho, alebo zeleninového vývaru
1PL olivového oleja
trochu do chrumkava opraženej údenej slaniny - nemusí byť, ale verte mi, že musí ;)
soľ 
mleté čierne korenie

POSTUP:
Zeleninu si očistíme a nakrájame na čo najjemnejšie kúsky, alebo môžeme aj postrúhať na strúhadle nahrubo a očistené zemiaky nakrájame na drobné kocky.
Do hrnca dáme olej a najskôr na ňom do voňava, nejakú tú minútku, opečieme zeleninu - cibuľu, zeler, mrkvu a cesnak. 
Po spomínanej (nejakej tej) minúte pridáme zemiaky, zalejeme vývarom, okoreníme, prípadne dosolíme a varíme, kým nám zemiaky so zeleninou nezmäknú.
 Kým sa nám polievkový základ varí, opražíme si slaninu a kapustu nakrájame na tenké pásiky.
Keď máme zemiaky a zeleninu uvarenú do mäkka, polievku odstavíme, rozmixujeme do hladka a do krému vhodíme kapustové pásiky.
Znovu postavíme hrniec na oheň a varíme, kým nám nezmäkne kapusta.
Keď sa tak stane, máme hotovo a môžeme zahrievať brušká! :)


 Nezabudnite, samozrejme, na slaninové čipsy a krajec voňavého chlebíka... :)


Dobrú chuť!