streda, 23. januára 2013

Kuracia pečeň na víne so zemiakovým pyré/kašou s príchuťou horčice

Kuracie pečienky buď ľudia milujú, alebo nenávidia, hlavne pre ich "vôňu" a možno aj konzistenciu... nuž, ja sa radím do prvej skupiny a dokázala by som ich jesť dosť často a hlavne v poslednej dobe fičíme na rôznych verziách domácich paštét - napríklad odporúčam túto od Andrejky, ktorá bola fantastická!
Ale možností je nekonečné množstvo - odporúčam aj kombináciu chutí: cesnak, šalvia a to podliate "šplechom" pravej domácej slivovice - alkohol v kuchyni robí pečienke veeeľmi dobre! :)))

To by bolo k paštétovému úvodu, ale aj klasika s cibuľovým základom a majoránovou vôňou je proste dokonalá a vždy vo mne vyvoláva také tie chuťové pocity z detstva, ktoré mám tak rada a keď ju chcete trochu obmeniť a ozvláštniť, odporúčam aj túto verziu.

POTREBUJEME:
1 balenie kuracích pečienok - 500g
2 cibule
50ml suchého bieleho vína
50g masla
250ml kuracieho vývaru
soľ 
mleté čierne korenie
Pyré/kaša:
1kg zemiakov
 100ml mlieka
50g masla
1PL kremžskej horčice
2ČL anglickej, alebo dijonskej horčice
soľ
mleté čierne korenie

POSTUP:
Najskôr si očistíme a nakrájame zemiaky, ktoré klasicky uvaríme v osolenej vode.
Kým sa nám varia, na panvici si rozohrejeme 25g masla a opečieme na ňom do "karamelova" obe cibule nakrájané na tenké polmesiačiky. 
Následne ich odstavíme z ohňa a vyberieme vedľa na tanier.
Zlejeme zemiaky a spolu s ostatnými ingredienciami na pyré ich poriadne rozšťucháme do hladka - resp. na kašu - horčica v tomto prípade robí veľmi zaujímavú chuť, ktorá pečienku skvele dopĺňa.
Na panvicu po cibuli dáme zbytok masla (25g) a opekáme na ňom očistenú pečienku, kým sa nezatiahne.
Okoreníme a podlejeme ju vínom, ktoré necháme takmer celé odpariť - asi 1minútu.
Potom pridáme znovu cibuľu a zalejeme vývarom.
Varíme ešte pár minút a pred koncom podľa chuti dosolíme.
Podávame s pripraveným pyré/zemiakovou kašou.

Dobrú chuť!


Inšpirácia: Apetit

streda, 16. januára 2013

Jablkové muffiny s javorovým sirupom a voňavou škoricovou čiapočkou

Pokračujem "sladkosťou" v podobe milovaných muffinov.
Verte tomu, či nie, stále máme v pivnici plno jabĺk a aj keď rýchlosť ich kazivosti začína byť závratná a "estetičnosť" každého plodu je už takmer nulová, stále sa dajú využiť aspoň na takéto dobroty.
Zas a znovu je to muffinovo-jednoduchý a rýchly recept a výsledok je šťavnatý, voňavý, vláčny a strááášne dobrý - hlavne v čerstvej podobe - keď sa ešte škoricovo-cukrová čiapočka "nevcucne" do vnútra, ale samozrejme aj potom - také vcucnuté/navlhnuté to stojí za ochutnanie... :)

  
POTREBUJEME:
(na asi 22 malých muffiniek - robila som do silikónových košíčkov - plnila som ich do 3/4 a napriek tomu, že sa v rúre normálne "nafukovali", po vybratí z rúry a vychladnutí mi pripadali o niečo menšie ako klasická "muffin-veľkosť")

300g hladkej múky (myslím, že možno časť nahradiť aj celozrnnou, špaldovou a pod.)
3ČL prášku do pečiva
1/2ČL škorice
140g trstinového cukru
štipka soli
200g roztopeného (nie horúceho) masla, prípadne rastl. tuku
3 vajcia
100ml javorového sirupu
5 nahrubo nastrúhaných (vopred očistených) jabĺk - mne by sa páčila kyslejšia odroda, ale každý nech dá podľa seba
asi 100g práškového cukru zmiešaného s 2ČL škorice na obaľovanie

  
POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 180°C a formu na muffiny vyložíme papierovými košíčkami, resp. vymažeme tukom a vysypeme múkou, prípadne silikónové košíčky len vypláchneme čistou vodou.
Do väčšej misky si preosejeme múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
Pridáme cukor, maslo, javorový sirup a vajcia - vymiešame cesto a nakoniec vmiešame ešte strúhané jablká.
Hotovou zmesou plníme jednotlivé košíčky a pečieme okolo 20-25-alebo aj 30 minút -  závisí to od vlhkosti cesta z jabĺk a taktiež sledujeme hnednutie vrchov.
Je potrebné po prvej 20-minutovke ich skontrolovať špáradlom a potom priebežne sledovať. 
Ja som ich piekla niečo cez 25 minút a boli tak akurát.
Na záver ich vyberieme z formy ešte teplé (asi po 5 minútach chladnutia) a vrch každej muffiny "vyváľame" v cukrovo-škoricovej zmesi.


Necháme vychladnúť a potom s chuťou degustujeme pri šálke obľúbeného horúceho nápoja - najlepšie horká čierna káva! :)))


Dobrú chuť!



Zdroj inšpirácie: Apetit 1/2013


sobota, 12. januára 2013

Blondies plný protikladov!

Týmto príspevkom sa oficiálne vraciam v novom roku, takže všetkým Vám prajem, nech je Váš rok 2013 sprevádzaný len úžasnými zážitkami a ochutený tým najlepším jedlom! :)

Keď som si tak pozerala prvý príspevok minulého roka a písala som o tom, že netuším aký bude, nevedela som, že bude naplnený až toľkými výnimočnými situáciami a vecami, na špičke ktorých je jedna, ktorá ešte pokračuje aj v tomto roku a už čoskoro absolútne zmení celý môj (náš) život! :)))
Som za všetko, čo sa udialo v minulom roku Bohu veľmi vďačná, lebo bol jednoducho skvelý, no už teraz som veľmi zvedavá a všetka moja pozornosť je naplno sústredená do roka nastávajúceho! 

Rozmýšľala som, čím začať tohoročné písanie a tak jediné, čo ma napadlo, bolo nadviazať na Vianoce a darčeky, ktoré som pod stromčekom našla...
Ako človek, ktorý miluje jedlo, som si vysnívala niekoľko kuchárskych kníh (presnejšie povedané, vedela by som vymenovať ďalších 10, ak nie viac, ktoré by som si ešte priala :)))! ) a tak som si najskôr želala overenú klasiku - knihu od Nigelly - Kitchen ( originál v angličtine - pre mňa náročnejšie čítanie, ale verím, že sa pár slovíčok poprí varení priučím), lebo recepty z tejto knihy už sčasti poznám zo sledovania rovnomennej Nigellinej relácie a proste čakať na preloženú verziu sa mi nechcelo a tak som si ju vyprosila... :D
No, asi o mesiac neskôr (keď už Kitchen ležala v predstihu objednaná a "skrytá" v skrini môjho muža, zahliadla som v časopisoch o varení, veľkú vec!!! 
Najväčšiu (teda aspoň pre mňa, lebo to, že som ju tam zahliadla ma úplne rozplakalo, len som nevedela v danom momente či plačem od radosti, alebo kvôli tomu, že už jednu knihu doma mám čakajúcu na svoj okamih slávy vianočného darčeka... )!
A tak som sa hneď podelila so svojim objavom znovu aj s mužom a že by som si strašne, strašnovsky strašne veľmi želala ju dostať tiež... No reakcia bola veľmi neurčitá a tak som si povedala, že sa fakt nechám prekvapiť, či sa mi moje prianie splní a už som sa o tom radšej nebavila, aby som si nepokazila ten detský pocit očakávania tým, že zistím vopred, či ju dostanem alebo nie... proste budem veľmi silno dúfať, že áno.
A veru, tak veľmi som dúfala, že som si ju pod stromčekom našla spolu s prvou spomínanou, jupí! :)))
Jaj, no zabudla som napísať, že sa jedná o konečne preloženú knihu od Nigelly - Život je hostina (Feast) - podľa mňa jedna z jej najlepších, ak nie najlepšia kniha akú napísala a jednoznačne sfilmovaná do jej najlepšej šou, pri ktorej vám jednoducho vždy tečú sliny... VŽDY! :)
Takže tak, bola som asi fakt veľmi dobrá... :D
A v neposlednom rade som dostala aj trochu zdravšiu kuchynskú literatúru od maminky, súvisiacu aj s tou hore-spomínanou veľkou vecou, čo nás čaká a to od samotného "guru" zdravej výživy - Dr. I. Bukovského - Hneď to bude, Anjelik! spolu s Návodom na prežitie pre bejby ...tak snáď to bude mať ten najlepší efekt... :)))

No, ale nejak som sa tu "rozslohovala", takže sa ospravedlňujem a už venujem pozornosť významu pomenovania tohto príspevku! :)

Aby som knihu Kitchen neodstavila na vedľajšiu koľaj, rozhodla som sa, že ako prvú vec, ktorú vyberiem a pripravím z darčekov, ktoré som obdržala, zrealizujem blondies - "blonďaté" brownies, práve z tejto knihy.
Popravde, ani som nevedela, že tam taký recept nájdem, lebo ona vo všetkých knihách, ktoré už od nej mám má minimálne jeden recept práve na brownies-ovskú verziu (aj v tejto samozrejme je).
A prečo plný protikladov?
Lebo je to maximálne zdravo-nezdravý recept, haha!
Teda skôr myslím, že nezdravý, ale na druhej strane podľa ingrediencií viete prižmúriť oko a oklamať svedomie :D


POTREBUJEME:
200g ovsených vločiek
100g hladkej múky
1/2 ČL sódy
150g masla
100g hnedého cukru
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
1 vajce
200g nadrobno nasekanej horkej čokolády

POSTUP:
Videli ste tie prísady = zdravá, nezdravá, zdravá, nezdravá..?! :D
No, v prvom rade si predhrejeme rúru na 180°C a plech s rozmermi cca 30x20cm si vyložíme papierom na pečenie.
Zmiešame si v miske vločky, múku a sódu.
V inej miske vyšľaháme maslo s cukrom a následne primiešame kondenzované mlieko spolu s vajíčkom.
Nakoniec primiešame suchú zmes a čokoládu.
Cesto nalejeme na plech a stierkou zarovnáme.
Pečieme len 35 minút - samozrejme, že sa ako pri brownies nie je potrebné báť nedopečenosti, lebo tieto koláče jednoducho také "surovo-vyzerajúce" majú byť.
Po upečení necháme aspoň 15 minút vychladnúť a potom nakrájame na kocky a vychutnávame... no opatrne, predsa len toho salka s čokoládou je tam požehnane! :D


Tak dobrú chuť!