utorok, 19. marca 2013

Hubový Stroganoff

...ešte mi tu ostal jeden starší recept od januára a to hubová verzia tohto asi obyčajne známeho mäsového jedla.
Takže ak máte zásoby sušených húb, ktoré vám zavadzajú, alebo uprednostňujete huby z obchodu - hlivu, šampiňóny a podobne, tak v tomto jedle ich skvele využijete.
Rýchle a veľmi chutné jedlo pre milovníkov voňavých húb.

p.s.(k úvodu): je to upravený recept od Nigelly z jej knihy Život je hostina, takže je to znovu recept, ako všetky od nej, ktorý nemôže sklamať :)


POTREBUJEME:
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4PL olivového oleja
huby - aspoň polkila šampiňónov, alebo iných čerstvých húb, ale perfektne si vystačíte aj s obrovskou hrsťou (aj dvomi) sušených vopred namočených v horúcej vode a následne scedených - trochu vody si môžete nechať na podlievanie
100g masla
4PL bieleho vína
soľ
1PL mletej červenej papriky
mletý muškátový oriešok
kelímok kyslej smotany
nasekaná petržlenová vňať

ryža uvarená vo vode s 2-3 tobolkami kardamónu

POSTUP:
Na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak trochu osmažíme na oleji a potom pridáme maslo.
Huby nasekáme na drobné kusy a  prihodíme ich panvice a dobre premiešame.
Dusíme asi 15 minút (ak je potrebné, podlejeme trochou vody - zo sušených húb, potom osolíme, pridáme víno, papriku a muškátový oriešok a po chvíli prilejeme ešte aj smotanu.
Premiešame a dusíme ešte asi 5 minút a odstavíme.
Podávame s ryžou a posypané hrsťou voňavej petržlenovej vňate.

Dobrú chuť!




Jablkový koláč s vanilkovým krémom

Dezert na záver... ak vám v pivnici fakt ešte "strašia" posledné jablká, tak toto je možnosť, ako sa s nimi na tento rok nadobro rozlúčiť a trpezlivo čakať už len na novú sezónu.
Pripravte si trpezlivosť, lebo ich tam ide fakt veľa, hlavne keď ich strúhate ručne (ako môj šikovný muž), vám to pripadá ako nekonečný príbeh, ale výsledok stojí fakt za to, ten pocit dobre vykonanej práce je v tomto prípade na nezaplatenie... no odporúčam použiť radšej mixér... :)))


 
POTREBUJEME ( na formu s priemerom 26cm):
náplň:
1kg jabĺk - očistené, nastrúhané
vanilkový a kryštálový cukor podľa chuti
"cvrk" rumu, alebo jablkovice
4-5PL mletých lieskovcov
prípadne strúhanka, ak by boli jablká príliš šťavnaté
cesto:
500g polohrubej múky
1 prášok do pečíva
125g pr. cukru
kôru z 1/2 citróna
250g masla
2 vajcia
štipka soli
krém:
smotana na šľahanie - 1-2 balenia ( podľa počtu konzumentov)
1 balenie vanilkového (v tomto prípade žiaden vanilín, prosím!)
dreň z 1 vanilkového struku - zázračná prísada :)



 POSTUP:
Múku si preosejeme spolu s práškom do pečiva, soľou a práškovým cukrom.
Pridáme kôru a vajcia, maslo a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme oddýchnuť do chladničky. 
Pripravíme si náplň - áno, prišiel čas na nekonečné strúhanie očistených jabĺk, ktoré zmiešame s cukrami, alkoholom, orechmi a prípadne aj strúhankou.
Po tomto nekonečnom príbehu vyberieme oddýchnuté cesto a rozdelíme ho na dve časti - 1 väčšiu a 1 menšiu a z väčšej vyvaľkáme na pomúčenej doske kruh, ktorým vyložíme formu aj steny - je to trošku náročné, lebo cesto je veľmi krehké a dosť sa trhá (hundrala som pri tom neskutočne... )
Na cesto naložíme všetku náplň a uhladíme ju.
Na záver vyvaľkáme 2. časť cesta - toto robil môj muž, lebo ja som sa na cesto už veľmi hnevala a išlo mu to úplne zázračne jednoducho, nechápala som! a prekryjeme ním náplň.
Popicháme vidličkou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C približne na 25 minút.
Hotový koláč necháme vychladnúť a podávame s vyšľahanou ochutenou úžasne vanilkovou šľahačkou. 


Mňam!

 inšpirácia: Dobré jedlo





Fašírky z červenej šošovice ...alebo zdravý hamburger?

Iste ste postrehli, že v prvých mesiacoch roka sa veľmi často v receptoch skloňujú strukoviny všeho druhu.
My doma strukoviny veľmi obľubujeme a tak si ich v rôznej podobe doprajeme aspoň raz za 1-2 týždne.
Taktiež milujeme "hambáče", no tie nie sú až také zdravé, tak myslím, že táto šošovicová verzia im urobí skvelú odľahčenú náhradu, ktorú "omäsovie" len pár kociek slaniny, ktoré môžete aj úplne vynechať a vytvoríte tak skvelú vegetariánsku verziu.


POTREBUJEME:
asi 300g uvarenej šošovice (použíla som červenú, ale skvelú službu urobí aj zelená, či hnedá)
1PL masla
2 strúčiky cesnaku
50g slaniny nakrájanej na kocky
1-2 vajíčka
strúhanka 
1 cibuľa
1-2PL polohrubej múky
soľ
olej
dip:
1/2 šalátovej uhorky nakrájaná na drobné kocky, alebo nastrúhaná nahrubo
1-2 biele jogurty
olivový olej
kôpor
soľ
mleté čierne korenie
mleté chilli
 a ešte... :
celozrnné, alebo iné obľúbené žemle

POSTUP:
Najskôr si pripravíme dip vymiešaním všetkých prísad a odložíme oddýchnuť si do chladničky.
Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Uvarenú šošovicu rozmixujeme s cesnakom a slaninou, primiešame osmaženú cibuľu, vajcia, múku a podľa potreby strúhanku.
Vytvoríme jednotnú fašírkovú konzistenciu, z ktorej formujeme malé placičky, ktoré osmahneme do červena na oleji - hotové ukladáme na papierový obrúsok, aby prebytočný tuk mohol ostať na ňom.
Podávame ešte teplé v chrumkavom pečive preliate sviežim dipom, prípadne posypané štipkou mletého chilli.


 Tak do zahryznutia, priatelia! 


Dobrú chuť!



inšpirácia: Gurmet

Minestrone v zime

Zajtra vraj príde jar... hahaha... tak to ešte stíham a dnes môžem doplniť pár zimných receptov, ktoré mi tu svietia už véééľmi dlho.
Aj táto polievka sa svojim zložením hodí skôr na studené zimné dni, no podľa mňa splní svoju úlohu kedykoľvek, lebo obsahuje suroviny, ktoré sú dostupné celý rok.
Ale takto pred záhradkárskou sezónou aj týmto spôsobom môžeme využiť "staré" zeleninové zásoby a vytvoriť výdatnú polievku, ktorá poriadne zasýti a zahreje žalúdok a kľudne nahrádza dokonca aj hlavný chod, čiže si nemusíme robiť starosti s prípravou dvoch chodov a to mám na týchto hustých polievkach tak rada. :)


POTREBUJEME:
1 cibuľu
1 mrkvu
1 petržlen
2 zemiaky
2 strúčiky cesnaku
1 konzervu zliatej a prepláchnutej červenej fazule (alebo si vopred namočte a uvarte do mäkka vlastnú, ak máte zásoby aj tejto ingrediencie)
1PL paradajkového pretlaku
2PL olivového oleja
1-2PL kôpru - najlepšie čerstvého, ale ja som použila sušený
750-800ml kuracieho, alebo zeleninového vývaru
soľ
mleté čierne korenie

POSTUP:
Zeleninu a zemiaky si očistíme, pokrájame na drobné kocky a iné podobné útvary. 
V hrnci si rozohrejeme olej a najskôr na ňom speníme cibuľu a potom pridáme aj ostatnú zeleninu a zemiaky a smažíme ešte asi 2-3 minúty, kým sa nám trošku zatiahnu.
Potom pridáme pretlak, horúci vývar a varíme asi 15 minút, kým zelenina nie je mäkká.
Odoberieme trochu zeleniny a zbytok rozmixujeme.
Do krému opäť vrátime zeleninu, aj scedenú fazuľu a dochutíme soľou, korením a kôprom.
Chvíľu ohrejeme a môžeme podávať... najlepšie s krajcom čerstvého chleba.

 Dobrú chuť! 
(ospravedlňujem sa, na fotke to vyzerá akoby som z polievky odjedala už počas fotenia... nuž, musela som,aby ste videli, čo v polievke pláva... ;))


inšpirácia: Dobré jedlo

utorok, 5. marca 2013

Cestoviny s korenovým petržlenom a slaninou

Tieto cestoviny mi  veľmi pripomínajú fliačky s kapustou nielen vzhľadom, ale aj chuťovo, čomu celkom nerozumiem, ale je to tak a toto je trošku "zmodernizovaná" verzia tohto klasického jedla.
Okrem toho petržlen je momentálne v sezóne ešte z minuloročných zásob, takže ak Vám nejaké ostali, toto je jedna z možných príležitostí ako ich chutne využiť a myslím, že dochutené poriadnou domácou slaninkou neuniknú ani pozornosti mužskej časti domácnosti... ;)



 



POTREBUJEME:
400g očisteného koreňového petržlenu
100g poctivej domácej prerastanej slaniny nakrájanej na kocky
50g masla
30g strúhaného parmezánu
hrsť nasekanej zelenej petržlenovej vňate
250g cestovín - dlhých, alebo krátkych širokých rezancov, alebo iných podobných
soľ







POSTUP:
Petržlen si nastrúhame nahrubo - odporúčam použiť mixér, lebo ručne je to nekonečný príbeh a na konci už nebudete vedieť, či si nestrúhate aj prsty (môj častý prípad).
Dáme variť cestovinu do osolenej vody podľa návodu - ak by sa náhodou dovarili skôr ako petržlen, odoberieme si pred scedením 1-2 naberačky vody, v ktorej sme ich varili.
Na veľkej panvici si začneme pomaly smažiť slaninu, aby pustila tuk a trochu spriesvitnela - vtedy pridáme aj maslo.
Zvýšime teplotu a keď maslo prestane peniť, prihodíme petržlen, osolíme, premiešame a pri priebežnom premiešaní dusíme pod prikrývkou - mal by zmeniť trochu farbu - máličko zhnednúť.
Vtedy prilejeme trochu vody z cestovín, prisypeme parmezán a dobre premiešame.
Odstavíme z ohňa, primiešame scedené cestoviny, nasekanú hrsť vňate a môžeme podávať.


 Dobrú chuť!