pondelok, 30. júna 2014

Mrkvový koláč s gorgonzolou

Dopĺňam staré receptové zásoby, čo sa tu hromadia a medzi nimi bol aj tento farebný koláčik, "quiche-oidného" charakteru, ktorý je však aktuálny v podstate celoročne.
Je vhodný napríklad na večeru, či raňajky, lebo je jednoduchý (ako väčšina vecí, do ktorých sa púšťam, všakže?) a rýchly, no a mimochodom mizne ešte rýchlejšie, takže kľudne pripravte rovno dvojnásobnú dávku.


POTREBUJEME:
1 balenie lístkového cesta
3 veľké mrkvy
1 cibuľa
500g hrudkovitého tučného tvarohu (môže byť aj jemný)
4 vajcia
100-150g syra gorgonzola, prípadne niva a pod. (množstvo podľa chuti)
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
olej a múka na vysypanie formy

POSTUP:
Cesto vyvaľkáme na tenko a vložíme ho do pripravenej formy (okraje môžu pretŕčať, neskôr ich zahneme).
Popicháme husto vidličkou.
Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo.
Očistíme aj cibuľu a nakrájame na väčšie kocky.
Tvaroh premiešame s vajíčkami, ochutíme ho a primiešame mrkvu s cibuľou.
Zmes vlejeme na cesto vo forme a zahneme pretŕčajúce okraje.
Na záver posypeme rozdrobeným syrom a pečieme v rúre rozohriatej na 180°C asi 20-30 minút - pred koncom treba sledovať ako to zlátne/bronzoveje.
Po upečení necháme trošku vychladnúť a môžeme podávať so zeleninovým šalátom, alebo aj bez neho.


Dobrú chuť!

Zdroj inšpirácie: F.O.O.D

nedeľa, 29. júna 2014

Naozaj zdravé cereálne koláčiky

Tak sa mi dnes podarilo konečne urobiť poriadok s notebookom a dopracovala som sa časovo dokonca až k tomu, aby  som mohla prispieť ďalšou dobrotou aj sem na blog.
Píše sa mi dosť oničom, lebo pred pár dňami začal protestovať medzerník na klávesnici a tak pri písaní si pripadám ako v minulosti, keď  sa písalo na strojoch a bolo počuť len nekonečné ťukanie..
Tu to nie je až tak strašné, ale musím do neho trepnúť pri každej medzere, lebo inač to vyzeráasitakto. 

Jetonanervy.

Tento recept je z tých zdravších. Sladkosť, z ktorej tak ľahko nepriberiete, tak prečo nemlsať bez výčitiek? ;)


Ja viem, moc lákavo to nevyzerá, ale v tomto prípade ani nemusí :D




 POTREBUJEME:

1 hrnček ovsených vločiek
1/3 hrnčeka ľanových semienok
1/2 hrnčeka hladkej múky (môže byť aj špaldová)
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžica medu
1 lyžička vanilkového extraktu
1 vajce
1 lyžica kokosového oleja
1-2 lyžice mlieka
šťava z 1/2 citróna
stéviový sirup/sladidlo, prípadne trstinový cukor, alebo med
2 hrnčeky lesnej zmesi ovocia, alebo malín, jahôd, akéhokoľvek obľúbeného




POSTUP:
Do mixéra šupneme vločky, ľanové semienka, múku, prášok do pečiva, lyžicu medu, vanilkový extrakt, vajce, kokosový olej a lyžicu mlieka (ak treba, tak dve).
Rozmixujeme a hmotu, ktorá nám vznikla dáme oddýchnuť do chladničky tak na 15 minút.
Zatiaľ si pripravíme náplň z ovocia.
Do hrnca dáme ovocie, šťavu z citróna a sladidlo - podľa chuti - ja som dala 3 lyžice ryžového sirupu a moc to nepomohlo, lebo to bolo dosť kyslé aj tak a tak som pridala ešte trochu trstinového cukru.
Varíme to približne 15 minút, kým nevznikne taký džem a odstavíme.
Cesto si rozdelíme na dve rovnaké časti a každú vyvaľkáme na tenkú placku (cca 3mm) a potrieme polovicou džemu.
Opatrne zrolujeme (nevadí, že náplň bude trošku vytekať) a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie,kde obe rolády uložíme spojom dole.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a pokrájame na cca 3cm kúsky.
Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.


Zdroj inšpirácie: Dobré jedlo



sobota, 28. júna 2014

Ešte nekončíme! :D

Pozdravujem všetkých, čo občas zakopnú o túto stránku - milí moji priatelia, bloggeri a ľudia, čo im chutí.

Chcela som len napísať, že blog ešte neumrel (ako mnohé krásne naokolo, ktoré mi tak chýbajú pri rannej kávičke, pri ktorých som musela slinky utierať z klávesnice :(...)!

Mamkovanie je riadna fuška, hlavne čo sa času týka a tak sem tam prihodím len narýchlo food-foto instagramovú (že som nezabudla variť, haha - mimochodom nájdete ma pod prezývkou "marysity", lebo netuším, ako sa tu odkaz na to pridáva...sorry).

Náš veteránsky notebook sa totiž rozhodol, že svojim pomaly prichádzajúcim koncom nám bude spestrovať akúkoľvek činnosť na ňom a tak mi skoncoval aj s programom na fotky a nejde to, ani keď ho  veľmi prosím (teda, jedenkrát ustúpil a na chvíľu ho pustil, ale bolo to na behu a išlo o synkove fotky).
Čas pohrať sa s tým ešte nenastal, takže od apríla fotky jedál čakajú na svoju chvíľu a kopia sa. 
Ale nevzdávam to a skúsim s tým niečo vymyslieť, lebo ma to už hnevá a nový stroj prinesie až Santa o pol roka, tak to nevydržím ani náhodou!

Tak Vám prajem krásny prázdninový/dovolenkový čas, plný krásnych chvíľ s dobrým jedlom a milovanými!

(mne sa práve zobudil syn,tak sa idem zase hrať :D)