štvrtok, 12. marca 2015

Bloger roka 2014



Už aj naše malé Slovensko vyberá svojho "Blogera roka 2014" v rôznych kategóriách.
Aj ja patrím do gastronomického "krúžku", takže ak sa Vám môj blog páči, môžete mi dať svoj hlas tu ( stačí dať "Like"): 


Ďakujem!


Rýchlo-muffiny ...alebo naše bodkované raňajky.

Teraz to tu bude o muffinoch asi ešte častejšie, lebo je to u nás veľmi častý  a praktický dezert, namiesto sladkostí z obchodu, prípadne aj expresné raňajky pre najmenšieho člena našej rodiny (aj jeho maminku).
Tieto muffiny by som nazvala úplne základnými, obyčajnými, ale zároveň je možné do nich použiť čokoľvek iné, čo Vás napadne, resp. máte doma.
Bonusom je, že recept je na hrnčeky, takže váženie odpadá... :)



POTREBUJEME:
1 hrnček (200ml) bieleho jogurtu
1 hrnček špaldovej múky
1 hrnček polohrubej múky
1 hrnček cukru
1/4 hrnčeka oleja
1 vajíčko
1-2 PL rumu
2 ČL kypriaceho prášku
1 ČL sušenej pomarančovej kôry (prípadne kôra z čerstvého pomaranča)
veľká hrsť hrozienok
veľká hrsť sekaných mandlí



POSTUP:
V jednej miske zmiešame tekuté prísady a v inej suché a potom ich zmiešame dokopy a cestom plníme košíčky vo forme.
Pečieme pri 180°C asi 25 minút (odskúšame špáradlom).
Po upečení necháme vychladnúť a máme hotovo! :)


Vo vnútri sú vláčne, voňavé, sladké (hlavne keď narazíte na šťavnaté hrozienko) a najlepšie je zapíjať ich čerstvým mliekom. :)



streda, 4. marca 2015

Muffiny plnené krémovým syrom a ovocím

No jo, znovu muffiny...
Tieto skončili tak trošku dievčatkovsky - zafarbené do ružovo - fialova (skvelý nápad pre dievčenskú párty) vďaka ovociu vo vnútri, ale napriek tomu chutili aj mojim dvom chlapom.



POTREBUJEME:
200g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
2ČL prášku do pečiva
250g cukru
štipka soli
75ml oleja
2 vajíčka
1ČL vanilkového extraktu, alebo 1 vanilkový lusk - semienka
175g mrazených ríbezlí, malín, černíc, alebo zmesi ovocia
100g čerstvého syra (prípadne jemného tvarohu)
práškový cukor na posypanie


POSTUP:
Smotanový syr vymiešame s 25g cukru a odložíme do chladničky.

V menšom hrnci zahrejeme ovocie a ďalších 25g cukru a trochu ich rozpučíme a odstavíme.
Potom si v miske zmiešame múku, prášok do pečiva, zvyšok cukru a soľ.
V inej miske si rozšľaháme vajce, olej a vanilkový extrakt a vychladené ovocie.
Tekutú zmes vmiešame do suchej a cestom plníme košíčky v muffinovej forme (asi do 2/3).
Do stredu každého urobíme malú jamku, do ktorej dáme kúsok syrového krému.
Pečieme 25 minút v rúre vyhriatej na 190°C.
Po vychladnutí pocukrujeme práškovým cukrom.







zdroj inšpirácie: Apetit (recept bol zmenený)

utorok, 3. marca 2015

Kakaové cupcakes so sladkým čokoládovým srdcom pod bielou čiapočkou

Celý február ubehol ako voda, na blog ani nebol čas, lebo dokola riešime choroby (už nech vykapú všetky tie hnusné bacily, čo nás v tom stále držia s prestávkami už od novembra!) a človek akosi nemá chuť robiť nič navyše a užíva si každú chvíľu, keď nemusí byť zavretý doma s plným nosom. 
No akonáhle sa cítime lepšie, máme chuť okrem iného aj na takéto "babracie" sladkosti. 
Už pred pár týždňami som skúsila prvýkrát urobiť nielen muffiny, ale vyšší level - cupcakes (pre mňa teda čokoľvek, na čo je potrebné použiť zdobiace vrecúško, vyšší level), napriek tomu, že vyzerali akoby ich zdobil náš syn, ale aspoň, že chutili a nevzdala som sa, skúšam to zase (síce vzhľad je rovnaký, ale ja sa časom vymakám, haha).
Síce tento recept prešiel nechcenými a odstupom času aj nepodstatnými  zmenami, ale vo výsledku im to vôbec neuškodilo.
Tak tu sú aj pre Vás...




POTREBUJEME (12ks):
cesto:
90g špaldovej múky
90g hladkej múky
50g holandského kakaa
2ČL prášku do pečiva
100g hnedého cukru
štipka soli
110g zmäknutého masla
2 vajíčka
náplň:
200g čokolády
150ml smotany na šľahanie
30g masla
krém:
250g mascarpone
100g krémového syra
50g práškového cukru



POSTUP:
Kakao si poriadne rozmiešame v menšej miske v 240ml vriacej vody a necháme vychladnúť.
Zatiaľ si v inej, veľkej mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny a postupne prišľahávame vajíčka, múky zmiešané s práškom do pečiva a soľou a nakoniec prilejeme kakaovú "vodu".
Cestom naplníme košíčky v muffinovej forme a pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 200°C.
Náplň pripravíme tak, že smotanu s maslom privedieme do varu a zalejeme tým čokoládu nasekanú na malé kúsky a miešame kým nám nevznikne hladká hmota, ktorú necháme vychladnúť a trochu stuhnúť.
Pripravíme si ešte krém na "čiapočku" a to vymiešaním jednotlivých ingrediencii úplne do hladka.
Upečeným a vychladnutým koláčikom zrežeme opatrne vrchnú časť a lyžičkou vydlabeme časť vnútra, ktoré zároveň naplníme čokoládovou náplňou a prikryjeme zrezanou vrchnou časťou cesta.
Nakoniec bielym krémom vytvoríme čiapočku a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
K horkej čiernej káve sú ideálne...



A ak milujete čokoládu ako ja, budete ich milovať tiež.


p.s.: so zvyškom cesta si nerobte starosti, zmiešajte ho zo zvyšnou náplňou a krémom a mlsajte, kým koláčikom tuhnú "kosti" v chladničke... ;)