štvrtok, 24. novembra 2016

Placky z červenej šošovice

V poslednej dobe to tu vyzerá akoby sme u nás doma každú chvíľu "plackovali". 
Ale uznajte, možností je neúrekom a nie je to nič komplikované. Nehovoriac o tom, že skvele zasýtia celú rodinu.
Tentokrát tu mám placky šošovicové, fantastické a dovolím si tvrdiť, že aj zdravé jedlo.
V poslednej dobe som si totižto takmer na všetkých plackových/fašírkových/lievancových receptoch overila, že vôbec nie je potrebné ich vyprážať, ako je v našej krajine dobrým zvykom, a keď, tak na panvicu doslova len kvapnúť olej, či maslo.
Tieto placky sú trošku pikantné, ale ak vynecháte chilli, môžete ich ponúknuť aj deťom.



POTREBUJEME:
200 g červenej šošovice
100 g kuskusu
2 vajíčka
1 cibuľa nakrájaná nadrobno
1 PL mletej papriky
1-2 rozdrvené sušené chilli papričky
2 PL paradajkového pretlaku
1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
dip:
200 g hustého bieleho jogurtu
bylinky: môže to byť mäta, koriander, petržlen, mix...
soľ
mleté čierne korenie
olej na opekanie



POSTUP:
V prvom rade si pripravíme dip z jogurtu, byliniek, soli a korenia.
Šošovicu aj kuskus si uvaríme v osolenej vode/vývare podľa návodov na obale, scedíme a zmiešame.
Keď nám zmes trochu vychladne, primiešame nasekanú cibuľu, chilli, pretlak, mletú papriku a petržlenovú vňať.
Nakoniec zapracujeme vajíčka a ochutíme soľou a korením podľa potreby.
Z hmoty vypracujeme menšie placky, ktoré opekáme na panvici z oboch strán.
Hotové placky podávame s predpripraveným jogurtovým dipom a ozdobíme bylinkami.


Dobrú chuť!




Zdroj inšpirácie: Gurmet

streda, 23. novembra 2016

Tekvicovo - kakaová bábovka

Pomaly sa približujú Vianoce a o chvíľu sa to na blogovej scéne rozvonia vianočnými koláčikmi.
Kým sa tak stane, mám tu ešte pár iných receptov v zásobe.
Ak sa vám povaľuje v komore ešte nejaká zabudnutá tekvica, či už hokkaido, alebo maslová a neviete, čo s ňou, upečte si bábovku.
Je to znovu spôsob ako dostať do detí trochu viac "zeleniny", aj keď v tomto prípade to až také zdravé ako v minulom príspevku, nebude, ale myslím, že to nevadí... 








POTREBUJEME:
400 g tekvice (použila som hokkaido)
180 g práškového cukru + na posypanie
350 g polohrubej múky
200 ml oleja
150 ml bieleho jogurtu
3 vajíčka
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček kypriaceho prášku
1 PL kakaa






POSTUP:
Formu na bábovku si vymažeme olejom a vysypeme múkou.
Tekvicu umyjeme (hokkaido nemusíme šúpať), očistíme od semienok, nakrájame a nastrúhame.
Vajíčka vyšľaháme s cukrami, pridáme olej, jogurt, tekvicu a kypriaci prášok zmiešaný s múkou.
Cesto si rozdelíme na polovicu a do jednej časti dôkladne vmiešame lyžicu kakaa.
Cestá striedavo vlievame do formy.
Pečieme v rúre predhriatej na 170°C približne 45 minút.
Či je bábovka upečená skontrolujte špajdľou.
Po upečení ju pár minút nechajte chladnúť vo forme a potom ju vyklopte.


Pred podávaním zaprášime cukrom a uvaríme kávu, či čaj.



Zdroj: Dobré jedlo

sobota, 19. novembra 2016

Brownies z červenej repy s orechmi a brusnicami

Dnes tu mám recept na obľúbený čokoládový koláč známy ako Brownies. V klasickom recepte je to niečo ako upečená čokoláda, no tento recept je trošku zdravšou, no stále chutnou verziou.
Recept na cviklový brownies som tu už pridávala pred dlhým časom, ale táto verzia je o niečo zdravšia a aj chuťovo vyšperkovanejšia.


Je to recept od českej biohviezdy Hanky Zemanovej, ktorá má bio a zdravú kuchyňu už dokonale prepracovanú vo viacerých knihách a ani v tomto prípade nesklamala.
Takže ak chcete do detí (alebo ostatných členov rodiny) dostať viac vitamínov, pripravte im tento zdravý a jednoduchý koláčik.


POTREBUJEME:
300 g uvarenej červenej repy
150 g špaldovej múky
2 vajíčka
80 ml oleja
80 g trstinového cukru (môže byť aj kokosový)
2 ČL kypriaceho prášku
7 PL kakaa
štipka soli
70 g vlašských orechov (môžu byť aj iné orechy)
70 g čokoládových šošovičiek, alebo nasekanej horkej čokolády
70 sušených brusníc
kokosový olej (alebo maslo) na vymastenie
kokos na vysypanie formy
prípadne kyslejší džem
Poleva:
4 PL kokosového oleja
2 PL javorového sirupu
2 PL kakaa

POSTUP:
Uvarenú (očistenú a nakrájanú) červenú repu si rozmixujeme na pyré a premiešame s vajíčkami, olejom a cukrom.
V inej mise si zmiešame múku s kypriacim práškom, kakaom a soľou.
Obe zmesi dôkladne premiešame a pridáme nasekané orechy, čokoládu a brusnice.
Cesto vlejeme do menšej formy (cca 20 x 30 cm), ktorú sme si vymazali kokosovým olejom a vysypali kokosom.
Pečieme približne 45-50 minút v rúre vyhriatej na 180°C.
Kým sa nám upečie koláč pripravíme si polevu
roztopíme kokosový olej a dôkladne v ňom rozmiešame javorový sirup a kakao.
Koláč po  upečení necháme vychladnúť a potom naň natrieme pripravenú polevu.
Vložíme na hodinku do chladničky a môžeme podávať.


Koláčik je výdatný, úžasne kakaový a že v ňom zaberá podstatnú časť cvikla si nikto ani nevšimne.
Skvelým tipom na osvieženie je natrieť na upečený koláč poctivú vrstvu obľúbeného džemu a polevu natrieť až na to.
Potom sa stačí už len zahryznúť...


štvrtok, 17. novembra 2016

Fašírky z ružičkového kelu

V jesennom/ zimnom období zvyknem často variť z kapusty, či kelu. V posledných dňoch sa znovu objavuje v obchodoch intenzívnejšie.
Ružičkový kel vytvára skvelú partiu najmä so slaninkou, takže v tomto recepte majú obe suroviny podstatné zastúpenie.
Recept je jednoduchý na prípravu, takže máte v krátkom čase výdatný obed a skvele sa hodí aj na chlapský večer pri pive. 





POTREBUJEME:
500 g ružičkového kelu
200 g prerastenej slaniny
4 plátky toastového chleba 
1 cibuľa
50 ml mlieka
1 vajce
strúhanka na zahustenie
1 PL olivového oleja
tymián
majoránka
soľ
mleté čierne korenie





POSTUP:
Kel si očistíme a 5 minút povaríme vo vode do mäkka.
Na olivovom oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninku a odstavíme.
Toastový chlieb si rozdrobíme na menšie kúsky a namočíme do mlieka.
Uvarený kel nakrájame na drobné kúsky a premiešame s cibuľou a slaninou.
Pridáme namočený chlieb, vajíčko, bylinky a dochutíme soľou a korením.
Podľa potreby prisypeme strúhanku, aby nám vznikla formovateľná hmota, z ktorej tvarujeme fašírky.
Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme ich v rúre vyhriatej na 180°C do bronzova.


Môžete k nim pripraviť zemiakovú kašu, alebo ich podávajte len s čerstvým pečivom a horčicou.



Zdroj: F.O.O.D.

streda, 16. novembra 2016

Cisársky trhanec so slivkovou omáčkou

Slovensko (a blízke okolie) patrí medzi výnimky na svete, kde si na obed servírujeme aj sladké jedlá.
V iných krajinách je to proste dezert, ale my máme parené buchty, žemľovky, ryžové nákypy, či palacinky ako hlavný chod.
My si tiež asi dvakrát do mesiaca urobíme sladký obed, najmä po nejakej výdatnejšej polievke.
Tentokrát som skúsila urobiť cisársky trhanec, čo je pôvodne dezert, ktorý je vlastne nepodarená potrhaná palacinka. 
Môže sa podávať s džemom, posypaný orieškami, prípadne s nejakým tvarohovým krémom, či čokoládou... výber dochutenia je na vás.
V tomto recepte je prelievaný slivkovou omáčkou s červeným vínom, mňam.
Estetická stránka síce ide v prípade trhanca tak trochu bokom, ale chuťou sa odvďačíte najmä deťom (ak víno nahradíte džúsom), či dospelým milovníkom sladkostí.




POTREBUJEME:
Trhanec:
250 g hladkej múky
400 ml mlieka
4 vajíčka
50 g hrozienok
2 PL cukru
1/2 ČL kypriaceho prášku
štipka soli
ak milujete škoricu, alebo vanilku, kľudne ju pridajte do cesta
maslo na panvicu
práškový cukor na posypanie
Omáčka:
1 pohár slivkového kompótu (700 ml)
200 ml červeného vína (prípadne džúsu)
1 škoricový zvitok
3 PL cukru 




POSTUP:
V nádobe si rozšľaháme vajíčka s mliekom a pridáme zmiešané suché prísady - múku s kypriacim práškom, soľou a cukrom.
Nakoniec vmiešame ešte hrozienka (skvele budú chutiť, keď ich pred varením namočíte na hodinku napríklad do rumu).
Cesto necháme 30 minút oddychovať a potom z neho na masle opekáme trošku hrubšie palacinky.
Po obrátení môžeme palacinku poprášiť cukrom, obracačkou roztrhať na kúsky a nechať trošku skaramelizovať. 
Omáčku si pripravíme tak, že do rajničky dáme kompót, cukor, víno/džús a škoricu a varíme, kým sa objem nezredukuje asi o tretinu.
Nakoniec škoricu vyberieme, zmes rozmixujeme, ale nevadí ak v nej ostanú kúsky sliviek a omáčkou prelejeme porciu trhanca na tanieri.


Môžeme ešte posypať práškovým cukrom a mlsáme...




Zdroj inšpirácie: Gurmet (recept som pozmenila)