štvrtok 5. apríla 2012

Bieločokoládový cheesecake s kopou karamelu vo vnútri i na povrchu...

Nie som prvá, ktorá túto cheesecake-ovú verziu skúsila. Predomnou to bola ešte Anetka - aj ona ho mala z Apetitu, resp. BBC GoodFood a oni ho majú od-neviem-kiaľ, ale nápad na túto verziu cheesecake-u je proste dokonalý!
Každý sme si ho prispôsobili a zrealizovali podľa vlastných možností a predstáv... No každý výsledok stojí za to,lebo je úžasný!
Ale cheesecake vo všeobecnosti patrí medzi dokonalé sladkosti, teda aspoň u mňa... no a u Vás je na tom cheesecake ako? :))) ...myslím, že odpoveď poznám. ;)


 V tejto verzii sa stretáva smotanový karamel/rozumej: dokonalosť sama a biela čokoláda/rozumej: ďalšia dokonalosť :)... k tomu sa v mojej verzii pridala ešte hutná krémovosť neochuteného nátierkového masla (ja viem, tu môj cheesecake asi prestáva byť ozajstným cheesecake-om vo vašich očiach, ale akosi je mi to jedno... lebo viem, ako chutil a stálo to za to, urobiť ho aj s takouto náhradou! ;))
...takže, nech sa páči, tu je moja verzia:


 ...všimnite si tú karamelovú polevu, ktorá sa stretla s karamelkou vo vnútri... ach,jaj... :)

INGREDIENCIE:
(na formu s priemerom 28cm)
300g maslových sušienok, resp. 200g BEBE keksov a 100g vaječných venčekov
100g zmäknutého masla
600g neochuteného náterkového masla, resp. krémového syra 
3PL hladkej múky
2 vajcia
1 kelímok kyslej smotany
300g roztopenej vychladenej bielej čokolády
1 konzerva Salka - varená 2hodiny vo vode, alebo rovno kúpte Salko karamelové
asi 15-20ks karamelových cukríkov - typu Krowka :)

POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 180°C a dno tortovej formy si vyložíme kruhom z papiera na pečenie.
Podrvíme sušienky najemno a zmiešame ich s maslom, až nám vznikne drobenka, ktorú natlačíme v rovnomernej vrstve na dno formy a dáme na 10-15 minút zapiecť do vyhriatej rúry.
Po zapečení vyberieme z rúry von, teplotu stlmíme na 150°C a korpus necháme vychladnúť.
Kým sa nám ešte pečie korpus, zmiešame si v mise nátierkové maslo, kyslú smotanu, vyšľahané vajíčka a hladkú múku.
Nakoniec primiešame čokoládu až sa nám vytvorí jednotná hmota.
Po vychladení korpusu naň naukladáme krowkové cukríky ( môžeme ich aj pokrájať na polovice, alebo drobnejšie kúsky, ale nie je to nutné).
Na cukríky opatrne nalejeme krém a pár krát trochu "ráznejšie" ale opatrne buchneme formou o stôl, aby sa nám na povrch dostali bublinky vzduchu, ktoré môžeme ešte popichať špáradlom.
Dáme piecť - lepšie je vložiť formu ešte do pekáča, lebo mne ostala po poslednom pečení cheesecaku pamiatka vo forme vytečeného sladkého masla, ktoré dodnes celkom z dna rúry nezmizlo.
Pečieme asi 45minút a minimálne prvých 35minút rúru neotvárame, takže sa ozbrojte trpezlivosťou, lebo by sa mohol cheesecake prepadnúť a už by nevyzeral celkom najkrajšie (čo pri jeho chuti je aj tak jedno :D ).
Po upečení by mal byť jeho povrch pevný, ale trochu sa po klepaní na boky formy želatínovo trasie. 
Keď vidíte taký výsledok, môžeme vypnúť rúru a pootvoriť dvierka a koláč necháme chladnúť vo vnútri ešte minimálne 2 hodiny.
Potom ho vyberieme a ak nie je ešte vhodný do chladničky, tak necháme vychladnúť formu na požadovanú teplotu a minimálne na 5 hodín (najlepšie na celú noc... ja viem, vydržať, to je utrpenie, ale výsledok stojí za to) vložíme zakrytú priesvitnou fóliou do chladničky.
Pred podávaním potrieme skaramelizovaným vychladnutým Salkom (sladeným kondenzovaným mliekom) - malo by byť trochu stuhnuté - ja som ho natrela na koláč už pred chladením v chladničke a nič sa nestalo, takže kľudne ho natrite na povrch a dajte cheesecake do chladničky aj s karamelovou polevou.
Po  vychladení (KONEČNE!) opatrne odstránime boky formy a podávame... ach, jaj...  :)))


Dobrú chuť! ...ach, jaj, mňam!

32 komentárov:

  1. toto, toto, toto je on?! och joj, karamel..karameeeel..karamelový cheesecake.. úžasný.. nabudúce robím podľa Teba :))) a už nemám slov :D a to karamelkovo-karamelové stretnutie - čistá láska.. :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano, toto je on! nakoniec som sa rozhodla pre karamelovy, lebo sme mali doma nejake to salko a dostala som chut ho cheesecake-ovo vyuzit, tak uz som len hladala vhodnu verziu a tato bola idealna! skus ho a uvidis tu dokonalost.. karamel je proste karamel... ach jaj :)))))

      Odstrániť
    2. no tak to určite áno, tento recept si tu špeciálne hviezdičkujem, nech nezabudnem, pretože všetko čo je karamelové...z karamelizovaného salka zvlášť...akože...už zase mi sliny tečú :))) krásnu Veľkú Noc vám domov prajeme, Mary :)

      Odstrániť
    3. moja zlata,neslintaj,ale rychlo sup sup do pecenia! :))) ja som si pre Velku noc robila tentokrat nepecenu citronovo-sviezu verziu podobnej torticky/kolaca/cheesecaku(?), cize uz coskoro asi pridam dalsie lakadlo :D

      a pozehnane, pokojne a krasne Velkonocne sviatky prajeme aj my Vam :))))

      Odstrániť
  2. 600 g sýra? Ani se nedivím, že jsi tam dala pomazánkové máslo.

    Vypadá naprosto delikátně a tak nádherně, že do toho půjdu taky. Mńam, prostě krása.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som original syrovy este nerobila, u nas je to velmi drahe a toto pomazankove maslo,alebo mäkky tvaroh,pripadne mascarpone su skvela cenovo ovela vyhodnejsia nahrada :))) skus ho Martinka, ta chut je proste uzasna :)

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. Dakujem za tolku chvalu! a nie ze vyzera, ale hlavne chuti uzasne..skoda len, ze sa tak rychlo minul.. :D

      Odstrániť
  4. tento kolacik som robila par krat, podla anetky, ktora ho mala z BBC good food, musim povedat, ze je uuuuuuuzasnyyyyyyyyy!!! ja som ho robila z philadelphie...fantazia, vrelo odporucam kazdemu. A este poznamocka, robila som ho z polovicnej davky do 20cm formicky, bolo to akurat ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mariannka,u nas je philadelphia dost draha aj v malom mnozstve a malo dostupna, cize zial si bud musime pockat na lepsie casy, alebo urobit kolac s nahradou, ale verim, ze musel byt fakt dokonaly!ach.. hned by som si dala kusok :)

      Odstrániť
  5. sory, beriem spat...ona ho mala z apetitu, len original je z bbc good food ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ano ano, toto je VIP cheesecake!!! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak veru tak, suhlasim. Na vyzor cisty VIP:)cheesecake a ci aj chutovo, tak to zistim, ked ho vyskusam:) verim vsak, ze hej. Vyzera uzasne, vydaril sa ti super.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, Adrianka, dakujem za tolku chvalu, veru vyskusaj a daj mi vediet,ci zdielas moj nazor chutovy :))) tak sa tesim, ze tento kolacik zaujal tolko ludi :)

      Odstrániť
  8. tak to je dokonalost, to musím určitě někdy zkusit, už jen proto, že já jsem ještě žádný cheesecake nedělala, tak bych si měla doplnit vzdělání :-)
    a karamel a bílá čokoláda to prostě nemá chybu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za uzasne slova! Vyskusaj tuto verziu a veru urcite nebudes lutovat :)

      Odstrániť
  9. Jaaaj, mnaaaam, pomoooc, ten je uzasny!! Ja chcem kusok!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odpust, Luci, uz nemame, ale nabuduce budem na teba mysliet a hned ti kusok vyclenim :D

      Odstrániť
  10. perfektné!!! Máš krásny a velmi lákavý blog, páči sa mi tu! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. prosim aky presne tam ide ten syr? nejak som to nepochopila :( ale recept sa mi velmi paci ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je to Philadelphia, v takej striebornej misticke.

      Odstrániť
    2. veľmi pekne ďakujem, mam to už zapísané a ešte ma napadlo, nebolo by lepšie mascarpone ako ten syr? budem to podľa Vášho receptu robiť prvý krát, takže je to len otázka či náhodou nie radšej mascarpone.

      Odstrániť
    3. v cheesecakoch sa sem tam pouziva aj mascarpone,tak myslim ze to bude vyborne aj s nim.

      Odstrániť
  12. Vcera som ho robila a dnes po obede ochutnala je skvelyyyyyyyyyyyyyyyy....

    OdpovedaťOdstrániť