štvrtok 13. októbra 2011

Jesenná zelerová polievka

Nápad na túto polievočku vznikol z mnohých blogových inšpirácií, ktoré som za posledné týždne videla, ako napríklad u Lucky, ktorá je chuťami pre mňa veľkou inšpiráciou spomedzi mnohých ďalších skvelých blogeriek. :)
Taktiež môžeme konečne povedať, že prišla vytúžená jeseň a tak naše chuťové poháriky opúšťa pomaly túžba po sviežosti a skôr sa im žiada niečo výdatnejšie, no a táto polievka patrí medzi sýtejšie jedlá, ktoré nás ohrejú v týchto (u nás poriadne) veterných, sem tam upršaných, jesenných dňoch.


INGREDIENCIE (asi pre 4 osoby):
1 buľva zeleru, malá až stredná
3 zemiaky
1 cibuľa
1 koreňový petržlen 
3PL olivového oleja
2PL masla
1ČL mletého čierneho korenia
1KL mletej červenej papriky
sušená zelerová vňať
1ČL drvenej rasce
1-2 PL vegety
2 strúčiky cesnaku


POSTUP:
Cibuľu si nakrájame nadrobno a zemiaky, zeler a petržlen na kocky. Zeleninu, okrem zemiakov, osmažíme na oleji, kým sa nám trochu zatiahne. Zalejeme vodou, pridáme koreniny, vegetu, zelerovú vňať, prelisované strúčiky cesnaku a zemiaky. Premiešame, privedieme do varu a varíme ešte asi polhodinku, aby nám zeleninka pekne zmäkla.
Po uvarení polievku rozmixujeme a rozmiešame v nej maslo, aby dostala lahodnejšiu chuť. 
Podávame s chlebovými krutónikmi, alebo s čerstvým chlebom. 







2 komentáre:

  1. Tesim sa ze si vyskusala a obohatila aj o svoje ingrediencie, musela byt vyborna, na taketo chladne dni, mnam:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aj bola, páči sa mi, že zeleninové polievky takéhoto typu majú nekonečné možnosti... vlastne okrem klasickej nedeľnej kuracej polievky si ani nespomínam, ktorú som robila 2x rovnakú :)))

    OdpovedaťOdstrániť