sobota 21. októbra 2017

RAŇAJKY NA VÍKEND: Chrumkavé domáce rožky




Dobré ráno!

Znovu tu mám raňajkový recept a tentokrát na naše obľúbené (najobľúbenejšie) domáce rožky!








U nás doma je oveľa obľúbenejšie rôzne pečivo, ako klasický chlieb.
Prednosť dávame skôr rôznym celozrnným variantom, ale v poslednej dobe dosť často pečiem pečivo doma.
Tieto rožky som objavila už dávnejšie a stále pravidelnejšie sa k nim vraciam.
Z jednej dávky vám vyjde približne 10 kusov, takže pre rodinu ideálne množstvo na spoločné víkendové ráno.






CHRUMKAVÉ DOMÁCE ROŽKY

Pôvodný recept som si trochu upravila o celozrnnú múku a vynechala som posyp hrubozrnnou soľou, ktorú na pečive veľmi neobľubujeme. 
Posyp môžete nahradiť kludne makom, ľanom, sezamom.


...a inak chutia skvele aj na druhý deň, ak nezmiznú všetky na posedenie.













POTREBUJEME:
350-400 g polohrubej múky
100-150 g celozrnnej špaldovej múky 
(spolu to má byť 500 g múky, prípadne trošku viac, ak sa cesto lepí - ale to už k uvedeným množstvám múky prisypávam navyše len polohrubú múku)
10 g cukru
10 g soli
3 PL rozpusteného masla
250 ml teplej (nie horúcej!) vody








POSTUP:
Vo vode si rozmiešame droždie  a cukor.
Keď sa pomaly začne tvoriť kvások, pridáme maslo a pomaly prisypávame a zapracovávame aj múky zmiešané so soľou.
Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré potom necháme v prikrytej miske kysnúť približne hodinu.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8-10 rovnakých guliek - hmotnosť cca 70-80 g, z ktorých rozvaľkáme na pomúčenej doske čo najväčšie trojuholníky, ktoré nakoniec zrolujeme do tvaru rožkov.
Rolujeme od najširšej časti smerom k špičke trojuholníka.
Rožky ukladáme na papier na pečenie a potrieme vodou.
Necháme prikryté kysnúť ešte 45 minút.
Pred pečením si rozohrejeme rúru na 250 °C a dáme do nej rozpáliť aj plech.
Na rozohriaty plech opatrne prenesieme papier s vykysnutými rožkami, ktoré znovu potrieme vodou a vložíme do rúry.
Pečieme približne 12-15 minút do farby.


Hotovo!

Po upečení chvíľku počkáme, aby sme si nespálili ústa a potom už len natrieme každé sústo čerstvým maslom a chrumkáme.

Dobrú chuť a krásny víkend!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára