Dobré ráno!
Znovu tu mám raňajkový recept a tentokrát na naše obľúbené (najobľúbenejšie) domáce rožky!
U nás doma je oveľa obľúbenejšie rôzne pečivo, ako klasický chlieb.
Prednosť dávame skôr rôznym celozrnným variantom, ale v poslednej dobe dosť často pečiem pečivo doma.
Tieto rožky som objavila už dávnejšie a stále pravidelnejšie sa k nim vraciam.
Z jednej dávky vám vyjde približne 10 kusov, takže pre rodinu ideálne množstvo na spoločné víkendové ráno.
CHRUMKAVÉ DOMÁCE ROŽKY
Pôvodný recept som si trochu upravila o celozrnnú múku a vynechala som posyp hrubozrnnou soľou, ktorú na pečive veľmi neobľubujeme.
Posyp môžete nahradiť kludne makom, ľanom, sezamom.
Originálny recept nájdete v knihe z edície časopisu Apetit - Snídaně a svačiny.
...a inak chutia skvele aj na druhý deň, ak nezmiznú všetky na posedenie.
POTREBUJEME:
350-400 g polohrubej múky
100-150 g celozrnnej špaldovej múky
(spolu to má byť 500 g múky, prípadne trošku viac, ak sa cesto lepí - ale to už k uvedeným množstvám múky prisypávam navyše len polohrubú múku)
1 balíček sušeného droždia Dr.Oetker
10 g cukru
10 g soli
3 PL rozpusteného masla
250 ml teplej (nie horúcej!) vody
POSTUP:
Vo vode si rozmiešame droždie a cukor.
Keď sa pomaly začne tvoriť kvások, pridáme maslo a pomaly prisypávame a zapracovávame aj múky zmiešané so soľou.
Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré potom necháme v prikrytej miske kysnúť približne hodinu.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8-10 rovnakých guliek - hmotnosť cca 70-80 g, z ktorých rozvaľkáme na pomúčenej doske čo najväčšie trojuholníky, ktoré nakoniec zrolujeme do tvaru rožkov.
Rolujeme od najširšej časti smerom k špičke trojuholníka.
Rožky ukladáme na papier na pečenie a potrieme vodou.
Necháme prikryté kysnúť ešte 45 minút.
Pred pečením si rozohrejeme rúru na 250 °C a dáme do nej rozpáliť aj plech.
Na rozohriaty plech opatrne prenesieme papier s vykysnutými rožkami, ktoré znovu potrieme vodou a vložíme do rúry.
Pečieme približne 12-15 minút do farby.
Hotovo!
Po upečení chvíľku počkáme, aby sme si nespálili ústa a potom už len natrieme každé sústo čerstvým maslom a chrumkáme.
Dobrú chuť a krásny víkend!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára