streda 23. januára 2013

Kuracia pečeň na víne so zemiakovým pyré/kašou s príchuťou horčice

Kuracie pečienky buď ľudia milujú, alebo nenávidia, hlavne pre ich "vôňu" a možno aj konzistenciu... nuž, ja sa radím do prvej skupiny a dokázala by som ich jesť dosť často a hlavne v poslednej dobe fičíme na rôznych verziách domácich paštét - napríklad odporúčam túto od Andrejky, ktorá bola fantastická!
Ale možností je nekonečné množstvo - odporúčam aj kombináciu chutí: cesnak, šalvia a to podliate "šplechom" pravej domácej slivovice - alkohol v kuchyni robí pečienke veeeľmi dobre! :)))

To by bolo k paštétovému úvodu, ale aj klasika s cibuľovým základom a majoránovou vôňou je proste dokonalá a vždy vo mne vyvoláva také tie chuťové pocity z detstva, ktoré mám tak rada a keď ju chcete trochu obmeniť a ozvláštniť, odporúčam aj túto verziu.

POTREBUJEME:
1 balenie kuracích pečienok - 500g
2 cibule
50ml suchého bieleho vína
50g masla
250ml kuracieho vývaru
soľ 
mleté čierne korenie
Pyré/kaša:
1kg zemiakov
 100ml mlieka
50g masla
1PL kremžskej horčice
2ČL anglickej, alebo dijonskej horčice
soľ
mleté čierne korenie

POSTUP:
Najskôr si očistíme a nakrájame zemiaky, ktoré klasicky uvaríme v osolenej vode.
Kým sa nám varia, na panvici si rozohrejeme 25g masla a opečieme na ňom do "karamelova" obe cibule nakrájané na tenké polmesiačiky. 
Následne ich odstavíme z ohňa a vyberieme vedľa na tanier.
Zlejeme zemiaky a spolu s ostatnými ingredienciami na pyré ich poriadne rozšťucháme do hladka - resp. na kašu - horčica v tomto prípade robí veľmi zaujímavú chuť, ktorá pečienku skvele dopĺňa.
Na panvicu po cibuli dáme zbytok masla (25g) a opekáme na ňom očistenú pečienku, kým sa nezatiahne.
Okoreníme a podlejeme ju vínom, ktoré necháme takmer celé odpariť - asi 1minútu.
Potom pridáme znovu cibuľu a zalejeme vývarom.
Varíme ešte pár minút a pred koncom podľa chuti dosolíme.
Podávame s pripraveným pyré/zemiakovou kašou.

Dobrú chuť!


Inšpirácia: Apetit

9 komentárov:

  1. ja ich nejem ale zato mam rada debrecinsku pečen alebo paštety.... no varievam ju priatelovi na podobny sposob :o) a chuti mu to aj bez toho aby som to pri vareni ochutnavala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak o tom nepochybujem, uz davno vidim, ze ty si sikovna kucharka/pekarka, podla niektorych prispevkov u teba na blogu :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňam! :)
    A ta fotka je nádherná! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jeeeeej krasny blog mas :)) prid navstivit aj moj ak by si chcela najst nejake receptiky http://foodbyviks.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem velmi krasne a velmi sa tesim, ze sa ti moj blog paci :) ospravedlnujem sa, ze odpisujem fakt az teraz, ale uz usilovne studujem tvoj krasny blog :)

      Odstrániť