Ja sa tak teším!
Všade naokolo začínajú žltnúť a opadávať listy, sezóna v záhrade pomaly končí, ale naplno beží sezóna tekvíc, tej najžiarivejšej jesennej zeleniny.
U nás je jednoznačne tekvicovou kráľovnou hokkaido.
Fantastické je na nej to, že ju môžete v kuchyni využiť nielen na slano - v polievkach, cestovinách, či namiesto zemiakovej kaše, alebo upečená a ozdobená gorgonzolou a vlašskými orechmi - podľa mňa dokonalá jesenná večera, ale môžete z nej piecť koláče - napríklad cupcakes, či sušienky, alebo bábovku.
JESENNÉ HOKKAIDO CUPCAKES
V koláčoch z tekvice majú významné miesto hlavne "kuchynské voňavky", ako škorica, či zázvor.
Úžasne zvýraznia jej hrejivú chuť.
Ak šťavnatý koláčik doplníte sviežim krémom z mascarpone, dostanete dezert ako stvorený k horúcej nedeľnej kávičke, ktorá vás v chladné jesenné dni úžasne nakopne.
POTREBUJEME:
200 g pyré z hokkaida (tip ako si ho pripravíte, nájdete na konci príspevku)
115 g mäkkého masla
3 vajíčka
200 g polohrubej múky
200 g trstinového cukru
1/2 ČL sódy bikarbóny Dr.Oetker
štipka soli
1ČL škorice + na posypanie
1/2 ČL mletého zázvoru
1/4 ČL mletého nového korenia
krém:
250 g mascarpone
200 g krémoveho syra
práškový cukor podľa chuti
1 vanilkový lusk Dr.Oetker - semienka
POSTUP:
Všetky suché suroviny na cesto si preosejeme do misky.
V inej miske prešľaháme maslo s cukrom a po jednom zašľaháme vajíčka, vychladené tekvicové pyré a nakoniec vmiešame aj suché prísady.
Cesto rozdelíme do formy na muffiny vyloženej papierovými košíčkami a pečieme v rúre predhriatej na 200°C približne 20 minút.
Krém si pripravíme vyšľahaním mascarpone s krémovym syrom, semienkami vanilky a postupne ho podľa chuti dosladíme práškovým cukrom.
Upečené muffiny necháme celkom vychladnúť a až potom ozdobíme krémom, prípadne mletou škoricou.
Nakoniec si uvaríme kávu, zapálime sviečky, vyložíme nohy na stôl a vychutnáme svoj cupcake.
Krásny zvyšok víkendu!
Tip:
Tekvicové pyré - vyrobíme si ho upečením/uvarením tekvice do mäkka a rozmixovaním na hladký krém - môžeme ho dochutiť koreninami, no sladiť ho nie je potrebné, pretože hokkaido je prirodzene sladká tekvica, no a pyré si môžete dokonca sterilizovať a odložiť do pivnice ako zaváraninu.
Hokkaido milujem a robím ju na všetky spôsoby: najčastejšie pečenú, ale aj varenú, dusenú, opekanú, krémy, polievky, omáčky, smoothies, muffiny, bownies a najnovšie aj zmrzlinu. Vlastne sa čudujem, že s ňou ešte nespávam..
OdpovedaťOdstrániťKrásny recept, máš ich nádherné a to mascarpone navrchu musí byť TOP!
to sa tesim, ze milovnikov hokkaida pribuda :) je to uzasna tekvica! dakujem za pochvalne slova, velmi si to vazim :) prajem ti krasny den! :)
OdstrániťTak tyhle určitě vyzkouším🤩
OdpovedaťOdstrániť