štvrtok 23. februára 2012

Predjarná špenátová polievka

Áno! Konečne sa kúsok oteplilo a von to vyzerá, akoby chcela prísť jar trošku skôr, o čom pochybujem a podľa mňa zima ešte ukáže, čo sa v nej skrýva, ...no, uvidíme.
Ale! Neviem, či ste si všimli časopisy (hlavne tie o varení) ako z nich začínajú svietiť voňavé, chrumkavé jarné receptíky na šaláty, polievky a podobné dobroty pastelovo-farebných odtieňov, ktoré potichúčky volajú "Prichádza jar!" 
Napriek tomu, že milujem aj  zimu, jar a jeseň sú pre mňa dokonalé ročné obdobia a jar hlavne preto, že všetko sa prebúdza, nádherne čerstvo vonia a chutí, no a zelená (jedna z mojich najobľúbenejších farieb) má tie najkrajšie odtiene!
Príroda a stvorenstvo ukazuje práve na jar svoju zázračnosť a to ma nikdy neprestane  fascinovať.
No, nechala som sa uniesť...

Špenát je úžasná vec! To už vieme dávno a úžasné je na ňom hlavne to, že je to celoročne dostupná dobrota a možnosti jeho využitia sú vážne nekonečnééé!
Táto polievka je ďalšou z jednoduchých verzii využitia a napriek tomu, že je vďaka zázvoru hrejivá v chladnejších dňoch, je krásne zelená a vyvoláva "jarné" pocity... :)))


INGREDIENCIE:
1PL oleja
10g čerstvého zázvoru
400g špenátových listov (najlepšie čerstvých, ale môže byť aj mrazený)
1L zeleninového vývaru
1PL kukuričného škrobu
250ml mlieka
150ml sladkej smotany
mletý muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ
chlebové krutóniky 


POSTUP:
Na oleji si krátko podusíme nastrúhaný čerstvý zázvor a pridáme špenátové listy. 
Zalejeme vývarom  a na miernom ohni varíme asi 15 minút. 
Škrob si rozmiešame v troške mlieka a prilejeme ho do uvareného špenátu spolu so zvyškom mlieka a so smotanou.
Povaríme ešte 5 minút pri stálom miešaní.
Odstavíme a rozmixujeme do hladka.
Ochutíme korením, muškátovým orieškom a prípadne dosolíme. 


Podávame s krutónmi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára