sobota 22. decembra 2012

VIANOČNÉ PEČENIE 2012 - Vanilkové rožky z ovsených vločiek

Tento rok som už začiatkom decembra zahájila pečenie rôznych vianočných cukroviniek, lebo akosi mám pocit, že čím viac času mám, tým ho viem menej efektívne využívať, a tak som si jedno nedeľné novembrové popoludnie pekne naplánovala, čo upiecť, koľko toho nakúpiť a kedy sa do toho pustiť.
Samozrejme, že moje plány sa priebežne úplne zmenili, ale "dobehla" som do relatívne úspešného konca (žiaľ, nie všetko sa podarilo) a tak sa mi to posledné dni podarilo dokonca aj poctivo nafotiť a dať jednotlivé recepty na blog.
Tento rok som si znovu povyberala recepty, ktoré som ešte nerobila - takže som mala skvelú výhovorku na to, že som si nakúpila pre inšpiráciu asi 5 rôznych časopisov o vianočnom pečení a varení... ;)
Snažila som sa urobiť si výber rôznych druhov/tvarov/konzistencií koláčikov, ale rôznorodosť bola zameraná hlavne v chutiach, ale zároveň milujem, keď sa mi podarí nájsť recept niečoho "klasického" v malej obmene.
A tak vznikol jeden obrovský mix, o ktorom bude najbližších pár predvianočných príspevkov.

Vanilkové rožky sú podľa mňa dokonalá vianočná sladkosť (moja najobľúbenejšia), veď čo vystihuje zimu a Vianoce viac ako snehovobiele krehučké pečivo voňajúce sladkou vanilkou?
Každé Vianoce dúfam, že ak si ich nenapečiem sama, tak ich napečie niekto okolo a ponúkne ma, lebo bez nich by vianočné chute neboli úplné a fakt by to pre mňa nebolo ono. Ale keďže v dnešnej dobe plnej novôt v chutiach a receptoch sa sem tam na klasiku zabúda, tak som pre istotu stavila na prípravu vlastných.
Našla som dokonca "inováciu" (vraj zdravú, aj keď neviem, čo je na tom zdravšie, keď zdravé orechy nahradíte zdravými ovsenými vločkami... skôr by som im dala prívlastok lacnejšia ;) ) v podobe rožkov, ktoré sú s ovsenými vločkami a verte mi, že to, že tam nie sú oriešky si takmer nevšimnete...




INGREDIENCIE:
240g hladkej múky
160g masla
100g mletých ovsených vločiek
50g práškového cukru + 50g na obaľovanie
1 žĺtok
1 balenie vanilkového cukru

POSTUP:
Múku zmiešame s ovsenými vločkami, cukrom a pridáme nasekané maslo - spracujeme na jednotnú zmes, ku ktorej pridáme ešte žĺtok a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme aspoň na hodinku zabalené vo fólii do chladničky.
Cesto po odležaní je stále trochu drobivé, ale v pohode sa z neho dajú šúľať rožteky (ja som potrebovala trochu cviku, kým som sa do toho dostala, ale nakoniec to išlo), takže z neho šúľame rožky s priemerom asi 1cm a dĺžkou asi 5-6cm.
Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, narastú len veľmi málinko, takže rozostupy nemusia byť veľké a pečieme ich vo vyhriatej rúre na 150°C do zlatista asi 10-12 minút.
Po vybratí z rúry ich hneď obaľujeme v zmesi zvyšného práškového cukru spolu s vanilkou a necháme vychladnúť.

Inšpirácia: časopis Kuchyne.cz

2 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Veronika, som rada, ze je milovnikov tohto pecivka viac, je to klasika ktora nesklame :)

      Odstrániť