streda 29. novembra 2017

Pikantná polievka s brokolicou







Von nám už poriadne prituhlo a blíži sa vraj aj snehom zasypaná zima!
Hurá!
Tentokrát tu mám preto recept na polievku, ktorá vás v tieto mrazivé dni určite hneď zahreje.






Táto polievka je zaujímavá aj svojou "závarkou", ktorou je tentokrát hnedá ryža
Do polievky používam ryžu len veľmi výnimočne a hnedú som tentokrát použila dokonca prvýkrát. Bola to skvelá voľba, vzhľadom na to, že klasická ryža má v tekutine tendenciu aj po odstavení zo sporáka napúčať a nakoniec sa trochu aj rozvariť na takú polokašu.
To vám pri hnedej ryži tak skoro nehrozí (väčšinou ma jej varenie trošku zdržuje), čiže v tomto prípade je to fakt super. No a o jej výživných vlastnostiach už ani nehovorím. 

Pikantnosť a žiarivú farbu polievke dodá klobása - ideálne chorizo, ale aj taká domáca (najmä nech je poctivo papriková!) ju skvele zaskočí a keď nedostanete paprikovú, tak použite inú obľúbenú a dofarbíte ju mletou paprikou - najlepšie údenou.

V neposlednom rade ju ešte nádherne dozdobí smaragdová farba brokolicových ružičiek.


PIKANTNÁ POLIEVKA S BROKOLICOU
Množstvo surovín na túto polievku si samozrejme môžeme prispôsobiť - pridať, ubrať, vynechať.



POTREBUJEME:
250 g brokolice
1 strednú nožičku (cca 150 g) paprikovej (pikantnej) klobásy
120 g hnedej ryže
3-4 PL hustého paradajkového pretlaku
1 veľká cibuľa
1,5 L kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 PL olivového oleja
mleté čierne korenie
soľ 
mletá paprika (údená) - nemusí byť


POSTUP:
V hrnci si na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a klobásu. 
Keď zmes trošku chytí farbu, pridáme pretlak a ak chceme,môžeme trochu zaprášiť mletou paprikou.
Vzniknutú masu necháme už len pár sekúnd opekať a zalejeme vývarom.
Vsypeme hnedú ryžu, osolíme, okoreníme a varíme približne polhodinu - kým nie je ryža na skus.
Pred koncom varenia pridáme drobné ružičky brokolice a ešte podľa potreby môžeme dochutiť.

Ak chcete polievku ešte trošku vyšperkovať, môžete ju  na tanieri ochutiť hoblinkami parmezánu a ak radi zajedáte husté polievky pečivom, tak klasický čierny chlieb je najlepšia voľba.

Prajem dobrú chuť!


Ak máte v obľube takéto hrejivé polievky, mám tu pár starších receptov:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára