piatok, 24. októbra 2014

Ovsené sušienky s makom

Tieto sušienky som robila ako zdravšiu alternatívu sladkostí, aj keď toľko cukru, čo v nich je, tú zdravú stránku úplne zabije. Mne to však nevadilo, lebo voňajú dokonale sladko-maslovo, absolútne neodolatelne! 
A okrem toho, jedna dve sušienky nikoho nepoloží, ale skôr nabije rýchlou energiou (máme ich efektívne odskúšané pred behom, haha) a keď už nič iné, tá sladká "maslovosť" v nich (spojená s chuťou vločiek a maku) stojí za vyskúšanie (upozorňujem však, že zjesť len jednu/dve ku horkej káve potrebuje značné sebazaprenie!).
Vhodné sú aj do bieleho jogurtu alebo k poháru mlieka pre milovníkov sladkých raňajok, medzi ktorých sa radím tiež (aj keď ja by som jedla sladké kľudne aj nonstop, keby sa dalo).


POTREBUJEME:
250g ovsených vločiek (podľa mňa môžu byť aj iné obľúbené, alebo zmes)
110g masla
170g trstinového cukru
3PL medu
30g nemletého maku




POSTUP:
V plechovom hrnčeku si roztopíme maslo a primiešame med s cukrom - zahrievame, kým sa cukor nerozpustí.
V miske zmiešame vločky s makom a prilejeme mierne vychladnutú tekutú zmes.
Dobre premiešame a lyžicou robíme kôpky na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 10-15 minút (prípadne dlhšie - je potrebné sledovať ich meniacu sa farbu).
Po upečení necháme trochu chladnúť na plechu (sú mäkké,ale neskôr stvrdnú) a potom lopatkou opatrne prenesieme na mriežku, kde ich necháme vychladnúť úplne.


Môžte sa očami zahryznúť a predstavovať si tú maslovú vôňu...



inšpirácia: F.O.O.D., ale recept je pozmenený.

štvrtok, 16. októbra 2014

Cestoviny s tuniakom, rukolou a kaparami

Ani sme sa nenazdali a máme už polovicu októbra. Ten čas už asi nespomalí a tak dozbieravame poslednú úrodu (teda počula som o októbrových jahodách, ale... práve som sa dozvedela, že koncom mesiaca má snežiť, haha). 
Straší ma to, lebo si neviem predstaviť, čo budem jesť namiesto voňavých paradajok, paprík a inej zeleniny, do ktorej som sa tento rok absolútne zamilovala, ale zrejme hladom nepomrieme, lebo šošovice, kapusty a iných dobrôt je stále dosť až do jari.



Tento recept je našťastie z kategórie celoročne pripraviteľných, keďže suroviny nie sú tak náročné, aj keď patrí skôr medzi letné jedlá. Tak keď sa vám zažiada zaspomínať na dovolenku... tu je recept:




POTREBUJEME:
300g cestovín (penne, alebo iných podobných rúrkovitých)
1 konzerva kvalitného tuniaka v oleji
veľká hrsť rukoly
1PL kapár
2PL olivového oleja
2ČL citrónovej kôry
1-2PL citrónovej šťavy
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
hoblinky parmezánu na posypanie


POSTUP:
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale, scedíme a odložíme bokom.
Do hrnca po cestovinách dáme tuniaka a vidličkou ho rozdrobíme na menšie kúsky, primiešame uvarené cestoviny, kapary, olivový olej, kôru a šťavu z citróna a nakoniec aj rukolu.
Okoreníme, osolíme, dobre premiešame a odstavíme z ohňa.
Podávame posypané parmezánovými hoblinami.


Dobrú chuť!





Zdroj inšpirácie: Apetit