utorok 30. augusta 2011

Rajčinofka s bazalkou

Keďže leto stále pretrváva a ako som spomínala, naša záhrada je úžasne štedrá, tak po cukete a černiciach asi tretie najproduktívnejšie miesto majú paradajky.
Lenže podľa mňa paradajky majú u nás nenahraditeľné miesto po celý rok, či už čerstvé, alebo zavárané (áno, my nekupujeme konzervy, čo vnímam ako eko-krok pre zdravie, alebo aj planétu?! :))) ), či "džúsované", takže je to u nás v kvantite top-zelenina a až ďaleko, ďaleko za ňou sú ostatné druhy plodiny. 
Do tretice k paradajkám, milujeme paradajkovú polievku v klasickej, či pozmenenej forme.. tu je jedna z nich:


INGREDIENCIE:
500g paradajok (nakrájané na kocky)
1mrkva (nahrubo nastrúhaná)
1cibuľa ( najemno nakrájaná)
30g masla
1 PL olivového oleja
1 ČL cukru
1/2 Litra zeleninového vývaru
250ml vody
50 ml smotany na varenie
bazalka (sušená, čerstvá - hlavne na ozdobu)
mleté čierne korenie, soľ


POSTUP:
Do hrnca dáme rozohriať maslo s olejom a osmahneme a podusíme asi 10 minút zeleninku. Následne zalejeme vývarom, dolejeme vodu a varíme ešte polhodinku.
Po polhodine polievku rozmixujeme na hladkú zmes, pridáme cukor, bazalku (podľa chuti), smotanu, korenie a dosolíme. Ešte chvíľku povaríme a odstavíme. 
Ozdobíme čerstvou bazalkou.


1.


2.

3. bazalkový detail

4. Dobrú chuť!

2 komentáre:

  1. krásna polievočka ... rajčinková patrí u nás doma k najobľúbenejším ... som veľmi milo prekvapená, že ešte aj niekto iný okrem mňa, si ešte robí doma rajčinové pretlaky a zaváraniny :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. my sme to doma (moji rodicia) nerobili, ked tak, len paradajkovy dzus.. ale svokrovci to robia roky, tak mam skvely zdroj :)

    OdpovedaťOdstrániť