utorok 30. augusta 2011

Ryžový quiche so syrovo-syrovo-paradajkovou náplňou

Áno, paradajková sezóna pokračuje!...
...toto jedlo bolo súčasťou dnešného obedového menu spolu s predchádzajúcou polievkou.
Je to kombinácia dvoch receptov, ktoré ma v posledných dňoch oslovili v časopisoch o varení, ktoré patria medzi moju obľúbenú literatúru... :)
Ryžový podklad je z nového Gurmetu a náplň z júlového Dobrého jedla.


INGREDIENCIE:
1 lyžica masla na vymazanie formy
3 hrnčeky varenej ryže (čiže asi 2 hrnčeky "surovej")
1-2 vajíčka (ja som dala 2 menšie)
2 lyžice strúhaného syra (najlepšie parmezánu)


NÁPLŇ:
1/2 PL dijonskej horčice
100g topeného syra
150g mozzarelly (jedno balenie) - natrhanej na malé kúsky, alebo postrúhanej nahrubo
1 lyžica rozpusteného masla
1 vajce, ak použijete smotanu na varenie tak 2 vajíčka
150ml sladkej smotany
1 strúčik cesnaku, prelisovaný
1 KL sušeného oregana
1 ČL bazalky (môže byť aj sušená)
1 veľkú paradajku a 5-6 malých -  cherry, alebo 3-4 veľké, nakrájané na hrubšie kolieska (cherry na polovičky)
soľ, mleté čierne korenie


POSTUP:

Ryžu uvaríme klasicky podľa návodu, resp. môžeme použiť aj ryžu, ktorá nám ostala z obeda predchádzajúceho dňa. Pokiaľ sme ju varili čerstvo , necháme ju trochu vychladnúť a vmiešame do nej vajíčka a syr (môžeme ju dochutiť soľou, korením..).

Vložíme túto zmes do formy na pečenie (asi 26-28cm priemer) a vyformujeme quiche - čiže po bokoch necháme vyššiu vrstvu. Ryžu vložíme do rozohriatej rúry na 170°C a zapečieme asi 20 minút, do svetlozlata.
Kým sa pečie podklad, vymiešame náplň - čiže všetky suroviny okrem paradajok a čierneho korenia. Zmes rozotrieme na predpečený korpus a poukladáme na ňu paradajky reznou stranou navrch. Na záver posypeme čerstvo namletým čiernym korením. 
Hotový quiche dáme zapiecť znovu pri rovnakej teplote, ale na 35-40minút, kým nestuhne plnka.




Tu je výsledok:


..aj tu..

..ešte pár detailov..

..detail č.2(táto paradajka bola najfotogenickejšia)..

..a takto mizne..

...dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára