štvrtok 12. januára 2012

Pestrý avokádový šalát

Nedávno začal nový rok a akosi som to, pri všetkej snahe obmedzovať sa, znovu prehnala... alebo to je nezvykom jesť toľko dní, hoci v menších množstvách, také na trávenie náročné jedlá, ako kapustnica, zemiakový šalát, či rezne, alebo klobásu a k tomu plno sladkých dobrôt? Neviem, popravde, je mi to jedno a pomaly mi ten zaťažujúci pocit odišiel, no kým sa pobral znovu na rok preč, musela som ho trošku popoháňať ľahšími jedlami, medzi ktoré patril aj tento (čakane-nečakane) veeeľmi sýty šalátik.


Avokádo je skvelé, ja ho milujem len tak lyžičkovať na čerstvé pečivo a jemne osoliť. Podľa mňa viac ani nepotrebuje, ale raz za čas si zaslúži viac, ako byť náhradou masla. 
Milujem tú jeho krémovú konzistenciu, chuť vlašských orechov-aspoň mne ich veľmi pripomína a jeho zelená farba je proste nádherná! A napriek tomu, že nie je nejak nízkotučné, je mi to jedno, má aj svoje pozitívne stránky a je veľmi zdravé na pleť, vlasy a tak podobne, takže myslím hlavne na to... ;)))

Tento šalát vznikol pri hľadaní ideálneho avokádového využitia, no akosi mi žiaden recept nesedel na 100%, tak som všetky tie nápady skombinovala a vznikol môj vlastný. Je krásne pestrý, chrumkavý, cibuľovo - voňavý (čo už, ale stojí to za to :)) a ako som spomínala je aj dosť sýty, čiže z malého množstva surovín vzniknú asi 2 poriadne porcie, ktoré určite zasýtia.
 Čo je na ňom najlepšie? Že jeho príprava trvá pár minút, teda ak nepočítam varenie vajíčok. Stačí nasekať cibuľu a vydlabať avokádo, nasypať chrumkavé orechy a ochutiť... pardon, ešte priložiť uvarené vajíčko a hotovo! :)



INGREDIENCIE 
(asi pre 2 osoby, ale množstvá si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chute):
1 zrelé avokádo
1 červená cibuľa
1-2 vajíčka uvarené natvrdo
olivový olej
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
vlašské orechy - asi hrsť nahrubo posekaná

POSTUP:
Nakrájame si cibuľu na menšie/väčšie kúsky, kto ako má najradšej. 
Do toho vydlabeme lyžičkou avokádo. 
Premiešame a pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. 
Posypeme orechami a znovu premiešame. 
Pridáme rozkrojené vajíčko a máme hotovo. 

Koľko to trvalo - 5 minút? :)))

Podávame s opečenou bagetou, alebo len tak, bez pečiva.


Dobrú chuť!

5 komentárov:

  1. jeee super to vyzera, dostala som chut na salatik :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dakujem krasne Miska, vyskusaj a daj vediet, ci chutil ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milujem avokado! A presne tak ako si pisala, iba osolene na chlebiku opecenom, mnam. Ale toto by sa mi tiez pacilo spapat:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem Lucka,ze zdielas moj nazor :)))

    OdpovedaťOdstrániť