nedeľa 23. decembra 2012

VIANOČNÉ PEČENIE 2012 - Citrónové linecké plnené marhuľovým lekvárom s bieločokoládovou polevou

Linecké koláčiky patria na druhé miesto môjho najobľúbenejšieho vianočného pečiva. Je to absolútna klasika, ktorá nesklame ani počas celého roka, proste jeden z najideálnejších druhov domácich sladkostí.
Hľadala som nejakú malú obmenu klasiky a okrem makových, ktoré som robila pred dvoma rokmi (a veľmi ma lákali aj tento rok, ale nemala som doma ani zrnko maku) som našla aj tieto, ktoré sú takmer klasické, lebo u nás je linecké cesto ochutené práve citrónovo, ale odkedy si ho pamätám, vždy sme ho plnili iba ríbezľovým lekvárom a tak zmena na marhuľový urobila svoje. Taktiež, ak dobre viem, boli nanajvýš posypané práškovým cukrom, ale sú skvelé aj bez neho a tak poleva z bielej čokolády, ktorá si práve s marhuľami veľmi dobre rozumie z nich urobila celkom novú verziu.
Mne sa veľmi páčila a hlavne sa mi páči na lineckom pečive všeobecne to, že si dochutiť cesto môžeme absolútne čímkoľvek a vždy to bude dokonalé pečivo k šálke čaju, alebo kávy.


INGREDIENCIE:
210g hladkej múky
140g masla
70g práškového cukru
2 žĺtky
1 lyžička vanilkového cukru
nastrúhaná kôra aspoň z polovice citróna
2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
100g bielej čokolády
30-40g stuženého tuku - CERA a pod.

POSTUP:
Preosiatu múku zmiešame s cukrami a pridáme na kocky nasekané studené maslo, žĺtky a kôru z citróna spolu so šťavou. 
Vypracujeme hladké cesto a zabalíme ho do potravinovej fólie.
Na dve hodinky ho dáme do chladničky a môžeme si pozrieť nejaký pekný vianočný film :)
Po uplynutí času, ho na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme na cesto s hrúbkou asi 3-5mm a obľúbeným tvarom vykrajovačky povykrajujeme - v tomto prípade je dôležité aby konečný počet kúskov bol párny, keďže sa budú zlepovať, ale aspoň odpadá potreba venovať pozornosť tomu, či je rovnaký počet kúskov plných a kúskov s dierkou v strede, ale výber tvaru nechám už na vás.
Ja som si to zjednodušila takýmto spôsobom.
Jednotlivé kúsky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175°C necelých 10 minút - je potrebné ich strážiť, lebo niekedy začnú tmavnúť aj skôr.
Upečené kolieska necháme trošku vychladnúť a zlepujeme ich marhuľovým lekvárom, do ktorého môžeme ešte "cvrnknúť" trošku citrónovej šťavy, no a nakoniec ich polejeme bieločokoládovou polevou ( čokoláda + tuk roztopené vo vodnom kúpeli).

Zdroj inšpirácie: časopis Dobré jedlo

2 komentáre:

  1. moc pěkné linecké, moc se ti povedlo!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem krasne! mne pripadali take prilis obycajne co sa vzhladu tyka, ale chutovo su fakt vyborne :)

      Odstrániť