A to, že do obedov zahŕňame aj sladké jedlá (ovocné knedličky, palacinky, žemlovky a podobne), ktoré patria inde medzi dezerty, no my sme im dali dôležitejšie postavenie.
Ja (cukroholik) mám z času na čas tiež rada aj sladký obed a tak sa tejto zvláštnosti vôbec nebránim. :)
Toto jedlo je tiež sladké. Nie veľmi (teda podľa toho, koľko cukru si na povrch pred podávaním nasypete), ale sami o sebe tieto toliariky sladké nie sú skoro vôbec.
V živote som o tomto jedle nepočula (nuž na Kysuce moc často nechodím... teda neviem, či som tam už vôbec niekedy bola), kým som ho nevidela v časopise, ale veľmi ma zaujalo, jednak chuťovo a tiež svojou jednoduchosťou už na prvý pohľad.
POTREBUJEME:
500g tvarohu (použila som hrudkovitý, aj keď v pôvodnom recepte bol mäkký)
50g práškového cukru
50g masla
2 vajíčka
80g hrubej múky
70g krupice
štipka soli
200ml smotany na šľahanie
škorica
cukor na posypanie
POSTUP:
V mise zmiešame múku, krupicu, práškový cukor, soľ, tvaroh, vajíčka a maslo, až kým nám nevznikne tvarovateľné cesto, z ktorého odtŕhame a formujeme guličky, ktoré môžeme pritlačiť vidličkou a vznikne nám pekný vzor.
Uvaríme ich vo vriacej, jemne osolenej vode - keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte 2-3 minútky povariť, kým ich vyberieme dierovanou naberačkou do misky.
Nakoniec ich prelejeme smotanou, pocukrujeme a ešte oškoricujeme, mňam.
Dobrú chuť!
Zdroj inšpirácie: F.O.O.D.
Ahoj, něco podobného vaříme i u nás, jenom se to jmenuje jinak - je to dobré i s rozmačkanými jahodami smíchanými se smetanou:-) asi by to mohly být i borůvky /čučoriedky/. Někdy tvarohové knedlíčky omastím rozpuštěným máslem a posypu mletým mákem smíchaným s cukrem. Určitě zkusím i tvoji variantu:-) díky za recept. ahoj a hezké léto Zuzana
OdpovedaťOdstrániť