utorok 1. júla 2014

Kysucké sýrniky ...alebo tvarohové toliariky so škoricovo-smotanovou omáčkou

Náš národ (a ešte naši českí bratři) máme takú zvláštnosť, vraj jediní na svete... 
A to, že do obedov zahŕňame aj sladké jedlá (ovocné knedličky, palacinky, žemlovky a podobne), ktoré patria inde medzi dezerty, no my sme im dali dôležitejšie postavenie. 
Ja (cukroholik) mám z času na čas tiež rada aj sladký obed a tak sa tejto zvláštnosti vôbec nebránim. :)
Toto jedlo je tiež sladké. Nie veľmi (teda podľa toho, koľko cukru si na povrch pred podávaním nasypete), ale sami o sebe tieto toliariky sladké nie sú skoro vôbec.
V živote som o tomto jedle nepočula (nuž na Kysuce moc často nechodím... teda neviem, či som tam už vôbec niekedy bola), kým som ho nevidela v časopise, ale veľmi ma zaujalo, jednak chuťovo a tiež svojou jednoduchosťou už na prvý pohľad.







POTREBUJEME:
500g tvarohu (použila som hrudkovitý, aj keď v pôvodnom recepte bol mäkký)
50g práškového cukru
50g masla 
2 vajíčka
80g hrubej múky
70g krupice
štipka soli
200ml smotany na šľahanie
škorica
cukor na posypanie






POSTUP:
V mise zmiešame múku, krupicu, práškový cukor, soľ, tvaroh, vajíčka a maslo, až kým nám nevznikne tvarovateľné cesto, z ktorého odtŕhame a formujeme guličky,  ktoré môžeme pritlačiť vidličkou a vznikne nám pekný vzor.
Uvaríme ich vo vriacej, jemne osolenej vode - keď vyplávajú na  povrch, necháme ich ešte 2-3 minútky povariť, kým ich vyberieme dierovanou naberačkou do  misky.
Nakoniec ich prelejeme smotanou, pocukrujeme a ešte oškoricujeme, mňam.


Dobrú chuť!


Zdroj inšpirácie: F.O.O.D.

1 komentár:

  1. Ahoj, něco podobného vaříme i u nás, jenom se to jmenuje jinak - je to dobré i s rozmačkanými jahodami smíchanými se smetanou:-) asi by to mohly být i borůvky /čučoriedky/. Někdy tvarohové knedlíčky omastím rozpuštěným máslem a posypu mletým mákem smíchaným s cukrem. Určitě zkusím i tvoji variantu:-) díky za recept. ahoj a hezké léto Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť