Od začiatku roka som znovu nabehla na nejaký cielene zdravší stravovací režim a rozhodla som sa tiež objavovať potraviny, ktoré som ešte neochutnala.
Medzi takéto potraviny patrí aj quinoa, po ktorej som už dlhšiu dobu pokukovala.
Nie je nejak chuťovo výrazná, čiže stačí k základnej uvarenej quinoi pridať buď sladké prísady a dostanete zdravý dezert, alebo ju dokončíte na slano a vytvoríte napríklad takýto zdravý obed.
Quinoa je zdravšou alternatívou príloh k jedlám, takže skvele nahradí aj klasiku ako ryža, či zemiaky.
Radí sa medzi "superpotraviny" - to sú tie, ktoré vám podľa niektorých článkov zachránia, alebo aspoň predĺžia život, alebo sa pri ich konzumácii zmeníte na krásnu, chorobám odolnú hotovú princeznú (u mňa žiaľ žiadna zmena nenastala ani tentokrát, asi potrebujem niečo silnejšie,haha).
Keď už pre nič iné, aspoň pre odľahčenie trávenia / svedomia, či spestrenie jedálnička ju určite vyskúšajte.
POTREBUJEME:
340 g uvarenej quinoi (to je necelých 100 g surovej)
2 vajíčka
hrsť petržlenu
1 stredná nadrobno nasekaná cibuľa
2 strúčiky cesnaku
sušené paradajky
špaldová múka na zahustenie
soľ
šalát:
avokádo
cherry paradajky
citrónová šťava
olivový olej
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP:
V prvom rade si uvaríme quinou - v osolenej vode, prípadne v zeleninovom vývare (pomer vody a quinoi je 2:1) - približne za 15 minút sa voda vsiakne a vyvarí a môžeme ju ešte pár minút navyše nechať odstavenú odležať (ako keď sa varí ryža).
Uvarenú a chladnejšiu quinou zmiešame s vajíčkami, petržlenom, cibuľou, prelisovaným cesnakom, nasekanými sušenými paradajkami a ochutíme zmes soľou.
Pokiaľ je zmes veľmi riedka na tvarovanie placiek, prisypeme trochu špaldovej múky na zahustenie.
Rúru si predhrejeme na 180°C a plech vyložíme papierom na pečenie.
Na papier ukladáme placky, ktoré si vyformujeme rukami a pečieme približne 15-20 minút (prípadne dlhšie, aby boli zlatisté).
Kým sa nám pečú placky, pripravíme si šalát.
Nakrájame si cherry paradajky a očistené avokádo na kúsky (môžeme pridať nadrobno nakrájanú červenú cibuľu).
Ochutíme ich olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Podávame s plackami ako ľahký obed, či večeru.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára