Tento recept patrí medzi tie, ktoré Vám padnú do oka a jednoducho ich musíte skúsiť.
Je to nepečený recept a pripraviť ho môžete pokojne aj na poslednú chvíľu.
Je vhodný skôr pre dospelých, pretože obsahuje alkohol a jedinú chybu, ktorú má, je tá, že sa míňa neskutočne rýchlo.
U nás doma to je tohoročný favorit.
POTREBUJEME:
200-250 g rozdrvených detských piškót
125 ml smotany na šľahanie
500 g bielej čokolády
60 - 100 ml rumu (podľa toho aké "dospelácke" to chcete mať)
1/4 ČL škorice
1/4 ČL mletého muškátového orieška
POSTUP:
Smotanu si privedieme k varu a odstavíme.
Vmiešame polovicu nalámanej čokolády a miešame, kým sa nerozpustí.
Nakoniec vmiešame rum a prisypeme piškóty (množstvo je relatívne, pretože to závisí od konzistencie hmoty, preto ich prisypávajte podľa potreby) zmiešané s polovicou škorice a polovicou muškátového orieška.
Vypracujeme jednotnú hmotu a odložíme do chladničky asi na 2 - 3 hodiny.
Z vychladenej zmesi tvoríme guľôčky o veľkosti vlašského orecha a ukladáme ich na tanier, či podnos.
Guľôčky potom vložíme asi na 30 minút do mrazničky.
Zatiaľ si roztopíme nad vodným kúpeľom zvyšok čokolády a guľôčky v nej obaľujeme.
Snažíme sa, aby ich čokoláda rovnomerne obalila a zvyšok odkvapkal (môžeme ich napichnúť na špáratká a tie potom zapichovať do polystyrénu.
Každú guľôčku nakoniec posypeme štipkou zvyšného korenia.
Uskladňujeme ich v chladničke na najvyššej poličke, aby sa aspoň pár z nich dočkalo Vianoc.
Zdroj inšpirácie: Apetit
Krásny deň prajem,
OdpovedaťOdstrániťmožno si sedím na kábli, ale do receptu teda žiadny vaječný likér nejde? Uvádzate iba rum.
Ďakujem za vysvetlenie.
Mimochodom, veľmi obdivujem všetky vaše fotky na vianočné koláčiky, máte to krásne naaranžované. Sú skutočne profesionálne. Prajem príjemné prežitie sviatkov a plno elánu do pečenia!
||Jar||
nie, nejde, vsetky tie chute dokopy pripominaju chut vajecneho likeru :) ale ak mate chut, mozete rum skusit nahradit vajecnym likerom. :)
Odstrániťdakujem velmi pekne za mile slova, prajem Vam krasny vianocny cas! :)