streda 18. januára 2017

Odľahčené cestoviny Bolognese

Začiatkom roka sa zo všadiaľ naokolo sype šošovica, fazuľa, či iná strukovina.
Je to pravdepodobne nezmyselnou poverčivosťou o peniazoch, no asi aj tým, že strukoviny sú veľmi sýte a ideálne jedlo do chladného počasia. 
U nás doma fičia strukoviny celoročne a sú veľmi obľúbené.


Šošovicu (zelenú, či červenú) najčastejšie jedávame v klasickej polievke aj v podobe "prívarku", resp. dusenú s vajíčkom, alebo s údeným mäskom, či vo fašírkach, mňam.

V poslednej dobe ma však oslovil recept na kombináciou s paradajkami v omáčke Bolognese, kde nahrádza mäso a ide jej to celkom dobre!
Omáčka je tak ľahšia, zdravšia a nemenej výdatná a chutná. 
Zavďačíte sa ňou dokonca aj tým náročnejším stravníkom - deťom, či mäso-milujúcemu manželovi.


ODĽAHČENÉ CESTOVINY BOLOGNESE 


POTREBUJEME (4 porcie):
300 g šošovice
2 konzervy paradajok
1 malý paradajkový pretlak
3-4 prelisované strúčiky cesnaku
10 sušených paradajok (prípadne viac)
400 g nahrubo strúhanej mrkvy
3 ČL oregána
hrsť čerstvej bazalky
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
500 g cestovín
strúhaný parmezán


POSTUP:
Na 2 lyžiciach oleja si pár minút podusíme strúhanú mrkvu a lisovaný cesnak.
Pridáme sušené paradajky nakrájané nadrobno, pretlak a sušené oregáno.
Zalejeme paradajkami z konzervy a pridáme ešte 500 ml vody.
Vsypeme prebratú a umytú šošovicu a okoreníme.
Dusíme približne 45 minút, kým sa neuvarí šošovica.
Počas dusenia podľa potreby môžeme priliať ďalšiu vodu.
Pred koncom varenia dochutíme soľou.
Po odstavení vmiešame nasekanú bazalku.

Podávame s uvarenými cestovinami, posypeme parmezánom a ozdobíme lístkami bazalky.


Dobrú chuť!

3 komentáre:

  1. Fuha, zaujimavy recept, červenú šošovicu mám rada, deti ju v polievke veľmi nemajú radi, ale cestoviny a paradajky milujú, toto určite skúsim, vďaka za super recept

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v tomto recepte je použitá zelená/hnedá/klasická šošovica. Ale je možné použiť aj červenú, len doba varenia sa podstatne skráti,takže by som ju pridala až približne po 10 minútach a potom ju treba variť len krátko (cca 15 minút) a ustrážiť si jej konzistenciu, aby sa nerozvarila. verím, že bude chutiť celej rodine :)

      Odstrániť