Medzi pravidelné obedy u nás doma, najmä počas leta, patria určite zeleninové polievky.
Jednou z najobľúbenejších je Minestrone.
ZELENÁ POLIEVKA MINESTRONE
Minestrone (talianska zeleninová polievka) je veľmi vďačné, hlavne zeleninové jedlo, pretože nemá žiadne "pravidlá", teda ingrediencie, ktoré do nej "musíte" pridať.
Môžete nekonečne improvizovať a použiť čokoľvek čo doma nájdete (kľudne aj trochu klobásky, či slaninky... ).
Tentokrát tu mám jej "zelenú verziu", čiže som vynechala najmä paradajky a použila som len zelenú zeleninu.
Osviežujúcu chuť jej dodáva citrónová kôra a šťava.
POTREBUJEME:
200 g krájaného kučeravého kelu
2 póry na kolieska
veľkú hrsť nakrájanej zelenej fazuľky
2-3 nasekané stonky stonkového zeleru
1-2 prelisované strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
1 PL masla
1 - 1,5 L zeleninového vývaru
100 g cestovinovej ryže (alebo iných drobných cestovín)
čerstvá bazalka
citrón - kôra aj šťava (ideálne z biocitróna, kvôli kôre, no ak nemáte, skvele ho nahradí aj kôra Finesse od Dr.Oetker, ktorá je síce trošku osladená, ale to sa v chuti polievky úplne stratí)
mleté čierne korenie
soľ
strúhaný parmezán
Teraz v lete do nej pridajte ešte na kocky nakrájanú malú cuketu a bude úplne dokonalá!
POSTUP:
V hrnci na rozohriatom oleji s maslom si v hrnci opečieme pór a zeler (ak použijeme cuketu, tak aj tú).
Na poslednú minútu pridáme cesnak, premiešame, zalejeme horúcim vývarom a ochutíme soľou a korením.
Prihodíme kel, fazuľku a cestoviny, necháme zovrieť a varíme tak dlho, kým nie sú cestoviny "al dente" uvarené.
Na záver pridáme nasekanú bazalku, citrónovú kôru a šťavu - podľa chuti a hrsť strúhaného parmezánu, ktorý polievke dodá tú pravú arómu a premiešame.
Odstavíme a hneď podávame.
Jednotlivé porcie ozdobíme bazalkou a syrom.
Dobrú chuť!
Na záver tu mám pre vás ešte pár mojich starších receptov na túto dobrotu:
Farebná jesenná minestrone, ktorá skvele spestrí sychravé dni, ktoré čoskoro prídu.
Hrejivá minestrone v zime, ktorá vás príjemne zahreje.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára