štvrtok, 24. apríla 2014

Mrkva, cícer, kuskus, feta ...Maroko?

Zvláštne jedlo, hlavne, keď v prvom rade ide o akýsi typ mrkvového gulášu (teraz som tomu dala, haha...).
Veľmi zaujímavé spojenie chutí, voňavé, hravé, exotické a zdravé.
Chuť jedla, ktorá sa opísať nedá...  treba ochutnať.


POTREBUJEME:
2PL oleja
1 cibuľa očistená a nakrájaná
3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
1/2ČL mletého koriandra
1/2ČL rímskej rasce
1/2ČL mletého zázvoru
1/2ČL mletej sladkej papriky
1/2ČL kajenského korenia
3-4-5 (kľudne aj trochu viac) väčších mrkiev nakrájaných nahrubo
konzerva krájaných paradajok
2PL citrónovej šťavy
250ml zeleninového vývaru
150-200g vopred namočeného a uvareného cíceru (alebo z konzervy)
150g uvareného kuskusu
100-150g syra feta, alebo iného balkánskeho


POSTUP:
V hrnci si najskôr opečieme na oleji cibuľu do sklovita.
Pridáme koreniny a keď sa rozvoňajú, prihodíme aj cesnak a pár sekúnd opekáme, kým prihodíme kúsky mrkvy a premiešame, aby sa obalila.
Pridáme paradajky a citrónovú šťavu s vývarom.
Prikryté varíme 20 minút (kým nie je mrkva uvarená) a nakoniec vmiešame cícer a povaríme. 
Dosolíme a po odstavení vmiešame kuskus.
Jednotlivé porcie ozdobíme syrom, prípadne nejakou zeleňou - mäta, koriander, alebo stačí aj petržlenová vňať (nech to tomu dodá říz :) ), no ja som doma nič také nemala.


Dobrú chuť!




Zdroj inšpirácie: Apetit




Arašidový koláč s medom

Ak náhodou niekto zablúdi k môjmu blogu aj cez FB, tak vie, že asi pred 100 rokmi (pár týždňami - ja to proste nechápem, ale jednoducho na ten zrýchlený čas nestíham) som tam "avizovala", že sem pridám recept na "niečo" kde sú arašidy - SOLENÉ! s medom.
O tom, že solené arašidy sú v kombinácii s niečím sladkým práve tou lepšou volbou, ako nesolené už vieme dávno... ja neviem, ako je to možné, ale jednoducho je to úžasne vyvážená chuť a dôkazom toho je Snickers, ktorý (keby nemal asi milion kalórií) by som jedla každý deň ako chlieb, lebo to sa proste nepreje. 
No a tak bez obáv, keď vám doma zavadzajú solené arašidy, kľudne ich môžete šupnúť rovno do medu! :)))




POTREBUJEME:
180g masla
100g arašidového masla - ja som použila crunchy/s kúskami
100g trstinového cukru
100g medu
3 vajcia
250g hladkej múky
100g jemne mletých solených arašidov
na dokončenie:
3-4PL tekutého medu
100g hrubo nasekaných arašidov



POSTUP:
Vyšľaháme si zmäknuté maslo s arašidovým, s cukrom a medom do peny. 
Potom postupne na striedačku všľahávame vajce a lyžicu múky a nakoniec vsypeme aj zbytok múky a vypracujeme hladké cesto.
Nakoniec vmiešame mleté arašidy a zmes vlejeme do formy vyloženej papierom na pečenie.
Pečieme pri 150°C približne 40 minút, resp. kým špáradlo nie je takmer suché.
Po upečení hneď husto popicháme špáradlom a  potrieme medom, ktorý sa vsiakne (nebojte, smelo do toho, lebo napriek všetkej sladkosti, ktorú obsahuje nie je nejak prehnane sladký).
Necháme vychladnúť a posypeme povrch nasekanými arašidmi, prípadne ešte "pofrckáme" nejakou lyžicou medu a podávame k šálke kávy, či čaju.



Dobrú chuť.


Zdroj inšpirácie: Gurmet