utorok 6. marca 2012

Jablkovo-mrkvová nátierka s kari - kôprovým nádychom

Táto nátierka je veľmi zaujímavá. 
Neviem, ako u vás, ale spomenula som si pri nej na detské časy, keď chvíľu "fičal" chlebík natretý taveným syrom (alebo niečim podobným) a na tom plátok jabĺčka... trochu divná kombinácia, viem, ale chuťovo sa to k sebe hodilo.
V tejto nátierke jablko stretáva okrem syra aj mrkvu, s ktorou si podľa mňa rozumie veľmi dobre a doplňuje ich, pre mňa úplná zvláštnosť - kari a kôpor.
Fakt je to trochu taká chuťová divočina a priznám, že v prvom momente keď som ju ochutnala, tak som si v mysli povedala, že ju môžem ísť kydnúť rovno do... tam! 
Ale! 
Keďže v poslednej dobe sú moje chuťové poháriky stále viac zvedavé a prvé ochutnanie ich neuspokojí, dumala som, že na tých chutiach predsa len niečo spojité je... a dumala som okolo nej až toľko, že som ju na posedenie zjedla celú úplne sama... ešte že je zdravá... :D
Je to proste nátierka pre zvedavcov, ktorý klasické chute radi podtrhnú nejakou (pre mnohých čudnou) novotou, ale je fajná a ešte keď ju zjemníte Lučinou (ktorú sme my doma nemali), tak ju doladíte k zvláštnej skvelosti... 



INGREDIENCIE ( asi pre 2 osoby):
3PL masla
cca 50g taveného syra - Bambino a pod.
1 menšie jablko
1 malá mrkva -  nastrúhaná najemno
1PL citrónovej šťavy
1/4ČL kari
1PL kôpru - nasekaného nadrobno, alebo sušeného
soľ
mleté čierne korenie

pre zjemnenie cca 100g Lučiny - alebo podobného smotanového syra

POSTUP:
V miske zmiešame maslo a syr (resp. aj Lučinu, ak ju použijeme).
Jablko si nakrájame na drobné kocky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou. 

(Môžeme aj polovicu jablka nastrúhať najemno a trochu vyžmýkať - túto polovicu potom premiešame s mrkvou a druhú polovicu nakrájať na kocky a primiešať k nátierke až s kôprom.)

Ak sme si nakrájali na drobné kocky celé jablko, zmiešame ho s mrkvou a primiešame k syrovo-maslovej zmesi spolu s kari korením.
Dochutíme soľou, korením a na záver primiešame kôpor.
Necháme trochu postáť, aby sa chute prepojili a podávame s obľúbeným pečivom.


Dobrú chuť!



Zdroj: Dobré jedlo





2 komentáre:

  1. To vypadá výborně, parádní tip na večeři, to musím někdy zkusit, a z běžně dostupných surovin, jablko a mrkev máme doma pořád, nějaký ten sýr taky a koření taktéž, takže vyzkouším. :-)

    OdpovedaťOdstrániť