Vďaka Bohu nebývam nejak často chorá ale tieto "nádchoidno-chrípkoidné" choroby fakt neznášam!
...ale asi nie som sama, tak už len vydržať.
Pre potešenie pridávam jeden "špeciálny" palacinkový recept na, povedzme, že zdravé palacinky.
Teda pre vysvetlenie - do mojej kuchárskej knižnice pribudol samozrejme popri očakávaní dieťaťa aj "návod na jeho použitie" od múdreho pána Bukovského a tak, ako nám chlapček rastie a miluje jedlo stále viac (po maminke a tatikovi :)), tak sa pomaličky snažím pripravovať ho na svet kde je aj iná ako kašovitá - chuťovo aj farebne častokrát neidentifikovateľná hmota, ktorá mu plní bruško. Ale tak ani tie gebuzinky nie sú práveže až také zlé, ale budú časom aj lepšie :). No a popri štúdiu múdrych návodov na starostlivosť o dieťa som objavila v kuchárke, ktorá k tej múdrej knihe patrí, aj recept na pôvodne nátierku, ale vraj kľudne aj náplň do palaciniek (dieťa ju samozrejme ešte nejedlo, ale určite ho s ňou časom zoznámim tiež).
Je to z tofu, čo považujem podľa doktorových slov za superpotravinu :) a je to sladké (doteraz som ho mala len na slano, ale tofu je vlastne "záležitosť", ktorá ani nemá špecifickú chuť, čiže z nej dokážete správnymi chuťami urobiť aj klobásu (verte mi, skúsila som a fakt sa to dá), tak prečo nie sladkosť bez výčitiek? :)
A čo sa týka palaciniek, tak arašidové tak celkom úplne nie sú, ale keď na ne natriete arašidové maslo, tak aj hej :)))
Tak poďme k receptu...
Arašidové palacinky:
POTREBUJEME:
hladká múka, kľudne aj špaldová
1 vajíčko
1ČL (hnedého) cukru
1/2ČL prášku do pečiva
100ml mlieka
štipka soli
olej
arašidové maslo
nesolené arašidy na posypanie
práškový cukor
POSTUP:
Múku, cukor, kypriaci prášok, soľ, mlieko a vajce si rozšľaháme na palacinkové cesto - taká riedko-hustá konzistencia palacinková a opekáme na oleji.
Ešte teplé všetky natrieme arašidovým maslom a naplníme tým "zázrakom", o ktorom píšem ďalej.
Zavinieme a posypeme nasekanými arašidami a práškovým cukrom.
Jablkový tofu-krém s hrozienkami:
POTREBUJEME:
1 biele tofu
2 jablká očistené
1/2 šálky hrozienok vopred namočených
1/2PL citrónovej šťavy
1PL arašidového masla
štipka (kľudne aj malá lyžička) škorice
POSTUP:
Všetko rozmixujeme a natierame na palacinky, alebo koláč, či chlieb.
Pravdepodobne v pomere k palacinkám sa vám časť zvýši, ale dá sa to mlsať aj lyžičkou... :)
...a dobrú chuť prajem!
Mňaaam milujem palacinky! A tieto vyzerajú byť obzvlášť chutné! Ani nevieš ako veľmi si ma potešila týmto článkom. Hneď si zapišem recept a čo najskôr si pripravým túto dobrotu!
OdpovedaťOdstrániťAnLen
Tak to vypadá úžasně! :) Palačinky a arašídové máslo miluju :)
OdpovedaťOdstrániťMoje detičky si veľmi pochutnali, vrátane mňa :) vynikajúci recept!
OdpovedaťOdstrániťvelmi sa tesim, ze Vam celej rodinke chutilo :)))
Odstrániť