Už viete čo budete večerať?
V poslednej dobe sa krásavica cvikla alebo červená repa teší veľkej obľube v našej domácnosti.
Objavujem stále nové a nové možnosti (nátierky, polievky, šaláty...), kde ju pridať a naposledy som ju využila v tomto slanom koláči quiche.
Veľmi chutný koláč, ktorý môžete rodine pripraviť na večeru, alebo vopred na raňajky, či rýchly obed do práce.
CVIKLOVÝ QUICHE
POTREBUJEME:
cesto:
60 g hladkej (špaldovej) múky
65 g celozrnnej (špaldovej) múky
60 masla
1 žĺtok
veľká štipka soli
náplň:
500 g uvarenej cvikly
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
3 vajíčka
1 kelímok kyslej smotany
200 g krémového syra/ nátierkového masla
100 g obľúbeného syra - akýkoľvek tvrdý syr, alebo feta, niva (nastrúhané/rozdrobené)...
olej
soľ
POSTUP:
Obe múky, soľ a maslo spracujeme na jednotnú drobenku.
Zapracujeme do nej žĺtok a 3 lyžice studenej vody.
Vypracujeme cesto, ktoré odložíme aspoň na hodinu do chladničky.
Po odležaní cesto vyberieme a ak sa podarí, rozvaľkáme, resp. postupne odtrhávame kúsky, ktoré vtláčame prstami do 28 cm formy (ak je to možné tak aj po bokoch).
Dno formy popicháme vidličkou a predpekáme 15 minút pri teplote 180°C.
Cviklu si nakrájame na plátky, alebo menšie kocky.
Na panvici si na oleji opečieme nakrájanú cibuľu a pridáme cviklu.
Opekáme asi 10 minút, na záver pridáme cesnak a odstavíme.
V miske premiešame vajíčka, smotanu a syry a dochutíme soľou.
Do zmesi vmiešame cviklovú zmes, navrstvíme ju na predpečený korpus a pečieme ďalej približne 30-40 minút.
Po upečení necháme pár minút vychladnúť a môžeme podávať.
Ak aj vy obľubujete cviklu mám tu pre vás pár tipov:
1. nedávno pripravovaný cviklový hummus, ktorý je jednoducho fantastický k čerstvému chlebu na raňajky, či k zelenine na večeru, alebo na desiatu.
2. cvikla je geniálna aj v koláčoch a tento brownies s orieškami a brusnicami sa teší veľkej obľube najmä u malých detí,
3. ak máte záujem o nejaké ľahké svieže jedlo, pripravte si tieto knedličky s mozzarellou a citrónovým maslom alebo zaujímavý cviklovo-šošovicový šalát s ryžou.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára