Pomedzi vianočné koláčiky na stôl vždy prepašujem aj zdravšie varianty.
Napríklad takéto guľôčky z pukancov, resp. burizónov.
Donedávna som poznala burizónové guľôčky len tie lepkavé karamelové, ktoré samozrejme milujem, ale potom som narazila na tento zdravší recept a povedala by som, že na tie karamelové som si po ochutnaní ani nespomenula.
Okrem burizónov je v recepte aj banán, čiže ich trvanlivosť je oveľa kratšia, ako pri bežných koláčikoch, takže je potrebné ich pripraviť len tesne pred Vianocami a potom rýchlo zjesť! ...čo si nemyslím, že by bol problém.
Takže ak vám doma popri pečení ostáva v košíku s ovocím prezretý banán a chcete aj ten nejak "koláčikovo" využiť, tak ho pridajte do týchto guľôčok na poslednú chvíľu.
"TAK TROCHU INÉ" BURIZÓNOVÉ GUĽÔČKY
POTREBUJEME:
2 kopcovité hrnčeky nesladených burizónov (použila som pohánkové pukance)
1 banán - ideálne prezretý
170 g arašidového masla
4 PL javorového sirupu (prípadne med, iný sirup)
1 PL kokosového oleja
1 kopcovitá lyžička škorice (kľudne aj dve!)
POSTUP:
Arašidové maslo, sirup a kokosový olej si roztopíme v menšom hrnci a rozmiešame, kým nám nevznikne jednotná zmes (nemusí sa to variť, len aby sa to spojilo).
Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a pridáme rozpučený banán a škoricu.
Hotový "krém" dôkladne primiešame k burizónom a dáme na hodinku do mrazničky stuhnúť (prípadne do chladničky na dlhší čas) aby sme dokázali zmes tvarovať.
Zo zmesi potom opatrne tvarujeme guľôčky (mne vyšlo približne 16 väčších kúskov, takže ich vyjde určite aj viac) a ukladáme ich do papierových košíčkov.
Skladujeme v chladničke v uzavretej nádobe maximálne 4 dni.
Sú to také energy burizónové guľôčky, pretože sú taktiež dosť výdatné, ale oveľa výživnejšie ako karamelky.
Skvele vás nakopnú napríklad pri vianočnom upratovaní, varení, či balení darčekov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára