Tieto placky sú fantastické aj zdravé jedlo do týchto studených predvianočných dní.
Majú nielen výraznú farbu, ale aj chuť a žiarivé tekvicové čatní ich skvele dopĺňa.
VOŇAVÉ KARFIOLOVÉ PLACKY S TEKVICOVÝM ČATNÍ
Nie som veľmi veľkým fanúšikom karfiolu,ale toto je určite jedno z mojich najobľúbenejších karfiolových jedál, pretože výraznými chuťami je v týchto plackách karfiol veľmi dobre zamaskovaný.
POTREBUJEME:
Placky:
1 menší karfiol (cca 400g)
250 g bulguru (môžete ho nahradiť aj kuskusom, či ryžou)
500 ml zeleninového vývaru
100 g nastrúhaného čedaru
2 vajíčka
2 PL špaldovej múky
1 ČL mletého koriandra
1/2 ČL kurkumy
1/4 ČL mletého chilli
1 ČL rímskej rasce
soľ
Tekvicové čatní:
250 g hokkaido tekvice
1 cibuľa
2 PL paradajkového pretlaku
1 strúčik cesnaku
2 PL pomarančovej šťavy
1 ČL medu
štipka škorice
mleté čierne korenie
soľ
olivový olej
petržlenová vňať/čerstvý koriander
POSTUP:
Umytý karfiol si nakrájame na menšie ružičky, 5 minút ich povaríme v slanej vode, scedíme, popučíme vidličkou a necháme trochu vychladnúť.
V veľkej miske si zalejeme bulgur vriacim vývarom a necháme nasiaknuť všetku tekutinu.
Keď sa bulgur "uvarí" (asi po 15 minútach), primiešame popučený karfiol, špaldovú múku, koreniny a soľ.
Kým nám zmes chladne, pripravíme si tekvicové čatní.
Na olivovom oleji si opečieme do sklovita nakrájanú cibuľu.
Pridáme tekvicu, cesnak a po chvíli aj paradajkový pretlak, ochutíme soľou a koreninami a podlejeme asi 50 ml vody.
Prikryjeme a dusíme, kým nám tekvica nezmäkne (priebežne môžme podliať ďalšou vodou podľa potreby.
Nakoniec vmiešame pomarančovú šťavu, med a celú zmes trochu popučíme vydličkou, aby vznikla taká "polokaša".
Do vychladenej karfiolovo-bulgurovej zmesi pridáme vajíčka rozšľahané so syrom.
Zo zmesi tvoríme lyžicou placky na plechu vyloženom papierom na pečenie (mierne pokvapkaným olejom) a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 15-20 minút (prípadne dlhšie a v polovici ich môžeme aj otočiť).
Placky je možné aj klasicky opekať na panvici pokvapkanej olivovým olejom.
Hotové placky podávame s tekvicovým čatní, posypané petržlenovou vňaťou, alebo koriandrom.
Dobrú chuť!
...ak vám čatní ostane (o čom pochybujem), tak ho môžete natrieť na hrianku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára