utorok, 5. mája 2015

Cmarová polievka s chrenovou kašou a slaninkou

Už dávnejšie som spomínala, že milujem také klasické domáce polievky a hlavne tie totálne jednoduché, pri ktorých máte pocit, že vám ich navarila prastará mama a chutia tou láskou, ktorú do nich vmiešala cez varešku.
Taká je aj táto polievka, na ktorú som pred pár týždňami narazila. 
Cmar som doteraz veľmi nepoužívala a dávam prednosť kefíru, alebo iným podobným kyslo-mliečnym výrobkom, ale po tejto polievke nám robí v chladničke spoločnosť pravidelne.
Táto polievka sa zdá na prvý dojem fakt trochu nudná, ale v kombinácii s chrenovými zemiakmi a slaninkou, prípadne trsom pažítky sa z nej stane razom luxusná záležitosť.







POTREBUJEME:
500 ml cmaru
1 L zeleninového vývaru
1-2 PL hladkej múky
3 strúčiky cesnaku
1 KL mletej rasce
soľ
mleté čierne korenie
50 g údenej slaniny opečenej do chrumkava
600 g zemiakov
50 ml mlieka
30 g masla
2 PL smotanového chrenu (kľudne aj viac/menej, podľa chuti)
prípadne pažítka na ozdobu (naša ešte len "pučí" v kvetináči)





POSTUP:
V hrnci si privedieme vývar do varu.
V mise si prešľaháme cmar, múku, rascu a prelisované strúčiky cesnaku a pomaly túto zmes vmiešame do vývaru, prehrejeme a dochutíme soľou a korením.
Pozor aby sa polievka nezrazila, mne sa to tak trošku "podarilo" a musela som to opraviť, takže neprevárajte.
Na chrenovú kašu si klasicky uvaríme zemiaky, ktoré potom popučíme s mliekom, maslom a chrenom.
Nakoniec do kaše ešte vmiešame slaninkové kúsky.
Polievku podávame s kopčekom kaše a môžeme ozdobiť pažítkou a korením.


Dobrú chuť!






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára