sobota 3. marca 2018

RAŇAJKY NA VÍKEND: Domáci toastový chlieb





Keď máte radi toastový chlieb a upečiete si tento, tak už nikdy nebudete chcieť tú "drobivú vatičku" z obchodu!


Niečo také bolo napísané pri recepte v knihe od Apetitu na tento chlieb a veľmi som tomu neverila.




Teda viem, že domáce pečivo, či chlieb, sa s tým v obchode nemá porovnávať, lebo domáce je vždy naj, ale že sa tento chlieb spolu s týmito chrumkavými rožkami stane stálicou nášho stola, by som nečakala. Robila som ho už minimálne desaťkrát, pretože je neskutočne jednoduchý na prípravu a chutí ako ten najlepší toastový chlieb, čo ste kedy jedli.
Siahnem po ňom vždy, keď nám dojde pečivo a nechce sa mi "šúľať" rožky.
O tom, že po upečení vydrží "v kondícií" tiež celkom dlho (dokonca aj bez chémie!), ani nehovorím. 
Len to čakanie, kým vychladne... no stojí to za to, pretože je jednoducho najlepší!


DOMÁCI TOASTOVÝ CHLIEB

Tento chlieb je fantastický s čímkoľvek!
Či už z neho pripravíte klasické zapečené toasty plnené syrom, šunkou, salámou, cibuľou, alebo pre zmenu banánmi a arašidovým maslom, alebo ho natriete obľúbenou nátierkou, určite si dokonale pochutnáte. 

Ale niekedy stačí aj obyčajné maslo a džem...

POTREBUJEME:
250 g hladkej špaldovej múky 
150 g celozrnnej špaldovej múky
250 ml mlieka
5 g sušeného droždia (prípadne 1/4 kocky čerstvého)
1 PL masla + na vymazanie formy
1 PL cukru
1/2 PL soli

(ak chceme obyčajný biely toastový chlieb, kľudne uvedené množstvo celozrnnej múky nahradíme hladkou)


POSTUP:
Mlieko si trochu ohrejeme a zmiešame s rozpusteným maslom a cukrom.
Pridáme droždie a dobre rozmiešame (ja niekedy pár minút počkám, nech sa začne tvoriť kvások, ale nie je to potrebné).
Do veľkej misy preosejeme múky a soľ a urobíme doprostred jamku, kam zmes vylejeme.
Začneme vypracovávať hladké cesto (ak je potrebné, môžeme pridať ďalšiu múku - je jedno, či hladkú, alebo celozrnnú, prípadne mlieko).
Cesto dáme vykysnúť na teplé miesto približne na hodinu.
Potom cesto vezmeme do rúk a natiahneme a zrolujeme - zopakujeme to ešte 2-3 x. 
Následne ho vložíme do formy na chlebík vymazanej maslom a necháme prikrytý kysnúť ešte aspoň 30-40 minút.
Rúru si vyhrejeme na 220°C a po vložení chlebíka teplotu ihneď stiahneme na 190°C.
Pečieme polhodinu, prípadne o 5 minút dlhšie - po upečení by malo poklopanie na kôrku znieť klasicky chlebovo - duto.

Necháme celkom vychladnúť a môžeme nakrájať.

Tentokrát sme si osladili raňajky novými džemami Relax 100% z ovocia, ktoré som mala možnosť vyskúšať.

Priznám sa, že som mala o týchto produktoch veľké pochybnosti (verím len poctivej domácej výrobe), no po ochutnávke som to hneď oľutovala, pretože môžem potvrdiť, že sú to tie najlepšie džemy aké som ochutnala!
Fakt to bolo pre mňa obrovské prekvapenie!
Potvrdil to aj môj muž (a to on nie je vôbec na "lekváriky"), môj syn (ktorý ich teraz ku všetkému pýta - dnes chcel dokonca párky s lekvárom!) a aj ďalší ľudia z rodiny.

Chutia ako čisté ovocie - a to preto, že aj sú - len ovocie osladené jablkovou šťavou!

Môj favorit je príchuť broskyňa - takmer celý som vyjedla lyžičkou!
...takže, ak dojdú v špajzi "homemade zásoby", už viem, po ktorý budem bežať do obchodu.


Mňam a krásny zamrznutý víkend želám!


2 komentáre:

  1. Chlebík vypadá parádne, omnoho lepšie, ako akýkoľvek z obchodu! Ten perfektne nafúknutý tvar, no hotové umelecké dielo!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem krasne! je to velka dobrota :)))

      Odstrániť