utorok 12. júna 2012

Jahodové muffiny

Ako som minule spomínala, aj do našej záhrady zavítalo leto a začala intenzívne produkovať rôzne fantastické plody našej práce.
Ako prvými nás obdarovala úúúžasnými červenými šťavnatými jahodami, ktoré sú (ako bonus) dokonca "bio", lebo túto dokonalosť im nezabezpečil žiaden postrek, len šikovné, ochotné ruky mojej švagrinky a samozrejme požehnanie "zhora"...takže veľká vďaka! :)
No a keďže záhrada je v posledných dňoch v jahodovej produkcii nezastavitelná, priebežne musíme zúžitkovať, čo nám ponúka a robiť tiež radosť svojim chuťovým pohárikom.
A preto, že už dávnejšie do našich chuťových končín nezavítali milované muffinky a jahodová sezóna jednoducho nedá pokoj (vďaka za to,lebo pre mňa by mohla byť aj celý rok! :D), tak som sa rozhodla pre tento, pôvodne Nigellin, recept na (v jej verzii) mini-muffinky.
Na rozdiel od väčšiny jej receptov, tieto muffiny nie sú tak výrazne sladké, no zato sú bohato jahodové a osviežujúce.
Ja plech na mini-muffiny nemám, takže z pôvodných 24 mi vyšlo asi 10-11 klasických.





 INGREDIENCIE:
1 hrnček jahôd pokrájaných na štvrtinky, alebo aj menšie kúsky
1PL citrónovej šťavy
1 hrnček hladkej múky
1/2 hrnčeka cukru
1ČL kypriaceho prášku
1/4 hrnčeka oleja
1/3 hrnčeka kyslej smotany
1ČL vanilkového extraktu
1 veľké vajce
práškový cukor na posypanie





 POSTUP:
Postup je jednoduchý, ako pri väčšine receptov na muffiny, a čiže...

1. Múka + cukor + kypriaci prášok = suchá zmes.
2. Olej + kyslá smotana + vanilkový extrakt + vajce = mokrá zmes.
3. Kúsky jahôd + citrónová šťava = jahody s citrónovou šťavou :D
4. Suchá + mokrá zmes = cesto.
5. Cesto + jahody s citrónovou šťavou = príležitosť naplniť muffinové košíčky.
6. Naplnené muffinové košíčky + rúra vyhriata na 200°C + pečenie así 14 minút + následné chladenie a nakoniec posypanie práškovým cukrom = skvelý jahodový chuťový zážitok,  mňam! :)))



14 komentárov:

  1. Takže si musím počkat, až budeme mít od dědy další várku jahod a muffinky budou taky!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mnam, az sa mi slinky zbiehaju.... jahodkove moze byt vzdy aj u mna:).... verim, ze ta smotana urobila svoje v tom cesticku...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veru urobila, su take jemne, vlacne a pritom takeee jahodoveeee..asi si pojdem este jeden muffin takto na vecer dat :D

      Odstrániť
  3. Fantastické mafinky plné jahôd:-)... ja si na tie naše bio ešte musím počkať, zatiaľ len tie z tržnice to istia:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kdybych právě nedopekla bublaninu, tak jdu upéct tohle, mňam!:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odpovede
    1. Yvett, dakujem a poviem ti, ze nielen vyzerajuuu... ;)

      Odstrániť