utorok 10. septembra 2013

Rozlúčka s letom... alebo ríbezľovo-tvarohový koláč s vôňou domova

Konečne som sa dopracovala k tomu, aby som znovu niečo "publikovala", hurá! (komu sa nechce čítať slohy nech túto časť preskočí! :D )
Nie že by náš drobec bol nejaké netolerantné dieťa, ktoré si vyžaduje neustálu pozornosť, ale poznáte ten začiatočný kolobeh rodičovstva, keď sa vám vo voľnej chvíli nechce nič a keď vravím nič, tak tým myslím absolútne nič. A keďže z nevysvetliteľných dôvodov sa zrýchlil čas a tá voľná chvíľa trvá 3x kratšie, tak sa vám už fakt nič nechce, ani keď sa nudíte. 
A to my máme ešte dieťa, ktoré je úplne fantastické, dobré, veľa spí, neplače, síce sem tam už vystrkuje rožky, ale je s ním každý deň kopec srandy a je fascinujúce pozorovať ako sa ľudská myseľ rýchlo vyvíja, takže každý deň je nádherne plnohodnotný. :)

Pomaly (vlastne celkom rýchlo) sa rozbehla aj naša kuchyňa, strávil zatiaľ všetko, čo som zjedla, takže ostalo už len minimum surovín, ktoré som neskúsila, ale myslím, že aj to bude ok. 
Mám nafotených aj pár iných jedál, ktoré plánujem popridávať, no ak si nepohnem,tak budú trošku neaktuálne, ale však leto bude snáď aj budúci rok, tak si na svoju chvíľu počkajú.
Okrem toho som sa rozhodla začať viac venovať pozornosť "sezónnosti" potravín a nevymýšľať varenie letných jedál, keď je von bielo... no sem tam si to leto možno pripomeniem, ale chcela by som, aby sme využívali potraviny zmysluplnejšie, pretože predsa len je naše telo nastavené na určitý kolobeh potravinových zdrojov ešte od našich praotcov a pramám a to len táto divná moderná-ku-všetkému-prístupná doba nám v tom chce urobiť bordel (pardon) a následky sú potom aké sú... 
Nevravím, že teraz budeme žiť nejak zdravo (všetky moje pokusy o radikálne zdravé stravovanie zlyhali), ale poviem vám, čo už isto viete (minimálne maminy), že to, čo ponúkate zo svojej stravy dieťaťu v materskom mlieku, človeka viac nakopne uvažovať, čo hodí do brucha a aký to bude mať efekt. 
Tak verím, že sa mi podarí doviesť "sezónu" do našej kuchyne čo najefektívnejšie. 

(K tomuto kroku ma inšpiroval aj darček, ktorý som dostala na narodeniny - knihy od Hanky Michopulu - Recepty z farmářského trhu 1,2.. rozumné knihy od rozumnej ženy :).)

No, vypísala som všetko, čo som posledné mesiace v hlave spracovávala a zažívala a poďme k receptu...


Nič prevratné, no predsa tak úžasne domáci koláčik, ktorý osvieži horúce letné dni a keď máte nejaké ovocie už skryté v mrazničke, tak počas bielych dní navodí spomienky na teplé leto.



Vyzerá úplne obyčajne, je ho až na dva plechy, no mizne bleskurýchle! :)




POTREBUJEME:
500g polohrubej múky
250ml mlieka
75g cukru
25g droždia
75g masla
2 žĺtka
kôra z 1 citróna
1ČL soli
1/2kg ríbezlí (ale kľudne aj iného drobného ovocia)
1 vajce na potretie okrajov koláča
tvarohová plnka:
400g mäkkého tvarohu
1 vajce
2-3PL cukru
chrumkavá posýpka:
100g masla
140g hrubej múky
100g cukru


POSTUP:
Múku si preosejeme do väčšej misy a uprostred urobíme "bazénik" na nakysnutie kvásku. 
Vlejeme doň trochu teplého mlieka, rozdrobíme droždie, prisypeme polovicu cukru a necháme 10-15 minút nakysnúť.
Potom pridáme zmäknuté maslo, zbytok cukru, žĺtky, kôru, soľ a zapracujeme postupne aj zvyšok mlieka - podľa potreby.
Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí a necháme 2 hodiny kysnúť.
Zatiaľ si pripravíme ríbezle a tvarohovú plnku - vymiešame všetky uvedené ingrediencie na jednotný krém.
Keď nám cesto vykysne, rozdelíme ho na dve polovice. 
Vystelieme si plech papierom na pečenie, alebo ho vymažeme maslom, položíme naň jednu časť cesta a rukami rozťahujeme na tenkú "placku" - koľko sa dá, aby sa nezačalo trhať. 
Tak urobíme aj s druhou časťou cesta.
Na obe "placky" nanesieme 2cm od okrajov v pruhoch tvarohovú plnku   a nechávame medzi nimi 2-3cm medzery, do ktorých vsypeme opatrne ríbezle 
Ovocnú časť posypeme posýpkou z masla, cukru a hrubej múky (jasné, že nevadí, keď nám popadá aj na tvaroh) a opatrne potrieme okraje cesta rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C  okolo 20 minút - sledujte okraje koláča, ktoré majú byť bronzové.
Po upečení vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť, kým koláč pokrájame na ľubovoľné útvary.
Koláč vyzerá trochu neforemne, tak naozaj domácky, ale chuť prekričí aj chýbajúce estetično. :)
Tak snáď vám bude chutiť!


...keďže som bola veľmi dobrá, tak som dostala (na asi všetky sviatky najbližších 5 rokov :D ) úžasný darček... zrkadlovku, tak sa spoznávame, zoznamujeme a snažím sa učiť nové veci... preto tu je toľko fotiek (podľa mňa inak veľmi fotogenického koláčika), za ktorých nedostatky sa vopred ospravedlňujem... :)


Zdroj inšpirácie: kniha Koláče z Apetitovskej edície ..recept je ale trochu pozmenený.

4 komentáre:

  1. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 85 000 pozbieraných receptov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.

    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    info@hladatrecepty.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rybíz a tvaroh já ráda, díky za recept:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzerá veľmi chutne a ďakujem za recept :)

    OdpovedaťOdstrániť