štvrtok, 17. júla 2014

Pikantné tvarohové cestoviny so slaninkou

Máte radi rezance s tvarohom? 
Ja veľmi a najviac s tvarohom neochuteným, úplne neutrálnym, mňam! ...teda s jemným maslovým prelivom, aby to nebolo príliš suché. 
Poznám však aj sladké, či (haluškovú) verziu s vypečenou slaninkou a tá veru tiež nie je odolateľná tak ľahko.
Tento recept je ale takou "vyšperkovanou" verziou tej haluškovej s nádychom talianskej kuchyne.







POTREBUJEME:
250-300g cestovín 
70g nakrájanej anglickej slaniny
1 chilli paprička
1-2 strúčiky cesnaku
150-200g tvarohu
1PL olivového oleja
hrsť lístkov bazalky
soľ
parmezán




POSTUP:
Cestoviny si uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale.
Na veľkej panvici opečieme na olivovom oleji slaninu a chilli papričku a ku koncu primiešame aj prelisovaný cesnak (opekáme spoločne asi pol minúty).
Vmiešame tvaroh, chvíľu ho prehrievame, osolíme a odstavíme.
Nakoniec vmiešame bazalku a uvarené cestoviny.
Podávame ozdobené strúhaným parmezánom a bazalkovými lístkami.



Dobrú chuť prajem!




Zdroj inšpirácie: Apetit

nedeľa, 13. júla 2014

Karfiolový krém s cesnakovo-syrovými haluškami

Karfiol je zvláštna zelenina. Priznám sa, že až tak veľmi ho neobľubujem, ale z času na čas mu akosi neodolám. No vždy, keď ho kúpim, snažím sa pripraviť ho trošku netradičnejšie.
Veľa jedál z neho som veľmi nepoznala, najradšej ho chrumkám surový a poznala som akurát tak vyprážaný, prípadne zapečený (neviem prečo, ale toto jedlo nepatrí medzi moje obľúbené), či klasickú polievku.
Zistila som však, že sa z neho dá robiť oveľa oveľa viac. Či už vegetariánske kari, alebo s cestovinami a slaninkou, alebo aj táto polievka/krém.
Základ je síce totálne obyčajný (možno až nezaujímavý), no  tie cesnakové halušky tomu dajú úúúplne nový chuťový rozmer (také zvláštnosti ja rada :)) a poviem pravdu, ani by som miestami netušila, že jem karfiolovú polievku.


POTREBUJEME:
1 menšiu hlávku karfiolu (prípadne polovicu veľkej)
2 zemiaky
80g masla
1L zeleninového vývaru
muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ
halušky:
1 vajíčko
3PL krupice (prípadne viac)
3PL strúhaného  syra (ementál,eidam, cheddar, prípadne parmezán)
2 prelisované strúčiky cesnaku
soľ
1PL nasekanej pažitky

POSTUP:
V hrnci si rozohrejeme maslo, na ktorom chvíľu opekáme karfiol rozobratý na ružičky.
Pridáme zemiaky nakrájané na kocky a zalejeme vývarom.
Osolíme, okoreníme a podľa chuti pridáme štipku muškátového oriešku.
Varíme 10 minút a potom naberačkou odoberieme časť karfiolu do misky.
Zvyšok polievky ešte 10minút povaríme a potom rozmixujeme.
Cesto na halušky si pripravíme zmiešaním všetkých surovín (krupicu pridávame podľa hustoty cesta).
Z hustejšieho cesta robíme lyžičkami halušky, ktoré hádžeme priamo do variaceho sa krému.
Varíme ešte také tri minútky od vhodenia poslednej halušky a primiešame aj zvyšok odobratého karfiolu.
Odstavíme a môžeme podávať ozdobené pažitkou (ak nejaká ostane).

ja viem, nevyzerá až tak lákavo (neostala mi pažitka,haha), ale o to lepšie chutila

Dobrú chuť!


Zdroj inšpirácie: Apetit

utorok, 8. júla 2014

Josta muffiny s bazovým sirupom

Ďalší do zbierky muffinových receptov. Pôvodne to bol recept s egrešmi, ale aj josta sa počíta, keďže to je v podstate egreš líznutý čiernou ríbezľou (pre tých, čo o nej doteraz nepočuli).
Majú zaujímavú príchuť cesta - je prevoňané bazovým sirupom - výborný nápad, úplne nová chuť.
Odporúčam vyskúšať (kľudne aj s iným ovocím), je to maximálne sezónna chuť, proste chuť prvej záhradnej úrody.

Tak snáď zachutia  aj Vám...


POTREBUJEME:
225g hladkej múky
3ČL prášku do pečiva
200g trstinového cukru
3 vajíčka
150g bieleho jogurtu
175g roztopeného masla
štipka soli
300g josty/egrešov/čiernych ríbezlí
4PL bazového sirupu

POSTUP:
V jednej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, štipku soli  a cukor.
V druhej prešľaháme vajíčka,jogurt, bazový sirup a nakoniec vmiešame vychladené roztopené maslo.
Tekutú zmes vmiešame do suchej a nakoniec vmiešame ovocie.
Naplníme košíčky na muffiny (ja mám trošku menšie silikónové a vyšlo mi okolo 20ks) a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C na 20 minút.
Po upečení necháme chvíľu chladnúť.
Ak Vám bude ovocie pripadať príliš kyslé, môžete muffiny trošku "osnežiť" práškovým cukrom.


.... tu sú, nech sa páči!

štvrtok, 3. júla 2014

Kokosovo-banánový chlebík s brusnicami

Ďalší z receptov na raňajkový chlebík ku šálke čaju, kávy, či len poháru vody.
Je z knihy od Nigelly Lawson (trošku upravený), takže nepotrebuje ďalší komentár, len ochutnať... :)


POTREBUJEME:
125g roztopeného masla
3-4 zrelé  banány
150g cukru
2 vajíčka
175g hladkej (prípadne špaldovej) múky
2ČL prášku do pečiva
1/2ČL sódy bikarbóny
100g sušených brusníc
100g kokosu


POSTUP:
Formu na chlebík vyložíme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 170°C.
Roztopené maslo (vychladené) vymiešame s cukrom, roztlačenými banánmi a vajíčkami.
V inej miske zmiešame múku, sódu a prášok do pečiva a pomaly prisypávame k tekutej zmesi.
Nakoniec vmiešame kokos a brusnice a hotové cesto dáme do pripravenej  formy.
Uhladíme a pečieme 40-50 minút (posledných 10 kontrolujeme, aby sme to neprešvihli).
Chvíľu necháme vychladnúť a môžeme podávať.


... je šťavnatý a fantasticky vonia.


Zdroj inšpirácie: kniha Kitchen (Nigella Lawson)

utorok, 1. júla 2014

Kysucké sýrniky ...alebo tvarohové toliariky so škoricovo-smotanovou omáčkou

Náš národ (a ešte naši českí bratři) máme takú zvláštnosť, vraj jediní na svete... 
A to, že do obedov zahŕňame aj sladké jedlá (ovocné knedličky, palacinky, žemlovky a podobne), ktoré patria inde medzi dezerty, no my sme im dali dôležitejšie postavenie. 
Ja (cukroholik) mám z času na čas tiež rada aj sladký obed a tak sa tejto zvláštnosti vôbec nebránim. :)
Toto jedlo je tiež sladké. Nie veľmi (teda podľa toho, koľko cukru si na povrch pred podávaním nasypete), ale sami o sebe tieto toliariky sladké nie sú skoro vôbec.
V živote som o tomto jedle nepočula (nuž na Kysuce moc často nechodím... teda neviem, či som tam už vôbec niekedy bola), kým som ho nevidela v časopise, ale veľmi ma zaujalo, jednak chuťovo a tiež svojou jednoduchosťou už na prvý pohľad.







POTREBUJEME:
500g tvarohu (použila som hrudkovitý, aj keď v pôvodnom recepte bol mäkký)
50g práškového cukru
50g masla 
2 vajíčka
80g hrubej múky
70g krupice
štipka soli
200ml smotany na šľahanie
škorica
cukor na posypanie






POSTUP:
V mise zmiešame múku, krupicu, práškový cukor, soľ, tvaroh, vajíčka a maslo, až kým nám nevznikne tvarovateľné cesto, z ktorého odtŕhame a formujeme guličky,  ktoré môžeme pritlačiť vidličkou a vznikne nám pekný vzor.
Uvaríme ich vo vriacej, jemne osolenej vode - keď vyplávajú na  povrch, necháme ich ešte 2-3 minútky povariť, kým ich vyberieme dierovanou naberačkou do  misky.
Nakoniec ich prelejeme smotanou, pocukrujeme a ešte oškoricujeme, mňam.


Dobrú chuť!


Zdroj inšpirácie: F.O.O.D.

Rizoto s rukolou a medvedím cesnakom

Tento recept je už tak trochu po sezóne (teda ak ste si neurobili mrazenú zásobu medvedieho cesnaku), ale budúci rok začiatkom jari určite znovu vyrastie.
Ak ste si urobili zásoby v mrazničke, tak stačí použiť jednú kocku z formy na ľad.


POTREBUJEME:
1 hrnček ryže Arborio (alebo inej na rizoto)
1-2 hrste medvedieho cesnaku
2 hrste rukoly
50g masla
1 menšia cibuľa
500-750 ml horúceho zeleninového vývaru
150 ml suchého bieleho vína
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
parmezán na posypanie
olivový olej na dochutenie

POSTUP:
Bylinky si umyjeme, necháme odkvapkať a nasekáme.
Na masle si opečieme cibuľu, prisypeme ryžu a ešte chvíľu opekáme, kým ju zalejeme vínom, ktoré necháme skoro celkom vypariť.
Potom začneme po naberačkách prilievať vývar a miešame a miešame, až kým sa ryža neuvarí.
Nakoniec do odstaveného rizota vmiešame nasekané bylinky a dochutíme soľou a korením.
Podávame posypané parmezánom a pokvapkané olivovým olejom.


Dobrú chuť!