streda 15. januára 2014

VIANOČNÉ (NE)PEČENIE 2013 - Dezert z bielej čokolády s brusnicami

Veľké finále! 
Hurááá! 
Posledný (koláčik) dezert! 
A v tomto prípade - to najlepšie na koniec!

Ten môj nevyzeral tak dokonale, ako by mal, ale tá chuť... aaach! 
Stačí malý kúsok, lebo je to sladká bomba, ale každý kúsok tohto dezertu stojí za to, lebo je proste AAACH! 





POTREBUJEME:
400g nasekanej bielej čokolády
275g kokosového tuku
(prípadne Cera, ale fakt odporúčam aspoň polovicu množstva použiť
kokosový tuk, lebo sa postará o skvelú chuť)
2 vajcia
25g práškového cukru
300g nugátových Zlatých oplátok (asi 2 balenia)
cca 100g sušených brusníc
50g horkej čokolády

POSTUP:
1 keksík si podrvíme a 1PL brusníc odložíme bokom a zmiešame.
Čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Vajcia rozšľaháme s cukrom na hustý krém.
Postupne (opatrne aby sa vajcia nezrazili) do krému zapracujeme rozpustenú čokoládu a vrátime opäť nad vodný kúpeľ a stále miešame, kým nám nevznikne krém konzistenciou podobný pudingu a stiahneme z ohňa.
Klasickú chlebíkovú formu vyložíme potravinárskou fóliou a na dno rozotrieme trochu krému.
V strede naukladáme vedľa seba keksíky a na okraje nasypeme trochu brusníc.
Znovu potrieme krémom a opakujeme postup kým sa nám neminú všetky oplátky, ktoré nakoniec potrieme zvyškom krému, posypeme brusnicami a zabalíme fóliou.
Odložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 12 hodín a po stuhnutí vyklopíme, fóliu stiahneme, povrch ozdobíme rozpustenou horkou čokoládou a posypeme keksíkom zmiešaným s brusnicami.
Necháme znovu ešte stuhnúť a krájame nahriatym nožom na plátky (je to veeeľmi sýte, takže na porciu stačí fakt tenký plátok).
A nakoniec už len vychutnávame sústo po súste rozplývajúce sa na jazyku, mňam!






Zdroj inšpirácie: Nový čas pre ženy - Vianočný špeciál 2013



3 komentáre: