sobota 19. novembra 2016

Brownies z červenej repy s orechmi a brusnicami

Dnes tu mám recept na obľúbený čokoládový koláč známy ako Brownies. V klasickom recepte je to niečo ako upečená čokoláda, no tento recept je trošku zdravšou, no stále chutnou verziou.
Recept na cviklový brownies som tu už pridávala pred dlhým časom, ale táto verzia je o niečo zdravšia a aj chuťovo vyšperkovanejšia.


Je to recept od českej biohviezdy Hanky Zemanovej, ktorá má bio a zdravú kuchyňu už dokonale prepracovanú vo viacerých knihách a ani v tomto prípade nesklamala.
Takže ak chcete do detí (alebo ostatných členov rodiny) dostať viac vitamínov, pripravte im tento zdravý a jednoduchý koláčik.


POTREBUJEME:
300 g uvarenej červenej repy
150 g špaldovej múky
2 vajíčka
80 ml oleja
80 g trstinového cukru (môže byť aj kokosový)
2 ČL kypriaceho prášku
7 PL kakaa
štipka soli
70 g vlašských orechov (môžu byť aj iné orechy)
70 g čokoládových šošovičiek, alebo nasekanej horkej čokolády
70 sušených brusníc
kokosový olej (alebo maslo) na vymastenie
kokos na vysypanie formy
prípadne kyslejší džem
Poleva:
4 PL kokosového oleja
2 PL javorového sirupu
2 PL kakaa

POSTUP:
Uvarenú (očistenú a nakrájanú) červenú repu si rozmixujeme na pyré a premiešame s vajíčkami, olejom a cukrom.
V inej mise si zmiešame múku s kypriacim práškom, kakaom a soľou.
Obe zmesi dôkladne premiešame a pridáme nasekané orechy, čokoládu a brusnice.
Cesto vlejeme do menšej formy (cca 20 x 30 cm), ktorú sme si vymazali kokosovým olejom a vysypali kokosom.
Pečieme približne 45-50 minút v rúre vyhriatej na 180°C.
Kým sa nám upečie koláč pripravíme si polevu
roztopíme kokosový olej a dôkladne v ňom rozmiešame javorový sirup a kakao.
Koláč po  upečení necháme vychladnúť a potom naň natrieme pripravenú polevu.
Vložíme na hodinku do chladničky a môžeme podávať.


Koláčik je výdatný, úžasne kakaový a že v ňom zaberá podstatnú časť cvikla si nikto ani nevšimne.
Skvelým tipom na osvieženie je natrieť na upečený koláč poctivú vrstvu obľúbeného džemu a polevu natrieť až na to.
Potom sa stačí už len zahryznúť...


2 komentáre:

  1. mam otazku: cvikla sa vari v supke ci osupana a nakrajana? v cistej ci posolenej vode a ako dlho?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. cvikla sa vari v celku v supke (ja odrezem len tu korienkovu cast a trosicku tej "stopky" na opacnej strane) a v neosolenej vode cca 45 minut do mäkka, treba to pichnut vidlickou,lebo niekedy sa vari aj hodinu (podla velkosti). :)

    OdpovedaťOdstrániť