Slovensko (a blízke okolie) patrí medzi výnimky na svete, kde si na obed servírujeme aj sladké jedlá.
V iných krajinách je to proste dezert, ale my máme parené buchty, žemľovky, ryžové nákypy, či palacinky ako hlavný chod.
My si tiež asi dvakrát do mesiaca urobíme sladký obed, najmä po nejakej výdatnejšej polievke.
Tentokrát som skúsila urobiť cisársky trhanec, čo je pôvodne dezert, ktorý je vlastne nepodarená potrhaná palacinka.
Môže sa podávať s džemom, posypaný orieškami, prípadne s nejakým tvarohovým krémom, či čokoládou... výber dochutenia je na vás.
V tomto recepte je prelievaný slivkovou omáčkou s červeným vínom, mňam.
Estetická stránka síce ide v prípade trhanca tak trochu bokom, ale chuťou sa odvďačíte najmä deťom (ak víno nahradíte džúsom), či dospelým milovníkom sladkostí.
POTREBUJEME:
Trhanec:
250 g hladkej múky
400 ml mlieka
4 vajíčka
50 g hrozienok
2 PL cukru
1/2 ČL kypriaceho prášku
štipka soli
ak milujete škoricu, alebo vanilku, kľudne ju pridajte do cesta
maslo na panvicu
práškový cukor na posypanie
Omáčka:
1 pohár slivkového kompótu (700 ml)
200 ml červeného vína (prípadne džúsu)
1 škoricový zvitok
3 PL cukru
POSTUP:
V nádobe si rozšľaháme vajíčka s mliekom a pridáme zmiešané suché prísady - múku s kypriacim práškom, soľou a cukrom.
Nakoniec vmiešame ešte hrozienka (skvele budú chutiť, keď ich pred varením namočíte na hodinku napríklad do rumu).
Cesto necháme 30 minút oddychovať a potom z neho na masle opekáme trošku hrubšie palacinky.
Po obrátení môžeme palacinku poprášiť cukrom, obracačkou roztrhať na kúsky a nechať trošku skaramelizovať.
Omáčku si pripravíme tak, že do rajničky dáme kompót, cukor, víno/džús a škoricu a varíme, kým sa objem nezredukuje asi o tretinu.
Nakoniec škoricu vyberieme, zmes rozmixujeme, ale nevadí ak v nej ostanú kúsky sliviek a omáčkou prelejeme porciu trhanca na tanieri.
Môžeme ešte posypať práškovým cukrom a mlsáme...
Zdroj inšpirácie: Gurmet (recept som pozmenila)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára