pondelok 10. apríla 2017

Batatová polievka s karamelizovaným kokosom

Ak by som mala len jednu možnosť ako využiť bataty, čiže sladké zemiaky, tak v tejto polievke!

V poslednej dobe som vyskúšala už pár receptov z batatov. 
Skvele nahradia napríklad tekvicu, ktorá nám už postupne mizne z obchodov a čakať do jesene sa mi veru nechce!
Sú oveľa zdravšie ako klasické zemiaky, no nemenej skvele ich nahradia ako príloha k mäsu, či ako súčasť iných zemiakových jedál.
Sú veľmi dobre využiteľné aj v sladkej kuchyni - koláče, či lievance... napríklad ako tieto sladučké "Batata brownies".


BATATOVÁ POLIEVKA S KARAMELIZOVANÝM KOKOSOM
Znovu tu mám recept, kde sa spojili veľmi zaujímavé, až nečakané chute a výsledkom je táto 
fakt-fantastická polievka! 


POTREBUJEME:
1-2 veľké sladké zemiaky - bataty (cca 600 -700 g)
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL údenej papriky
750 ml zeleninového vývaru, alebo vody
1 PL sójovej omáčky
2 kopcovité lyžice kokosového krému (hustejšia časť kokosového mlieka)
štipka mletého chilli
1/2 PL arašidového masla
1 PL javorového sirupu
mleté čierne korenie
soľ
olej
citrón na dochutenie

karamelizovaný kokos:
veľká hrsť kokosových lupienkov
1 PL javorového sirupu



POSTUP:
Na lyžici oleja si opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
Pridáme nakrájané sladké zemiaky, chilli a údenú papriku.
Zalejeme vývarom, ochutíme soľou a korením a varíme do zmäknutia zemiakov.
Zatiaľ si pripravíme kokosové čipsy.
Na panvici rozohrejeme javorový sirup, vmiešame a chvíľu v ňom "opekáme" v dlani trošku rozlámané kokosové lupienky, kým sa trošku skaramelizujú a odstavíme.
Keď máme zeleninu uvarenú, polievku rozmixujeme.
Do krémovej polievky primiešame ešte kokosové mlieko/krém a sójovku, javorový sirup a arašidové maslo, prípadne ešte trochu prehrejeme.
Podľa potreby osolíme.

Podávame so sladkými kokosovými čipsami a citrónovými mesiačikmi pretože táto polievka si zaslúži na vyváženie a zvýraznenie chutí trochu kyslosti.


Môžete ju podávať aj s pečivom.
Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára