pondelok, 13. júna 2011

Spestrené spaghetti aglio e olio peperoni

Tento recept vznikol tiež počas učenlivej prestávky.. 
"Aglio e olio peperoni" je podľa mňa sám o sebe asi najjednoduchší a jeden z najlepších receptov na cestoviny, ktoré neopísateľne milujem. To možno aj vďaka talianskym koreňom, ktoré mi zabezpečil môj pra-pra-starý otec Pietro, ktorého som žiaľ nezažila, ale z rozprávania to bol Talian ako sa patrí! :)


INGREDIENCIE:
celé balenie špagiet (400g)
4 strúčiky cesnaku
4 chilli papričky (najlepšie sú čerstvé, ale môžu byť aj sušené)
100g hydinovej šunky 
kyslá smotana (asi polovicu až celý obyčajný malý kelímok)
20g masla
olivový olej
soľ
čerstvá vňať petržlenu pre farebnú ozdobu a chuť!


POSTUP:
Cestoviny uvaríme v slanej vode al dente. Z vody pred zlievaním odoberieme malú šálku. Kým sa nám varia cestoviny, nakrájame šunku na malé štvorčeky a tieto osmažíme na masle s trochou olivového oleja. Keď sa šunka začne "vykrúcať", pridáme na tenučké plátky nakrájaný cesnak a očistené čerstvé chilli papričky, alebo rozdrobené sušené a jemne orestujeme. Na záver prilejeme odobratú vodu a necháme prevariť a čiastočne odpariť. Táto voda nám slúži na to, aby sa cestoviny lepšie kĺzali a obalili šunkovo-cesnakovo-chilli-zmesou. Do zmesi vložíme odkvapkané špagety a poriadne premiešame. Na záver pridáme kyslú smotanu a opäť všetko poriadne premiešame.

Pozoooor! Ihneď servírujeme, lebo je ťažké odolať! ..pre estetičnosť porcie nezabudnite rýchlo posypať petržlenom!


P.S.: ..pre dokonalosť ešte posypte parmezánom, ktorý som ja žiaľ pri príprave nemala.


A dôkaz..


tu je!


A ešte detail.

Buon appetito!

2 komentáre:

  1. wau toto vyzera neskutocne chutne, povedala by som priamo z talianska:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no.. taliansko mi pripominaju cestoviny zakazdym ked ich jem :)

    OdpovedaťOdstrániť