pondelok, 13. júna 2011

Žiarivá polievka

Posledné letné dni boli naozaj horúce a miestami som ďakovala za dážď, ktorý žiaľ spôsobil mnohým ľudom problémy so záplavami, no tie horúčavy boli už neznesiteľné a tak ma ešte viac potešilo, keď klesla aj teplota na teplomeroch a je von príjemné leto prefúkané sviežim vetrom. No tieto krásne dni majú u mňa aj menej pozitívnu stránku.. s prvým horúcim letom totiž vždy prichádzajú aj skúšky v škole a v mojom prípade to budú už čoskoro štátnice a tak môj pobyt von a kdekoľvek okrem hromady papierov s poznámkami je obmedzený na minimum. Ale, keďže tráviť celé hodiny nad knihami nám určite neprospieva, tak si čas kompenzujem príležitostným upratovaním, praním, aby náš byt nezapadol prachom alebo sa čo najdlhšie snažím tráviť voľné chvíle v kuchyni, pri mojom milovanom varení. A v dôsledku jednej z takýchto chvíľ vznikol aj tento recept, ktorý nie je novinka, ale spríjemnil mi učenlivé chvíle a inšpirovaný bol práve počasím tohoročného leta...


 INGREDIENCIE:
2 mrkvy
1 jarná cibuľka
menší zeler
1 petržlen, alebo paštrnák
1 sušená chilli paprička
sušená zelerová vňať
30g masla
olivový olej
1 lyžica vegety, alebo len soľ
1 kopcovitá lyžicka mletej červenej papriky
mleté čierne korenie


POSTUP:
Zeleninku - mrkvu, zeler, petržlen/paštrnák, zelenú vňať jarnej cibuľky si nakrájame na drobné kocky a osmažíme ich na masle s troškou olivového oleja. Keď sa nám zeleninka mierne osmahne, zalejeme ju asi litrom vriacej vody prihodíme ohnivú chilli papričku, bielu hlávku cibuľky, vegetu, mletú červenú papriku a varíme, kým zelenina úplne nezmäkne. 
Pred koncom pridáme sušenú vňať zeleru podľa chute. Odstavíme z ohňa a rozmixujeme celý obsah na hladký krém. Môžeme dochutiť soľou, mletým čiernym korením a prípadne zjemniť krémovou sladkou smotanou, lebo polievka bude naozaj žiarivá, no hlavne pikantne hrejivá.


Podávame s chlebovými krutónmi, alebo s inou obľúbenou závarkou do krémovej polievky a posypeme sušenou vňaťou zeleru na ozdobu.


a tu je polievka sama...


...aj tu...



...aj tu.




2 komentáre:

  1. mrkvová je výborná :-) včera som ju tiež dala, ale so zázvorom, myslím, že môže byť podobná, ako tvoja s chilli ...
    Veľmi pekný a chutný blog :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. so zazvorom je mrkva velka kamoska aj v nasom hrnci a s chilli si tiez celkom pekne porozumeli :)))..dakujem za pochvalu blogu! velmi sa tesim, ked sa paci :)

    OdpovedaťOdstrániť