streda 16. januára 2013

Jablkové muffiny s javorovým sirupom a voňavou škoricovou čiapočkou

Pokračujem "sladkosťou" v podobe milovaných muffinov.
Verte tomu, či nie, stále máme v pivnici plno jabĺk a aj keď rýchlosť ich kazivosti začína byť závratná a "estetičnosť" každého plodu je už takmer nulová, stále sa dajú využiť aspoň na takéto dobroty.
Zas a znovu je to muffinovo-jednoduchý a rýchly recept a výsledok je šťavnatý, voňavý, vláčny a strááášne dobrý - hlavne v čerstvej podobe - keď sa ešte škoricovo-cukrová čiapočka "nevcucne" do vnútra, ale samozrejme aj potom - také vcucnuté/navlhnuté to stojí za ochutnanie... :)

  
POTREBUJEME:
(na asi 22 malých muffiniek - robila som do silikónových košíčkov - plnila som ich do 3/4 a napriek tomu, že sa v rúre normálne "nafukovali", po vybratí z rúry a vychladnutí mi pripadali o niečo menšie ako klasická "muffin-veľkosť")

300g hladkej múky (myslím, že možno časť nahradiť aj celozrnnou, špaldovou a pod.)
3ČL prášku do pečiva
1/2ČL škorice
140g trstinového cukru
štipka soli
200g roztopeného (nie horúceho) masla, prípadne rastl. tuku
3 vajcia
100ml javorového sirupu
5 nahrubo nastrúhaných (vopred očistených) jabĺk - mne by sa páčila kyslejšia odroda, ale každý nech dá podľa seba
asi 100g práškového cukru zmiešaného s 2ČL škorice na obaľovanie

  
POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 180°C a formu na muffiny vyložíme papierovými košíčkami, resp. vymažeme tukom a vysypeme múkou, prípadne silikónové košíčky len vypláchneme čistou vodou.
Do väčšej misky si preosejeme múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
Pridáme cukor, maslo, javorový sirup a vajcia - vymiešame cesto a nakoniec vmiešame ešte strúhané jablká.
Hotovou zmesou plníme jednotlivé košíčky a pečieme okolo 20-25-alebo aj 30 minút -  závisí to od vlhkosti cesta z jabĺk a taktiež sledujeme hnednutie vrchov.
Je potrebné po prvej 20-minutovke ich skontrolovať špáradlom a potom priebežne sledovať. 
Ja som ich piekla niečo cez 25 minút a boli tak akurát.
Na záver ich vyberieme z formy ešte teplé (asi po 5 minútach chladnutia) a vrch každej muffiny "vyváľame" v cukrovo-škoricovej zmesi.


Necháme vychladnúť a potom s chuťou degustujeme pri šálke obľúbeného horúceho nápoja - najlepšie horká čierna káva! :)))


Dobrú chuť!



Zdroj inšpirácie: Apetit 1/2013


17 komentárov:

  1. oh Mary, skorica a jablka, najlepšia kombinacia! :) krásne

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skořice a jablka, dokonalost sama! :) Super! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tie museli byt uzasne! same dobre veci v nich, vsetko co mam rada!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmm tak tyhle muffiny musí být výborné :))) Mńam

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak tohle bych i klidne ochutnala ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Odpovede
    1. výborné, voňavé, chutné! mám ti znova poslať foto? :-D a polovicu som spravila ako ty s cukrovou posýpkou a na druhú som okrem toho dala nastrúhané jablko s cukrom a škoricou.

      Odstrániť
    2. mnaaaaam, skvele vylepsenie! hned by som si dala,tak posli, aspon nech sa zrakom mozem nasytit :D

      Odstrániť
    3. nechala som sa inšpirovať tvojím chlebíkom, len sa mi ich nechcelo krájať, tak keď už som mala zašpinené strúhadlo... :-) pošlem

      Odstrániť