piatok 23. decembra 2011

Orieškové voňavé tyčinky

O týchto tyčinkách som si najskôr myslela, že budú typicky liesko-orieškové, ale korenie, ktoré lieskovcom v nich robilo spoločnosť, im dalo úplne inú "dimenziu", urobili z nich neobyčajne chutné orechové pečivko, ktoré k Vianociam, obzvlášť kvôli tej vôni, patrí... :)


INGREDIENCIE (cca 45-50ks):
125g masla pokrájaného na malé kúsky
250g hladkej múky
75g mletých lieskovcov
150g hnedého cukru
1ČL mletého anízu
1ČL mletého zázvoru
1ČL mletého koriandra
1ČL mletej škorice
štipka soli
2 vajcia
100g čokoládovej polevy (ja som použila mliečnu čokoládu)
30g hobliniek horkej čokolády

POSTUP (180°C/15-20minút):
Maslo zmiešame s preosiatou múkou, lieskovcami, cukrom, korením a soľou. Pridáme vajíčka a spracujeme na hladké lepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky.
Cesto si medzi 2 fóliami vyvaľkáme na cca 8mm vrstvu - vaľkanie ide veľmi ťažko, lebo cesto sa veľmi lepí, tak odporúčam buď veľmi pomúčiť, alebo použiť spomínané fólie.
Plech si vyložíme papierom na pečenie a z cesta vykrajujeme tyčinky 2x5cm, ktoré naň ukladáme v menších rozostupoch.

Po upečení necháme chvíľu vychladnúť na plechu a potom hneď preložíme na mriežku a vychladnuté tyčinky máčame oboma koncami do polevy, ktoré nakoniec posypeme čokoládovými hoblinkami a necháme stuhnúť.


Zdroj: Dobré jedlo.

2 komentáre:

  1. Orieškové mám veľmi rada. Podarili sa Ti krásne. Želám pokojné sviatky a v novom roku veľa nápadov, invencii ale hlavne zdravíčko pre Teba i Tvoju rodinku.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivanka, velmi pekne dakujem za pochvalu, krasne prianie a za priazen! :) prajem Ti tiez krasne a pozehnane Vianocne dni! :)))

    OdpovedaťOdstrániť